2009 με… 32.000 επισκέπτες

01/07/2012 - 05:56
Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις 12 το πρωί.
 
Από τις βραβεύσεις των μικρών μαθητών που συμμετείχαν στις εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Μουσείου και στο Διαγωνισμό Φωτογραφίας



Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στις 12 το πρωί. Επρόκειτο για τη 10η στη σειρά αντίστοιχη εκδήλωση του Μουσείου στα 15 χρόνια λειτουργίας του, η οποία συνοδεύτηκε και από τον καθιερωμένο απολογισμό δραστηριοτήτων για τη χρονιά που πέρασε. Μέσα στην οποία καταγράφηκαν στο Μουσείο πάνω από 32.000 επισκέπτες - περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά λειτουργίας του - ενώ, μεταξύ άλλων, το απολιθωμένο δάσος βραβεύτηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως «Ευρωπαϊκός Προορισμός Αριστείας».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των Αρχών της περιοχής, αλλά και της γενικής γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και πολλοί κάτοικοι της περιοχής και πλήθος μαθητών, αφού επρόκειτο να βραβευτούν στο τέλος της εκδήλωσης για τη συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου.

Η χρονιά σε νούμερα…

Μεγαλύτερη επισκεψιμότητα από κάθε άλλη χρονιά λειτουργίας του παρουσίασε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Λέσβου μέσα στο 2009, αφού οι επισκέπτες του άγγιξαν τουλάχιστον τους 32.000, ερχόμενοι τόσο από τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελλάδα, όσο και απ’ όλο τον κόσμο. Επιπλέον, μέσα στο 2009 υλοποιήθηκαν στο Μουσείο συνολικά 83 εκπαιδευτικά προγράμματα με συμμετοχή 2.961 μαθητών και εκπαιδευτικών, από τους οποίους το 60% προερχόταν από τη Λέσβο, το 30% από την υπόλοιπη Ελλάδα και το 9% από το εξωτερικό.
«Το 2010 υπήρξε σταθμός για τη λειτουργία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, αφού κλείνουν 15 χρόνια λειτουργίας του», ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Μουσείου, Ακίνδυνος Κελεπερτζής. «Φέτος ανταποκριθήκαμε πολύ καλά στις δυσκολίες, παρά την οικονομική κρίση», συνέχισε ο ίδιος. «Μετά την ολοκλήρωση των δράσεων που είχε μέχρι τώρα προγραμματίσει, το Μουσείο οφείλει να σχεδιάσει δράσεις και για την περίοδο 2010 - 2015, προκειμένου αυτές να ενταχθούν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Δεδομένης, μάλιστα, της περιορισμένης κρατικής επιχορήγησης, θα πρέπει σε μεγάλο βαθμό να βασιστεί σε ίδιες δραστηριότητες και στην παροχή υπηρεσιών σε επιστημονικό επίπεδο. Στόχοι μας, η συνέχιση των ανασκαφών και των δράσεων συντήρησης και προβολής, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο.»
Χαρακτηρίζοντάς το ως «φάρο της περιοχής» και ευχαριστώντας τόσο τα μέλη του, όσο και το προσωπικό του Μουσείου για την προσφορά τους, ο κ. Κελεπερτζής τόνισε ότι δε θα πρέπει σε καμμία περίπτωση το τελευταίο να υποβαθμιστεί, δεδομένου ότι αυτήν τη στιγμή αποτελεί ένα φορέα ανάπτυξης και αναζωογόνησης, τόσο της περιοχής του Σιγρίου, όσο και της Λέσβου συνολικά, παίζοντας πρωτεύοντα ρόλο στην προσέλκυση τουρισμού.
Τη λειτουργία του Μουσείου χαιρέτισε και ο δήμαρχος Ερεσού - Αντίσσης, Σωτήρης Καρδαράς, ο οποίος μάλιστα ανέφερε πως με την ύπαρξη ενός μουσείου «που έχει εξέλιξη που θα ζήλευαν και τα καλύτερα μουσεία στον κόσμο, έχει αλλάξει η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής προς το καλύτερο».

… και σε πράξεις
Κάνοντας τον απολογισμό δράσεων του Μουσείου για το 2009, ο διευθυντής του φορέα, Νίκος Ζούρος, απαρίθμησε τους τομείς δραστηριοτήτων που αναπτύχθηκαν - ανάμεσα σε αυτούς η ενημέρωση και η εξυπηρέτηση των χιλιάδων επισκεπτών, οι δράσεις προβολής και οι σχετικές εκδηλώσεις, η ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα, οι περιοδικές εκθέσεις που λειτούργησαν στους χώρους του Μουσείου και η συμμετοχή σε εκδηλώσεις εκτός Λέσβου, αλλά και η νέα εκπαιδευτική εφαρμογή για μαθητές, που είναι η αίθουσα αναπαράστασης σεισμών. Αναφέρθηκε, επίσης, στις επιτυχίες του φορέα, μεταξύ των οποίων η βράβευση τον περασμένο Οκτώβριο του απολιθωμένου δάσους ως «Ευρωπαϊκού Προορισμού Αριστείας» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η προβολή του ως εξέχοντος γεωπάρκου μέσω του ντοκυμαντέρ του BBC «Aristotle’s Lagoon».
«Οι ανασκαφικές δράσεις ήταν περιορισμένες μέσα στο 2009, καθώς ήταν κυρίως χρονιά ολοκλήρωσης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και καταβλήθηκαν περισσότερο προσπάθειες για την ολοκλήρωση των εκθεσιακών χώρων του Μουσείου», ανέφερε ο κ. Ζούρος, συμπληρώνοντας πως καταβάλλεται ωστόσο συνεχής προσπάθεια για τη διατήρηση των φυσικών χώρων συντήρησης των απολιθωμάτων.
Ο κ. Ζούρος αναφέρθηκε, επίσης, στους στόχους που το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας έχει θέσει για το 2010 - που έχει οριστεί ως Διεθνές Έτος Βιοποικιλότητας -, ανάμεσα σε αυτούς η ένταξη στο ΕΣΠΑ, η δημιουργία του θαλάσσιου πάρκου δυτικής Λέσβου, η ανάπτυξη προγραμμάτων διακρατικής συνεργασίας, αλλά και η υποβολή φακέλου για την ένταξη του απολιθωμένου δάσους στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Η εκδήλωση έκλεισε με παιδικές φωνές και χαμόγελα αφού, ως αποτέλεσμα των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων του φορέα. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε και η βράβευση των μαθητών που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, ανάμεσα σε αυτά το διευρωπαϊκό πρόγραμμα Comenius και ο Διαγωνισμός Φωτογραφίας 2008 - 2009, που αφορούσε παιδιά νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου, τόσο από το Σίγρι, όσο και από την Ερεσό, τη Φίλια, την Άντισσα και άλλες περιοχές του νησιού.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey