Η Λέσβος τουριστικός προορισμός

01/07/2012 - 05:56
Οι μεγάλες δυνατότητες του νέου δήμου Λέσβου για την τοπική ανάπτυξη
Είναι γενικότερα αποδεκτό ότι ίσως η σημαντικότερη αναπτυξιακή προοπτική για τη λεσβιακή οικονομία είναι η ανάπτυξη του τουρισμού, με την αξιοποίηση και προβολή των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει ο τόπος αυτός.
Και τα αναξιοποίητα αυτά πλεονεκτήματα είναι χωρίς αμφιβολία το ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον και η μεγάλη πολιτιστική κληρονομιά, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα θρησκευτικά μνημεία, η αρχιτεκτονική των οικισμών και τα εξαιρετικά μουσεία, οι μοναδικοί φυσικοί πόροι όπως το τεράστιο γεωθερμικό δυναμικό, αλλά και τα προϊόντα της αγροτικής παραγωγής που ενώ έχουν ταυτισθεί με την εικόνα του νησιού στη συνείδηση του μέσου πολίτη (λάδι, κτηνοτροφικά, ούζο), δυστυχώς δεν έχουν ενσωματωθεί στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.
Όλα αυτά, με την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης πολιτικής προώθησης της Λέσβου, μπορούν να συμβάλουν στην καθιέρωση της Λέσβου ως ιδιαίτερου τουριστικού προορισμού, ικανού να ανταγωνισθεί άλλα ελληνικά νησιά που, ενώ αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα (υψηλό μεταφορικό κόστος, υποδομές κ.λπ.), έχουν καθιερωθεί ως τουριστικοί προορισμοί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.
Πριν από λίγες μέρες βρέθηκα με επίσημη αποστολή της UNESCO στην Άπω Ανατολή συμμετέχοντας σε επιτροπή αξιολόγησης περιοχών για ένταξη στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO (όπου εδώ και έξι χρόνια έχει ενταχθεί το απολιθωμένο δάσος) και διαπίστωσα από κοντά τον κρίσιμο ρόλο τής εκεί τοπικής αυτοδιοίκησης για την ανάδειξη και προβολή των περιοχών ως τουριστικών προορισμών βασισμένων στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και στα τοπικά προϊόντα.
Θα αναφερθώ στο παράδειγμα του νησιού Jeju, το οποίο έχει τα ίδια γεωγραφικά χαρακτηριστικά με τη Λέσβο (έκταση, απόσταση από διεθνή αεροδρόμια, ακτοπλοϊκή σύνδεση κ.λπ.), διαθέτει αντίστοιχα πλεονεκτήματα (φυσικό περιβάλλον, μνημεία, μουσεία κ.λπ.) και μέσα στα τελευταία χρόνια, με την εφαρμογή μιας καλά σχεδιασμένης, συντονισμένης και ολοκληρωμένης στρατηγικής τουριστικής ανάπτυξης του νησιού στην οποία εμπλέκονται όλοι οι τοπικοί φορείς, έχει καθιερωθεί ως κύριος τουριστικός προορισμός που δέχεται 10.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο!
Η στρατηγική αυτή εκπονήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού που έχει επικεφαλής το δήμαρχο-κυβερνήτη και συμμετέχουν όλοι οι αυτοδιοικητικοί, τουριστικοί, οικονομικοί και πολιτιστικοί φορείς.
Ο τομέας του τουρισμού είναι ο τομέας στον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση έχει έναν απολύτως κρίσιμο ρόλο. Μέχρι σήμερα η πολυδιάσπαση των προσπαθειών δεν έφερε τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που αποδεικνύει ότι οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα είναι καθοριστικές για την αναπτυξιακή προοπτική της Λέσβου.
Ο νέος δήμος Λέσβου μπορεί να προσφέρει το κέλυφος για τις απαραίτητες συνέργειες όλων των τοπικών φορέων και το συντονισμό όλων των απαραίτητων ενεργειών που θα οδηγήσουν στην καθιέρωση της Λέσβου ως τουριστικού προορισμού, δημιουργώντας και προβάλλοντας αποτελεσματικά μια σύγχρονη τουριστική ταυτότητα (που θα περιλαμβάνει ιδιαίτερα τις θεματικές μορφές τουρισμού - περιπατητικός, θερμαλιστικός τουρισμός, οικοτουρισμός, γεωτουρισμός, θρησκευτικός κ.λπ.) και αξιοποιώντας όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που καθιστούν τη Λέσβο έναν τόπο μοναδικό.
Ο δήμος Λέσβου μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά ως ουσιαστικός μοχλός στήριξης αναπτυξιακών πρωτοβουλιών, δημιουργίας ανάπτυξης και απασχόλησης.
Όλοι μαζί μπορούμε να τα καταφέρουμε!

* Ο Νίκος Ζούρος είναι αναπληρωτής καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey