Τα κράτη που μπορούν να κλείσουν την πρόσβαση στο διαδίκτυο

13/12/2012 - 16:22

Σε 61 χώρες, οι κυβερνώντες έχουν τη δυνατότητα να αποκόψουν τις ιντερνετικές συνδέσεις με τον «έξω κόσμο»

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται συχνά τον τελευταίο καιρό: όταν ξεσπά κοινωνική αναταραχή σε μια χώρα, η κυβέρνηση προχωρά σε ιντερνετικό μπλακάουτ, αποκόπτοντας έτσι τη σύνδεση με το εξωτερικό.

Το τελευταίο ιντερνετικό μπλακάουτ σημειώθηκε στη Συρία στα τέλη Νοεμβρίου, παρ’ όλο που ακόμη δεν έχει εξακριβωθεί και με βεβαιότητα αν πίσω από αυτό κρύβεται όντως το καθεστώς Άσαντ. Ωστόσο, το σίγουρο είναι ότι οι «διακόπτες» τού ίντερνετ έμειναν «κατεβασμένοι» στη χώρα για αρκετά 24ωρα, όπως πιστοποίησαν πολλές αμερικανικές εταιρείες πληροφορικής που επιβλέπουν την κίνηση δεδομένων στο διαδίκτυο. Αν και οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες κατηγόρησαν για υπαίτιο την κυβέρνηση, ο υπουργός Πληροφόρησης της χώρας δήλωσε πως ήταν αποτέλεσμα δολιοφθοράς των υποδομών από τις αντικαθεστωτικές δυνάμεις.

Η αμερικανική εταιρεία Renesys, η οποία παρακολουθεί τη λειτουργία τού internet σε παγκόσμιο επίπεδο, πραγματοποίησε πρόσφατα μία μελέτη σχετικά με το πόσα κράτη θα μπορούσαν να αποκοπούν ιντερνετικά από τον υπόλοιπο κόσμο αν οι κυβερνήσεις τους το αποφάσιζαν. Και η απάντηση που δίνει η μελέτη, είναι πως τα κράτη που διατρέχουν το μεγαλύτερο κίνδυνο, φτάνουν τα 61.

Λόγω της αποκεντρωμένης φύσης τού ίντερνετ, ο τρόπος με τον οποίο ένα εθνικό δίκτυο συνδέεται στον παγκόσμιο ιστό, δεν είναι ίδιος σε όλες τις χώρες. Έτσι, σε κάποια κράτη η ανταλλαγή δεδομένων με τον «έξω κόσμο» γίνεται από τις υποδομές ενός ή δύο παρόχων, οι οποίοι αναλαμβάνουν το ρόλο του ενδιάμεσου και για τις υπόλοιπες εταιρείες τηλεπικοινωνιών που υπάρχουν στη χώρα. «Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι πολύ εύκολο για τους κρατικούς αξιωματούχους να κατεβάσουν τους “διακόπτες” τού ίντερνετ, απλώς υποχρεώνοντας τους κομβικούς παρόχους να θέσουν εκτός λειτουργίας τις υποδομές τους», σημειώνει στο μπλογκ τής Renesys το στέλεχός της James Cowie.

Χρησιμοποιώντας λοιπόν ως κριτήριο τον αριθμό των παρόχων που συνδέονται απ’ ευθείας με το εξωτερικό, η Renesys κατατάσσει στην ομάδα «υψηλού ρίσκου» τα 61 κράτη όπου αυτοί οι πάροχοι δεν ξεπερνούν τους δυο.

Λιγότερο κίνδυνο, αλλά όχι αμελητέο, αντιμετωπίζουν τα κράτη στα οποία οι αντίστοιχες εταιρείες τηλεπικοινωνιών δεν ξεπερνούν τις 10. Σε αυτή την κατηγορία, μάλιστα, ανήκει και η Αίγυπτος. «Γεγονός που εξηγεί γιατί η κυβέρνηση Μουμπάρακ χρειάστηκε αρκετές μέρες για να πετύχει πλήρες ιντερνετικό μπλακάουτ», σημειώνει ο Cowie.

Σύμφωνα με τη Renesys, πολύ μικρές πιθανότητες να ζήσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο έχουν τα κράτη όπου οι εταιρείες-δίαυλοι με τον «έξω κόσμο» κυμαίνονται μεταξύ 10 και 40. Σε αυτή την ομάδα ανήκουν 58 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. «Αν υποθέσουμε ότι οι κυβερνήσεις τους έκαναν συντονισμένες προσπάθειες, είναι πιθανό να απέκοπταν τη σύνδεση με το εξωτερικό μέσα σε λίγες εβδομάδες. Ωστόσο, θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διατηρήσουν αυτή την κατάσταση για καιρό», αναφέρεται στο μπλογκ.

Τέλος, οι χώρες όπου οι εταιρείες-δίαυλοι ξεπερνούν τις 40, «είναι σχεδόν αδύνατον να αποκοπούν από τον παγκόσμιο ιστό. Ακόμη κι αν οι κρατικοί αξιωματούχοι κλείσουν τους μεγαλύτερους παρόχους, θα συνεχίσουν να υπάρχουν αρκετές ακόμη δίοδοι». Σε αυτή την ομάδα συγκαταλέγονται 32 χώρες, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ολλανδία.

Πηγή: kathimerini.gr

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey