Υπόνοιες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

01/07/2012 - 05:56
Απίστευτες καταγγελίες για ΑΕΝΑΛ και «Lesvos shop». Χωρίς θεωρημένα λογιστικά βιβλία και με λογαριασμούς που τηρούσε υπάλληλος της Νομαρχίας στο όνομα της γυναίκας του! Έκρηξη Διακορώνα. Παύλος Βογιατζής: «Ήμουν βλάκας που ανέλαβα».
Απίστευτα πράγματα ακούστηκαν στη θυελλώδη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου την περασμένη Τρίτη το βράδυ. Η υπόθεση του «Lesvos shop» έγινε για ακόμη μια φορά αντικείμενο σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της συμπολίτευσης και των παρατάξεων της αντιπολίτευσης. Κορυφαίες στιγμές, οι αναφορές σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος μέσω του «Lesvos shop», σε επιταγές στα χέρια ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με την εταιρεία, ακόμα και σε μη νομότυπες συμβάσεις εργασίας στην ΑΕΝΑΛ.

Η τελική απόφαση, που ήταν και πρόταση της πλειοψηφίας, είναι να οδηγηθούν η ΑΕΝΑΛ και η  Lesvos shop A.E. σε εκκαθάριση. Σε αυτήν την περίπτωση, η περιφερειακή αρχή δεν αναλαμβάνει να πληρώσει τις υποχρεώσεις που έχουν αφήσει οι δύο αυτές εταιρείες, καθώς φοβάται ότι μπορεί να κατηγορηθεί για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Η θέση της αυτή προκύπτει από τη γνωμάτευση του νομικού συμβούλου που εξέτασε το ζήτημα.
Ωστόσο, ο κ. Γιακαλής στο κλείσιμο της συνεδρίασης ανέφερε ότι αν οι εργαζόμενοι, οι προμηθευτές και οι άλλοι πιστωτές τής ΑΕΝΑΛ δικαιωθούν δικαστικά, τότε θα πληρωθούν. Η θέση του αυτή ήταν μια έμμεση προτροπή προς όλους όσοι έχουν απαιτήσεις από την ΑΕΝΑΛ.
Κατά τηδιάρκεια της πολύωρης συζήτησης, έγιναν αναφορές μέχρι και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, για επιταγές που βρίσκονταν στα χέρια ανθρώπων που δεν είχαν σχέση με την εταιρεία, για πλήρη ανυπαρξία ελέγχου στην αποθήκη τού «Lesvos shop», για συμβάσεις εργασίας των εργαζόμενων στην ΑΕΝΑΛ που δεν ήταν νομότυπες.
Ωστόσο, οι αναφορές αυτές δεν τεκμηριώθηκαν. Ορισμένες, μάλιστα, υπάρχουν στη μηνυτήρια αναφορά που κατατέθηκε από τον τέως νομάρχη Παύλο Βογιατζή, τον Αύγουστο του 2010, στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Τμήμα της μηνυτήρια αναφοράς, πάλι, διαβάστηκε από το νομικό σύμβουλο της Περιφέρειας Αλέξανδρο Στρίμπερη.

Δεν είναι πλήρης!

Η εταιρεία Grant Thornton που έκανε τον έλεγχο στην ΑΕΝΑΛ και τη Lesvos shop A.E., παραδέχθηκε ότι η δουλειά που έκανε δε δίνει μια πλήρη εικόνα της κατάστασης των δύο εταιρειών. Η πλειονότητα των στοιχείων που χρησιμοποίησε δε, προερχόταν από τον κ. Γιώργο Σαλταμάρα, ο οποίος υποστήριξε λογιστικά από τα τέλη τού 2010 τις δύο εταιρείες. Όπως ανέφερε ο ελεγκτής Δημήτρης Ντζανάτος, δεν είχε στοιχεία για τις οφειλές προς τους προμηθευτές. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν εξηγήθηκε επίσης γιατί οι ορκωτοί ελεγκτές δε ζήτησαν ενημέρωση από τους προμηθευτές για τις υποχρεώσεις τής ΑΕΝΑΛ προς αυτούς. Μια πρακτική που είναι πολύ συνηθισμένη, τόσο τους τακτικούς ελέγχους των εταιρειών όσο και στους έκτακτους.
Επίσης, πολλές φορές ο περιφερειακός σύμβουλος Στρατής Κόρακας ζήτησε από τους ελεγκτές να εξηγήσουν γιατί δεν ήρθαν σε επαφή με την απερχόμενη διοίκηση των δύο εταιρειών. Οι ελεγκτές υποστήριξαν ότι δεν είχαν καμμία υποχρέωση να συναντηθούν με τη διοίκηση της εταιρείας, κι από την άλλη ο περιφερειάρχης Νάσος Γιακαλής, καλύπτοντάς τους, ανέφερε ότι ο ίδιος είχε ζητήσει πολλές φορές από τον κ. Βογιατζή να συναντηθούν για το θέμα αυτό, αλλά δεν είχε βρει ανταπόκριση. Παράλληλα, θύμισε ότι ο κ. Βογιατζής είχε υποβάλει την παραίτησή του από την προεδρία τής ΑΕΝΑΛ από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Να σημειώσουμε ότι η Grant Thornton για το ημιτελές έργο που επιτέλεσε, θα λάβει αμοιβή 10.000 ευρώ πλέον εξόδων.


Χωρίς θεωρημένα λογιστικά βιβλία και με λογαριασμούς που τηρούσε υπάλληλος της Νομαρχίας στο όνομα της γυναίκας του!
Μπακάλικη λογιστική!

Εικόνα πλήρους διάλυσης είχε η ΑΕΝΑΛ στο τέλος του προηγούμενο χρόνου. Αυτό δεν αποτελεί είδηση για κανέναν κάτοικο της Λέσβου. Το αντίθετο μάλιστα… Θα λέγαμε ότι πρόκειται για κάτι που το γνώριζαν όλοι. Πολλές φορές και από πολλούς συμβούλους, αλλά και τον περιφερειάρχη Νάσο Γιακαλή, ακούστηκε προχθές το βράδυ ότι η δημιουργία τού «Lesvos shop» ήταν μια καλή ιδέα που στην υλοποίησή της έγιναν τραγικά λάθη.

Τα οικονομικά στοιχεία που παρουσίασε ο ορκωτός ελεγκτής Δημήτρης Ντζανάτος δείχνουν την αρνητική καθαρή θέση τής ΑΕΝΑΛ, η οποία είναι 3,1 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, ακόμη κι αν ρευστοποιηθεί το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων τής ΑΕΝΑΛ, αν εισπραχθεί το σύνολο των απαιτήσεων και πληρωθούν κάποιες υποχρεώσεις, θα χρειαστούν άλλα 3,1 εκατ. ευρώ για να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις προς εργαζομένους, προμηθευτές και τράπεζες. Το σύνολο των υποχρεώσεων εκτιμάται ότι προσεγγίζει τα 3,4 εκατομμύρια.
Σε δάνεια η ΑΕΝΑΛ χρωστάει 1,3 εκατ. ευρώ προς την Alpha Bank και τη Συνεταιριστική Τράπεζα. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων οφείλεται προς τη Συνεταιριστική, και μάλιστα είναι χωρίς εγγυήσεις. Αναφερόμενος στο ζήτημα αυτό, ο περιφερειάρχης Λέσβου, Νάσος Γιακαλής, έθεσε το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν η Συνεταιριστική Τράπεζα Λέσβου - Λήμνου να δίνει δάνεια προς την ΑΕΝΑΛ χωρίς να παίρνει εγγυήσεις;» Για την επιλογή αυτή επέρριψε ευθύνες στις τότε διοικήσεις της Τράπεζας για τις επιλογές που έκαναν, υπογραμμίζοντας πως «δε διαχειρίζονταν δικά τους χρήματα, αλλά τα χρήματα των μελών της Τράπεζας».

Σε εργαζομένους και προμηθευτές
Στους εργαζομέους οφείλονται 273.000 ευρώ μέχρι το τέλος τού 2010. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μισθούς, επιδόματα και δώρα, αλλά δεν περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις που θα πρέπει να καταβληθούν στους εργαζομένους στην περίπτωση που απολυθούν.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Ντζανάτος, το σύνολο των υποχρεώσεων της εταιρείας προς τους προμηθευτές ανέρχεται σε 1,99 εκατομμύριο περίπου. Όμως το ποσό αυτό δεν είναι οριστικό. Εκτιμάται ότι υπάρχουν κι άλλες υποχρεώσεις, οι οποίες δεν έχουν εμφανιστεί μέχρι τώρα.
Στην τελική του τοποθέτηση, ο κ. Γιακαλής είπε ότι θα ήθελε να υπάρχει νομικό πλαίσιο που να του δίνει το δικαίωμα να εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τής ΑΕΝΑΛ προς τους εργαζομένους και τους προμηθευτές της. Αλλά στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να δοθούν στην Περιφέρεια και οι ανάλογοι πόροι, διότι αλλιώς δεν είναι διατεθειμένος να αναλάβει υποχρεώσεις. Ωστόσο, έδωσε δίκιο τόσο στους εργαζομένους όσο και στους προμηθευτές κι αναγνώρισε ότι έχει δημιουργηθεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα στη Λέσβο.
Όπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο κ. Βογιατζής, ως νομάρχης τότε, είχε καταθέσει αίτηση διάλυσης της Lesvos shop Α.Ε. το 2010. Αίτηση που δεν έχει εκδικαστεί μέχρι και σήμερα.

Απίστευτες καταστάσεις
Ο λογιστής Γιώργος Σαλταμάρας, όταν ανέλαβε να υποστηρίξει λογιστικά την ΑΕΝΑΛ και τη Lesvos shop Α.Ε., διαπίστωσε ότι βρισκόταν μπροστά σε μια τραγική κατάσταση. Για έναν προμηθευτή το λογιστήριο της εταιρείας τηρούσε πολλούς διαφορετικούς κωδικούς, πράγμα εντελώς παράλογο. Χαρακτηριστικά ο κ. Σαλταμάρας είπε: «Αυτά τα πράγματα είναι για μπακάληδες όχι για λογιστές», φράση με την οποία ήθελε να καταδείξει τη δουλειά που γινόταν στην τήρηση των λογιστικών βιβλίων και στοιχείων της εταιρείας πριν από αυτόν.
Στη συνέχεια, ανέφερε ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Οκτωβρίου 2009 δεν είχε γίνει καμμία εγγραφή στα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Εκείνος με κατάλληλους χειρισμούς έκανε συμφωνία του ταμείου, διαπίστωσε ποιες είναι οι υποχρεώσεις προς τις τράπεζες, τη ΔΟΥ και το ΙΚΑ κι ενημέρωσε τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας. Ακολούθως, συνέταξε τα πρακτικά των γενικών συνελεύσεων της εταιρείας για το 2007 και το 2008, τις φορολογικές δηλώσεις και τους ισολογισμούς της εταιρείας.
Παράλληλα, ενημέρωσε το Δ.Σ. της εταιρείας πως δεν υπήρχαν θεωρημένα λογιστικά βιβλία και δεν τηρούνταν το λογιστικό σχέδιο από την εταιρεία.
Πριν τον κ. Σαλταμάρα, η Νομαρχία είχε συνάψει συμφωνία με την εταιρεία Forocom για λογιστική υποστήριξή της. Όμως κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τα λογιστικά βιβλία της εταιρείας τα τηρούσε ο κ. Φιλιός στο όνομα της συζύγου του. Ο ίδιος δε, ήταν υπάλληλος της Νομαρχίας!


Από την προχθεσινή συνεδρίαση (πάνω) στην οποία προσήλθε ο κ. Διακορώνας


Να πληρωθούν εργαζόμενοι και οι προμηθευτές ζήτησε η αντιπολίτευση
Δεν πληρώνει, δεν πληρώνει…

Χωρίς περιστροφές και μισόλογα, ο Νάσος Γιακαλής εξήγησε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ότι ζήτησε γνωμάτευση νομικού συμβούλου για να είναι σίγουρος ότι ο ίδιος και τα μέλη του Συμβούλιου δε θα έχουν ποινικές ευθύνες από τους χειρισμούς που θα κάνουν στην υπόθεση της ΑΕΝΑΛ.


«Έχω πάθει από τέτοιες υποθέσεις, για αυτό έβαλα νομικό σύμβουλο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιακαλής. Νωρίτερα, σε πολλά σημεία της συνεδρίασης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης υπογράμμισαν ότι είναι άδικο να μην πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους οι εργαζόμενοι και οι προμηθευτές. Μάλιστα, ο Παύλος Βογιατζής υποστήριξε ότι δεν είναι λογικό η Περιφέρεια να παραλαμβάνει κτήρια κι ό,τι άλλο περιουσιακό στοιχείο είχε η Νομαρχία Λέσβου και να μην παραλαμβάνει την ΑΕΝΑΛ επειδή έχει υποχρεώσεις. Η άποψη της Πόπης Γόμου υποστήριζε ότι το κράτος έχει συνέχεια και δεν μπορεί η Περιφέρεια να αποποιείται τις ευθύνες της.

Η νομική άποψη
Οι παραπάνω τοποθετήσεις, τόσο του περιφερειάρχη όσο και των περιφερειακών συμβούλων, είχαν ως αφετηρία την εισήγηση του νομικού συμβούλου Αλέξανδρου Στρίμπερη, ο οποίος ήταν κάθετος στο ότι η Lesvhos shop Α.Ε. είναι μια εταιρεία με εξειδικευμένο σκοπό για την οποία η Περιφέρεια δεν είχε κανένα λόγο να αναλάβει τις υποχρεώσεις που αφήνει. Για την ΑΕΝΑΛ υποστήριξε ότι είναι μια αμιγώς νομαρχιακή εταιρεία, η οποία όμως σταμάτησε να λειτουργεί στις 30 Απριλίου τού 2010, δηλαδή όταν έκλεισαν τα καταστήματα «Lesvos shop». Στο σημείο αυτό παρενέβη ο κ. Βογιατζής θυμίζοντας ότι το Νομαρχιακό Συμβούλιο Λέσβου είχε παρατείνει την ισχύ της εταιρείας μέχρι το τέλος τού 2011. Τότε ο κ. Στρίμπερης ανέφερε ότι ο νόμος για τη διοικητική μεταρρύθμιση, «Καλλικράτης», αναφέρεται συγκεκριμένα στις εταιρείες που υφίσταντο, δηλαδή είχαν λειτουργία, έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που τα καταστήματα έπαψαν να λειτουργούν στο τέλος του Απριλίου τού 2010, η Περιφέρεια δεν έχει κανένα λόγο να πληρώσει τις υποχρεώσεις της.
Για το ζήτημα αυτό, οι εργαζόμενοι στο ΚΥΕ - που λειτουργούσε υπό τη σκέπη τής ΑΕΝΑΛ - μας είπαν ότι δούλευαν κανονικά έως και τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

«Θα πάνε κατηγορούμενοι…»
Επιπλέον, ο κ. Στρίμπερης έκανε σαφές και με πολύ έντονο τρόπο ότι η περιφερειακή αρχή και το Περιφερειακό Συμβούλιο κινδυνεύουν να βρεθούν κατηγορούμενοι για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για απιστία σε βάρος του Δημοσίου. Για να ενισχύσει τη θέση του αυτή, επικαλέστηκε και τα όσα αναφέρει ο κ. Βογιατζής στη μηνυτήρια αναφορά που είχε καταθέσει τον περασμένο Αύγουστο. Θύμισε, μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει δήμαρχος που εκπίπτει του αξιώματός του και κατηγορείται για απιστία για πολύ πιο απλά ζητήματα. Η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ήταν: «υπάρχει τεράστιο νομικό πρόβλημα».
Παρ’ όλα αυτά, στο τέλος της τοποθέτησής του φρόντισε να ενημερώσει το σώμα ότι θα πρέπει να απευθυνθεί στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτος και το Υπουργείο Εσωτερικών για τους χειρισμούς που θα κάνει από εδώ και πέρα.
Ο Στρατής Κόρακας ήταν ιδιαίτερα επιθετικός προς τον κ. Στρίμπερη, καθώς θεώρησε ότι γίνεται προσπάθεια τρομοκράτησης του σώματος. Ακόμη, δήλωσε ρητά ότι ο ίδιος και η παράταξή του δεν είναι διατεθειμένοι να παίξουν ένα παιχνίδι σκοπιμοτήτων σε βάρος του κ. Βογιατζή και υπέρ του κ. Γιακαλή και της παράταξής του. Τέλος, ζήτησε ο κ. Στρίμπερης να δώσει τη γνωμάτευσή του γραπτώς.
Σε κάθε περίπτωση, η τοποθέτηση του κ. Στρίμπερη δημιουργεί το ερώτημα γιατί η Περιφέρεια όλο αυτό το διάστημα δεν απευθύνθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών για να της υποδειχθεί πώς θα πρέπει να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό, με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Είναι εύλογο η περιφερειακή αρχή να μη θέλει να βρεθεί νομικά εκτεθειμένη από ενέργειες, παραλείψεις και λάθη προηγούμενων διοικήσεων της ΑΕΝΑΛ, ωστόσο τα όσο είπε ο κ. Στρίμπερης δείχνουν ότι δε διερευνήθηκε το αν θα προέκυπταν νομικά ζητήματα σε βάρος της περιφερειακής αρχής και του Περιφερειακού Συμβουλίου από τις προσφυγές που θα έκαναν οι εργαζόμενοι, οι τράπεζες και οι προμηθευτές της εταιρείας. Πέραν τούτου, η θέση του κ. Στρίμπερη είναι νομική γνωμάτευση κι όχι επίσημη κρατική θέση. Αυτό φυσικά δε σημαίνει ότι αμφισβητούμε το κύρος και τις νομικές του γνώσεις.


Η πορεία προς την καταστροφή

Σε χθεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, υπογραμμίζεται ότι με βάση την απόφαση του Περιφερειακού Συμβούλιου θα διορισθεί από το αρμόδιο δικαστήριο εκκαθαριστής στην ΑΕΝΑΛ. Ο εκκαθαριστής θα αποφασίσει και για τις πληρωμές των υποχρεώσεων της εταιρείας. Ας σημειωθεί ότι με βάση το νόμο, πρώτα πρέπει να εξοφληθούν οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.


Ακόμη αναφέρονται ορισμένα ενδιαφέροντα οικονομικά στοιχεία που δείχνουν την πορεία προς την καταστροφή της εταιρείας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι τα έσοδά της, από 1,7 εκατ. ευρώ που ήταν το 2007, έπεσαν το 2010 στις 135.000 ευρώ. Το 2010 τα εμπορεύματα εκποιούταν μισοτιμής, με βάση όχι την τιμή πώλησης αλλά την τιμή αγοράς, κάνοντας αθέμιτο ανταγωνισμό στην τοπική αγορά. Τα άλλα έξοδα της εταιρείας, εκτός του κόστους των εμπορευμάτων, κυμάνθηκαν σε καταστροφικά επίπεδα, της τάξης των 850.000 - 900.000 ευρώ για την τριετία 2007 - 2009. Οι ζημίες που συσσωρεύονταν, σε συνδυασμό με την κακή διαχείριση, οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στην κατάρρευση της εταιρείας.
Ακόμη, στην ανακοίνωση τονίζεται πως η σημερινή περιφερειακή αρχή κλήθηκε να δώσει λύση στο πρόβλημα για το οποίο δε φέρει καμμία απολύτως ευθύνη. Η πρότασή της, που υπερψηφίστηκε από το Συμβούλιο, ήταν η διάλυση των δύο εταιρειών.
Η θέση αυτή διαμορφώθηκε λαμβάνοντας υπόψη τα εξής:
- Τη δεινή οικονομική κατάσταση των δύο εταιρειών.
- Το δυσβάσταχτο ύψος των υποχρεώσεων για τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας.
- Τις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν από υποχρεώσεις προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
- Τις ποινικές ευθύνες που υπάρχουν από επιταγές που έχουν υπογραφεί από τις προηγούμενες διοικήσεις.
- Την ελλειμματική έως ανύπαρκτη λογιστική παρακολούθηση που υπήρχε κατά τη διάρκεια της λειτουργίας των δύο εταιρειών.
- Τη μη τήρηση βιβλίου επιταγών, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται επιταγές της εταιρείας σε χέρια τρίτων, που ποτέ δεν είχαν κάποια σχέση με τη λειτουργία της.
- Τη μηνυτήρια αναφορά του προέδρου των δύο αυτών εταιρειών και τέως νομάρχη, Παύλου Βογιατζή.


Σε πολύ άσχημη κατάσταση, προχθές το βράδυ, ο Παύλος Βογιατζής


Παύλος Βογιατζής: «Ήμουν βλάκας που ανέλαβα»
Και έκρηξη Διακορώνα

Ήταν περίπου 11 το βράδυ της Τρίτης όταν μπήκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΝΑΛ Γιώργος Διακορώνας. Αμέσως κατευθύνθηκε προς τον περιφερειάρχη, Νάσο Γιακαλή, και του ζήτησε να μιλήσει για το θέμα. Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν ακουστεί πολλά σε βάρος του, αν και κανένας δεν τον είχε κατονομάσει.
Ο κ. Διακορώνας είπε ότι είχε πάρει στην πλάτη του όλο το εγχείρημα και το δούλευε μόνος του, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είχε εσωτερικό «πόλεμο» από την παράταξη της πλειοψηφίας, που υπονόμευσε την προσπάθεια και είχε επιπτώσεις στο τελικό αποτέλεσμα.


Ο κ. Διακορώνας ανέφερε ότι η αρχική μελέτη που είχε παρουσιασθεί στο Νομαρχιακό Συμβούλιο, προέβλεπε ότι το αρχικό κεφάλαιο αυτής της επένδυσης θα ήταν 300.000 ευρώ. Η εισήγηση αυτή είχε γίνει δεκτή, αλλά δε δόθηκαν τα 300.000 ευρώ στην ΑΕΝΑΛ. Έτσι το κατάστημα του «Lesvos shop» της Μυτιλήνης ξεκίνησε να λειτουργεί με κεφάλαιο 11.000 ευρώ.
Ο χαρακτήρας του καταστήματος της Μυτιλήνης ήταν πιλοτικός, μια και στόχος της επιχείρησης ήταν να αναδείξει τα τοπικά προϊόντα κι αυτά να εξαχθούν σε όλη τη χώρα και το εξωτερικό. Όμως η ανάπτυξη της επιχείρησης δεν μπορούσε να γίνει από τη στιγμή που δε δίνονταν κεφάλαια από τη Νομαρχία. Τις κατηγορίες που ακούστηκαν ότι έβαζε κάθε βράδυ το ταμείο στην τσέπη του, τις αρνήθηκε ως μη αληθείς. Αντιθέτως, δήλωσε πως εκείνος έκανε παρατηρήσεις στο προσωπικό επειδή επανειλημμένως βρισκόταν έλλειμμα στο ταμείο. Γι’ αυτό είχε ενημερώσει σχετικώς τον τότε νομάρχη. Ενήμερος ήταν ο Παύλος Βογιατζής και για το ότι τις επιταγές της εταιρείας τις υπέγραφε μόνο ο κ. Διακορώνας μετά την παραίτηση του ταμία Γιώργου Κατερίνη. Ο ίδιος είχε ζητήσει να οριστεί άλλος ταμίας, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ. Έτσι αναγκαζόταν να υπογράφει μόνος του τις επιταγές. Παράλληλα, παραδέχθηκε ότι κόβονταν επιταγές ευκολίας από τον ίδιο. Την κίνηση αυτή τη δικαιολόγησε ως «επιλογή απόγνωσης» από τη στιγμή που το Νομαρχιακό Συμβούλιο δεν ενέκρινε τη χορήγηση των κεφαλαίων που ήταν απαραίτητα για τη λειτουργία της εταιρείας.
Για τα προβλήματα στην τήρηση των λογιστικών βιβλίων της εταιρείας, είπε ότι εκείνος βρήκε τον κ. Φιλιό στη θέση του λογιστή και απλώς τον διατήρησε. Θύμισε δε, ότι όταν ανέλαβε η νομαρχιακή αρχή Βογιατζή την ΑΕΝΑΛ, είχε χρέη 200.000 ευρώ, τα οποία εξοφλήθηκαν χωρίς να αποδοθούν ευθύνες στην προηγούμενη νομαρχιακή αρχή.
Τα έσοδα των καταστημάτων, σύμφωνα με τον κ. Διακορώνα, δε χρησιμοποιούνταν μόνο για την κάλυψη των εξόδων τους, δηλαδή αμοιβές προσωπικού, κόστος προϊόντων και λειτουργικά έξοδα. Χρησιμοποιούνταν και για τις πληρωμές υποχρεώσεων προγραμμάτων που υλοποιούνταν από την ΑΕΝΑΛ, χωρίς όμως ποτέ το κράτος να καταβάλει τα ποσά που όφειλε. Τέτοιες περιπτώσεις είναι το πρόγραμμα «Πράσινες Τάξεις» και «Πάσχα στη Λήμνο».
Η δημιουργία του συσκευαστηρίου, αλλά και του καταστήματος της Αθήνας, έγιναν με αποφάσεις του νομαρχιακού συμβούλιου. Ωστόσο και σε αυτές τις περιπτώσεις δε δίνονταν τα κεφάλαια που ήταν αναγκαία για τις επενδύσεις. Μάλιστα χαρακτηριστικά ο κ. Διακορώνας είπε πως «έμπαιναν τρικλοποδιές».
Κλείνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Διακορώνας υποστήριξε ότι δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ στην τσέπη του από το «Lesvos shop» κι ότι αντιθέτως εκείνος «έβαζε από την τσέπη του χρήματα για να καλύπτει υποχρεώσεις της εταιρείας»!

Βογιατζής απολογούμενος
«Πικρό ποτήρι» ήταν για τον Παύλο Βογιατζή η συνεδρίαση της Τρίτης. Η ψυχολογική του κατάσταση ήταν πολύ άσχημη και αυτό μπορούσε να το αντιληφθεί πολύ εύκολα οποιοσδήποτε. Για ακόμη μια φορά ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για την ΑΕΝΑΛ και το «Lesvos shop». Υποστήριξε ότι ήταν μια πολύ επιτυχημένη ιδέα, κι αυτό φάνηκε απ’ το ότι, από τη στιγμή που έκλεισε, δημιουργήθηκαν τρία ομοειδή καταστήματα στη Μυτιλήνη.
Κάνοντας έναν απολογισμό για ό,τι έγινε, είπε πως ήταν λάθος του που ανέλαβε πρόεδρος της εταιρείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «πιάστηκα κορόιδο». Αν είχε κλείσει την επιχείρηση από το 2007 τα χρέη θα ήταν πολύ μικρότερα.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Ήμουν βλάκας και ανέλαβα, οπότε ας πληρώσω κι εγώ. Αλλά είναι άδικο να χάσουν τα χρήματά τους οι προμηθευτές και οι εργαζόμενοι.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey