Με αφιέρωμα στους Θεόφιλο και Τεριάντ

01/07/2012 - 05:56
Μια πρωτότυπη εκδήλωση με στόχο την προβολή του έργου και της προσφοράς δύο πολύ σημαντικών μορφών της Λέσβου και της Ελλάδας, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και του τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ, διοργανώνει αύριο Κυριακή η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής.
Μια πρωτότυπη εκδήλωση με στόχο την προβολή του έργου και της προσφοράς δύο πολύ σημαντικών μορφών της Λέσβου και της Ελλάδας, του λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου και του τεχνοκριτικού και εκδότη Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ, διοργανώνει αύριο Κυριακή 15 Νοεμβρίου στις 11:30 το πρωί στο Θέατρο Βρετάνια (Πανεπιστημίου 7, Σύνταγμα) η Ομοσπονδία Λεσβιακών Συλλόγων Αττικής στο πλαίσιο της γιορτής «Ελευθέρια 2009», για την επέτειο της απελευθέρωσης της Λέσβου και των άλλων νησιών του ανατολικού Αιγαίου από τον οθωμανικό ζυγό.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, στόχος της ΟΛΣΑ είναι «κυρίως να βοηθήσει ώστε να γίνει συνείδηση όλων το μέγεθος της προσφοράς του Τεριάντ στη Λέσβο, που παραχώρησε σπάνιας αξίας υλικό πίνακες, βιβλία κ.λπ., αλλά και τους οικονομικούς πόρους ώστε η Λέσβος να έχει σήμερα έναν ανεκτίμητο θησαυρό: Τα Μουσεία της Βαρειάς». Ταυτόχρονα, «τα Μουσεία Θεόφιλου και Τεριάντ να βγούνε από το τέλμα που βρίσκονται σήμερα. Να ευαισθητοποιήσουμε το ευρύ κοινό αλλά και την Πολιτεία που πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της.».
Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει προβολή οπτικοακουστικού υλικού με έργα των δημιουργών, αποσπάσματα από την ταινία του Λ. Παπαστάθη «Θεόφιλος» και από ντοκυμαντέρ σχετικό με τη ζωή του Στρατή Ελευθεριάδη - Τεριάντ που μας παραχωρήθηκαν ευγενικά.
Η εκδήλωση πλαισιώνεται από τραγούδια της Λέσβου και της Μικράς Ασίας, τα οποία θα αποδοθούν από τις χορωδίες του Πολιτιστικού Συλλόγου Μυτιληνιών Πετρούπολης «Ο Θεόφιλος» και του Συλλόγου Μεσοτοπιτών Λέσβου «Η Αναγέννηση» με τη συνοδεία ζωντανής παραδοσιακής μουσικής. Θα παίξουν οι: Βαγγέλης Σαραντίδης βιολί, Σπύρος Κονσολάκης κιθάρα, Παναγιώτης Βέργος σαντούρι, Άρης Αντάνης κιθάρα και Λευτέρης Φραγκιουδάκης λαούτο. Κείμενα των Οδυσσέα Ελύτη, Γιώργου Σεφέρη, Νέστορα Μάτσα, Βασίλη Πλάτανου, Στρατή Ελευθεριάδη και άλλων, θα αποδοθούν από το Γιάννη Καρανικόλα, την Καίτη Μεσσηνέζη, την Παναγιώτα Πλωμαρίτου. Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey