FOLLOW US

Άρθρα

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι τροφικές δηλητηριάσεις οφείλονται σε κακούς και λανθασμένους χειρισμούς των τροφίμων στον τόπο που γίνεται η διάθεση αυτών. Τα συχνότερα αίτια μικροβιακών τροφικών δηλητηριάσεων είναι τα ακάθαρτα σκεύη, τα άπλυτα χέρια, το ανεπαρκές ψήσιμο και η ακατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης των τροφίμων.

Έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι οι τροφικές δηλητηριάσεις οφείλονται σε κακούς και λανθασμένους χειρισμούς των τροφίμων στον τόπο που γίνεται η διάθεση αυτών. Τα συχνότερα αίτια μικροβιακών τροφικών δηλητηριάσεων είναι τα ακάθαρτα σκεύη, τα άπλυτα χέρια, το ανεπαρκές ψήσιμο και η ακατάλληλη θερμοκρασία συντήρησης των τροφίμων.

Επομένως, παρά την επιστημονική και τεχνολογική πρόοδο, οι τροφικές δηλητηριάσεις τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και αποτελούν ένα από τα κύρια προβλήματα των υπηρεσιών δημόσιας υγείας των πολιτισμένων χωρών.

Ο μεγαλύτερος αριθμός των τροφικών δηλητηριάσεων προέρχεται από μικρόβια, τα οποία πρέπει να πολλαπλασιασθούν στα τρόφιμα για να γίνουν επικίνδυνα.

Για την αντιμετώπιση των τροφικών δηλητηριάσεων, πρέπει να εφαρμόζονται ορισμένα γενικά μέτρα, τα οποία αποτελούν τους βασικούς κανόνες της πρόληψης κατά των τροφικών δηλητηριάσεων.

1- Χρησιμοποιούμε τρόφιμα χωρίς επικίνδυνα μικρόβια. Αυτό γίνεται με τον έλεγχο των ζωοτροφών, έχοντας σύγχρονα σφαγεία, με ασφαλή μεταφορά των κρεάτων με ψύξη σε ειδικά αυτοκίνητα, ενώ πρέπει όλα τα ευπαθή τρόφιμα να φυλάσσονται πάντοτε σε ψυγεία.

2- Χρειάζεται ειδική εκπαίδευση και συνεχής ενημέρωση όλων αυτών που ασχολούνται και χειρίζονται τρόφιμα. Η μακροχρόνια εμπειρία αποδεικνύει ότι η ενημέρωση πρέπει να γίνεται από το σχολείο, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες τους κινδύνους από τα μικρόβια που αναπτύσσονται στα τρόφιμα όταν δεν τηρούνται βασικοί κανόνες υγιεινής. Έτσι, οι χειριζόμενοι τα τρόφιμα είτε στο σπίτι, είτε στο εστιατόριο, την καντίνα, τη βιοτεχνία, τη βιομηχανία, θα γνωρίζουν τους κινδύνους και τις συνθήκες που πολλαπλασιάζονται τα μικρόβια, και συνειδητά θα συμβάλουν στην πρόληψη των τροφικών δηλητηριάσεων.

Θεωρώ απαραίτητη τη συνεχή ενημέρωση μέσω των συνδικαλιστικών τους φορέων και των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, όλων αυτών που ασχολούνται με την παραγωγή και τη διάθεση των τροφίμων (διότι με το αντικείμενο αυτό ασχολούνται πολλές κατηγορίες ανθρώπων, με διαφορετική εκπαίδευση και διαφορετικό μορφωτικό επίπεδο, επομένως χρειάζονται εκλαϊκευμένες οδηγίες, με βάση τους κανόνες της πρόληψης και της υγιεινής, ώστε να γίνονται κατανοητές από όλους).

Πρέπει εκλαϊκευμένες οδηγίες να είναι γραμμένες σε μικρό φυλλάδιο, το οποίο θα μοιράζεται σε όλους τους χειριστές των τροφίμων στο χώρο της δουλειάς τους (εστιατόριο, ταβέρνα, καντίνα, ζαχαροπλαστείο, κρεοπωλείο, φούρνο) και γιατί σήμερα στην εποχή της έντονης πληροφόρησης, η άγνοια δεν επιτρέπεται. Ο ενημερωτικός πίνακας βασικών οδηγιών συνοπτικά μπορεί να είναι ως εξής:

1- Τα άτομα να είναι υγιή και να κάνουν τακτικό ιατρικό έλεγχο της υγείας τους.

2- Να έχουν καθαρή εμφάνιση και γι’ αυτό πρέπει πάντοτε να φοράνε καθαρές ποδιές, σκούφους και μπλούζες, που πρέπει να πλένονται πάντοτε με βραστό νερό ή και να βράζονται.

3- Αυστηρή και σωστή καθαριότητα των καταστημάτων, προστασία των τροφίμων και των αντικειμένων από τις μύγες, τα έντομα, τις κατσαρίδες, και τα ποντίκια.

4- Την ώρα της δουλειάς απαγορεύεται να φοράνε δακτυλίδια, να έχουν βαμμένα τα νύχια, που πρέπει να είναι και σωστά κομμένα, και να καπνίζουν.

5- Να πλένουν συχνά τα χέρια, ιδίως πριν αγγίξουν τα τρόφιμα ή μετά από την επαφή με ορισμένα από αυτά (βρόμικα χόρτα, κρέας, ντομάτες) και απαραιτήτως μετά από επίσκεψή τους στο αποχωρητήριο. Δεν ξύνουν τη μύτη τους, το κεφάλι τους ή τα αυτιά τους στην κουζίνα ή όταν παίρνουν παραγγελία από τον πελάτη.

6- Όσο λιγότερο έρχονται σε επαφή τα τρόφιμα με τα ανθρώπινα χέρια, τόσο πιο ασφαλή είναι. Πιάνετε τα τρόφιμα όταν είναι απόλυτα αναγκαίο.

7- Αυτοί που σερβίρουν στα εστιατόρια και τις ταβέρνες, να φορούν καθαρές ομοιόμορφες μπλούζες, διότι δεν μπορεί να εργάζονται με τα ρούχα που κυκλοφορούν στους δρόμους και στο σπίτι τους.

8- Αυτοί που πουλάνε το ψωμί, θα πρέπει να φοράνε γάντια μιας χρήσεως και τα ψωμιά να είναι σωστά τοποθετημένα, ώστε να μην τα πιάνουν οι πελάτες. Γάντια μιας χρήσεως πρέπει να φοράνε όλοι που χειρίζονται τρόφιμα και να τα βγάζουν για να πάρουν τα χρήματα. Δεν επιτρέπεται να κάνεις σάντουιτς, σουβλάκι, να πουλάς τυρί και να πιάνεις χρήματα.

9- Μην πιάνεις τρόφιμα όταν έχεις τραύμα ή πληγή με πύον. Μικρά τραύματα από κάψιμο ή κόψιμο καλύπτονται από αδιάβροχο επίδεσμο ή ειδικό λευκοπλάστη. Όταν έχεις διάρροια, μη χειρίζεσαι τρόφιμα και να το αναφέρεις στο γιατρό.

10- Να διατηρείς τα τρόφιμα πάντοτε στο ψυγείο, ιδίως τα μαγειρεμένα κρέατα, τις κρεατόσουπες και τα γλυκίσματα με κρέμα.

11- Χρειάζεται καλό μαγείρεμα των τροφίμων σε μεγάλη θερμοκρασία και για αρκετό χρόνο, ιδίως αυτών που μπορεί να έχουν μικρόβια τροφικών δηλητηριάσεων, όπως κρέατα, κοτόπουλα, αυγά χήνας/πάπιας. Τα μαγειρεμένα τρόφιμα πρέπει να καταναλίσκονται γρήγορα, αλλιώς να ψύχονται αμέσως και να διατηρούνται στο ψυγείο συνεχώς. Τα ζεστά τρόφιμα διατηρούνται σε θερμοκρασία 60° C και πάνω.

12- Καθαρισμός και πλύσιμο με καλό απορρυπαντικό, πάντα με βραστό νερό ή απολυμαντικό για τα σκευή, τους δίσκους, τα μαχαίρια και τους πάγκους κοπής που χρησιμοποιούνται για ωμά τρόφιμα ζωικής προελεύσεως. Το μαχαίρι που χρησιμοποιείται για κόψιμο ωμού κρέατος, ποτέ να δε χρησιμοποιείται άπλυτο σε ψημένο κρέας ή κοτόπουλο.

13- Μην αφήνεις υπολείμματα τροφίμων στους πάγκους, τα τραπέζια, τα μηχανήματα κοπής ή επεξεργασίας. Καλό πλύσιμο, απολύμανση και σκούπισμα με απορροφητικό χαρτί μιας χρήσεως. Καλό καθάρισμα των δαπέδων και σφουγγάρισμα με ειδικό απολυμαντικό, δε χρησιμοποιούμε κοινές σκούπες, για να μη σηκώνεται σκόνη. Προσοχή στις τουαλέτες, να ελέγχονται τακτικά.

14- Μετά τα ωμά τρόφιμα, πλένε τα χέρια σου για να χειριστείς έτοιμα ψημένα.

15- Τέλος, η ωραία και καθαρή εμφάνιση του καταστήματος και των εργαζομένων αποδεικνύει γνώση, υπευθυνότητα και σωστή επαγγελματική κατάρτιση.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top