Ολυμπιακή φλόγα

23/05/2012 - 15:07

Είναι στιγμές που η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη και μοναδική στο παγκόσμιο στερέωμα, γιατί υπενθυμίζει στην κοινωνία των εθνών ότι σε αυτόν το χώρο, του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, υπάρχει η ανεκτίμητη αρχαία ελληνική προϊστορία

Είναι στιγμές που η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη και μοναδική στο παγκόσμιο στερέωμα, γιατί υπενθυμίζει στην κοινωνία των εθνών ότι σε αυτόν το χώρο, του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, υπάρχει η ανεκτίμητη αρχαία ελληνική προϊστορία, η μυθολογία και η ιστορία, η οποία δίδαξε την παγκόσμια κοινότητα ότι εδώ στον πανέμορφο ελλαδικό χώρο, πάντα με μέτρο τον άνθρωπο, έγιναν δημιουργίες εξαιρετικής και αδιάκοπης συνέχειας, από την προϊστορία μέχρι την εμφάνιση των κλασσικών χρονών και από το Βυζάντιο μέχρι των ημερών μας.

Όπως αναφέρουν οι θεματοφύλακες του Αιγαίου, εδώ, στη στεριανή και νησιωτική Ελλάδα, αναδύεται ο λόγος. Από εδώ ξεκινούν οι πρώτες προσπάθειες για την αιτιοκρατική ερμηνεία της Φύσεως, η διαύγεια της σκέψης, ο διάλογος. Εδώ στην Ελλάδα ξεπροβάλλουν οι πρώτες τάσεις για τη δημιουργία πόλεων, εδώ στον αρχαίο ελληνικό χώρο εμφανίζεται η πολιτική σκέψη, ο ιστορικός λόγος, η φιλοσοφία, το θέατρο ως τέχνη, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το ολυμπιακό ιδεώδες και η ολυμπιακή φλόγα, για να θυμίζει κάθε τέσσερα χρόνια το μεγαλείο της Ελλάδας.

Η Ολυμπιακή Φλόγα, το σύμβολο των Ολυμπιακών Αγώνων, είναι στενά δεμένη με το ελληνικό φως, για το οποίο ο Καζαντζάκης λέει: «Το φως στην Ελλάδα είναι το πνεύμα». Είναι το φως που έχουν υμνήσει σπουδαίες ποιητικές φωνές, από τον Όμηρο, μέχρι τον Μπάυρον, το Διονύσιο Σολωμό και τους φωτολάτρεις του Αιγαίου νομπελίστες, το Σεφέρη και τον Ελύτη. Έχουν γραφτεί ύμνοι για το ελληνικό φως, τη φωτεινότητα του ελληνικού τοπίου, τη φωτεινότητα του ελληνικού πολιτισμού και τη φωτεινότητα του ελληνικού πνεύματος.

Η ολυμπιακή φλόγα είναι το φως της Ελλάδος, που από την αρχαιότητα έχει μετουσιωθεί σε φλόγα στην αρχαία Ολυμπία, εκεί που ξεκίνησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες ως ομαδική λατρεία του κάλλους και έκφρασης θαυμασμού για τον άνθρωπο. Είναι η φλόγα που με τη λαμπαδηδρομία μεταφέρει στα πέρατα του κόσμου μηνύματα ειρήνης, συναδέλφωσης, πολιτισμού, φιλοσοφίας, ηθικής, αγωνιστική άμιλλα, μέσα από το ολυμπιακό ιδεώδες, σε μια εποχή που οι ηθικές αξίες χάνονται και πολλές ολυμπιακές νίκες συνθλίβονται μέσα στην εμπορευματοποίηση και το κέρδος. Απέχοντας πολύ από το νόημα και το μεγαλείο της ολυμπιακής νίκης του ημίθεου νικητή στην αρχαία Ολυμπία.

Είναι η φλόγα που μεταφέρει σε ολόκληρο τον κόσμο το φυσικό κάλλος της πατρίδας μας, τον πολιτισμικό μας πλούτο, το μεγαλείο της ελληνικής ψυχής και τις ηθικές αξίες και δημιουργίες με παγκόσμια ακτινοβολία.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey