Νέος «Καλλικράτης» στην ΕΛΑΣ

01/07/2012 - 05:56
Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας προτείνουν συγχωνεύσεις τμημάτων σε Καλλονή - Αγία Παρασκευή, Γέρα - Πλωμάρι και καταργήσεις σταθμών σε Θερμή - Μανταμάδο.

Οι συνδικαλιστές της Αστυνομίας προτείνουν συγχωνεύσεις τμημάτων σε Καλλονή - Αγία Παρασκευή, Γέρα - Πλωμάρι και καταργήσεις σταθμών σε Θερμή - Μανταμάδο.

Παρέμβαση στην επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών εν όψει των αλλαγών που μελετά και δρομολογεί η ΕΛΑΣ, κάνουν οι συνδικαλιστές αστυνομικοί της Λέσβου. Με τις προτάσεις τους επιδιώκουν, όπως υποστηρίζουν, να γίνει όσο το δυνατόν καλύτερη διαχείριση σε τοπικό επίπεδο της αστυνομικής δύναμης, η οποία ισχυρίζονται ότι δε φτάνει για την αστυνόμευση όλου του Νομού, επειδή οι αστυνομικοί έχουν επιφορτιστεί πλέον με αλλότρια διοικητικής φύσης καθήκοντα. Το βασικό επιχείρημα της πρότασής τους είναι ότι δε θα πρέπει να υπάρχει πολυδιάσπαση αστυνομικών σε διαφορετικές υπηρεσίες ανά το νησί, αλλά ενίσχυση κεντρικών μονάδων, που θα μπορούν έτσι να λειτουργήσουν σωστά.

Προ τριμήνου περίπου, όπως μας είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Λέσβου (Ε.Α.Υ.Ν.Λ.), Δημήτρης Αλεξίου, ανατέθηκε σε πανεπιστημιακό φορέα, με χρηματοδότηση απ’ το ΕΣΠΑ, η μελέτη αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών - ή ο νέος «Καλλικράτης» στην ΕΛΑΣ. Οι συνδικαλιστές, κι όχι μόνο στη Λέσβο, επειδή δεν τους ζητήθηκαν προτάσεις, ανέλαβαν πρωτοβουλία να τις καταθέσουν υπηρεσιακώς, ζητώντας απ’ το Αρχηγείο τής ΕΛΑΣ να ληφθούν υπόψη στον όλο σχεδιασμό, σε κάποιες μάλιστα περιπτώσεις πρότειναν και μέτρα άμεσης εφαρμογής.

«Πάρεργα» αστυνόμευσης
Η πρώτη πρόταση που έγινε απ’ την Ε.Α.Υ.Ν.Λ. αφορούσε στη συγχώνευση τεσσάρων μεγάλων αστυνομικών τμημάτων σε δύο, και πιο συγκεκριμένα τα «γειτονικά» Τμήματα Καλλονής και Αγίας Παρασκευής να γίνουν ένα και τα Τμήματα Πλωμαρίου και Γέρας να συγχωνευτούν. «Ούτε του Πλωμαρίου μπορεί να λειτουργήσει σωστά με δύναμη έξι συναδέλφων, ούτε της Γέρας, ομοίως με έξι αστυνομικούς. Με τις συγχωνεύσεις που προτείνουμε, θα γίνει “οικονομία” προσωπικού, ώστε το ένα τμήμα που θα δημιουργηθεί να μην υπολειτουργεί», επεσήμανε ο κ. Αλεξίου.
Ο πρόεδρος της Ε.Α.Υ.Ν.Λ. ανέφερε ότι η αστυνομική δύναμη σε επίπεδο Νομού φτάνει τους 370 αστυνομικούς, αλλά δεν επαρκεί γιατί τα τελευταία χρόνια έχει επιφορτιστεί με μια σειρά από «πάρεργα» διοικητικής φύσης, όπως π.χ. η έκδοση διαβατηρίων. Ομοίως τα τελευταία χρόνια έχουν διαφοροποιηθεί οι ανάγκες κάποιων υπηρεσιών. Για παράδειγμα, στον Έλεγχο Διαβατηρίων στο λιμάνι Μυτιλήνης υπηρετούσαν πριν δύο αστυνομικοί, ενώ τώρα υπηρετούν 12 και δε φτάνουν ούτε τα ρεπό τους να πάρουν.
Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει στη Λήμνο, όπου η ΕΛΑΣ διαθέτει μόνο 24 αστυνομικούς, με ό,τι αυτό σημαίνει για την κάλυψη των τοπικών αναγκών, ειδικά τη θερινή περίοδο, με τα τσάρτερ και τη μεγάλη τουριστική κίνηση. Σύμφωνα με τις μεταθέσεις που έχουν εγκριθεί, η Αστυνομική Διεύθυνση Ν. Λέσβου θα ενισχυθεί με τρεις νέους αστυνομικούς, όταν οι αποστρατεύσεις το προηγούμενο διάστημα ήταν λόγω των εσπευσμένων συνταξιοδοτήσεων δυσανάλογα περισσότερες.
«Όλα αυτά δείχνουν πόσο απαραίτητο γίνεται τελικά να δημιουργηθούν ισχυρά τμήματα που θα προσφέρουν ουσιαστική αστυνόμευση, απ’ το να παραμένει κάποιος συνάδελφος μόνος του σε κάποιο απομακρυσμένο σταθμό, απλά για να φυλά το κτήριο, γιατί στην πράξη αν κάτι προκύψει θα χρειαστεί αναγκαστικά βοήθεια από άλλη περιοχή», υποστήριξε ο κ. Αλεξίου.



Πρόταση να κλείσουν τώρα οι αστυνομικοί σταθμοί, για να εξοικονομηθούν νοίκια και λειτουργικά έξοδα

Αναστάτωση σε Θερμή και Μανταμάδο

Στα μέτρα άμεσης εφαρμογής που πρότεινε η Ε.Α.Υ.Ν.Λ. ήταν η κατάργηση των Σταθμών Θερμής και Μανταμάδου, που ουσιαστικά υπολειτουργούν εδώ και καιρό. Πιο συγκεκριμένα, ο Σταθμός της Θερμής είναι ανοιχτός μόνο το πρωί και στελεχώνεται από έναν αστυνομικό, ενώ ο Σταθμός του Μανταμάδου, που υπάγεται στη δύναμη του Τμήματος της Αγίας Παρασκευής, ανοίγει περιστασιακά.
Ο αστυνομικός διευθυντής Ν. Λέσβου, Δημήτρης Κουρσουμπάς, ανέφερε ότι απ’ τη Διεύθυνση δεν έχει γίνει καμμία πρόταση για κατάργηση των δύο Σταθμών, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες των δύο περιοχών, που διαφορετικά θα πρέπει να μετακινούνται ή στη Μυτιλήνη ή στην Αγία Παρασκευή.
Απ’ την πλευρά της όμως η Ε.Α.Υ.Ν.Λ., τόσο στην πρόσφατη επίσκεψη στη Λέσβο του προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΠΟΑΣΥ), Χρήστου Φωτόπουλου, όσο και εγγράφως, υποστηρίζει πως δεν έχει νόημα να μένουν ανοιχτοί οι δύο ανενεργοί Σταθμοί, καθώς το αστυνομικό προσωπικό των υπηρεσιών αυτών έχει αποσπασθεί σε άλλες υπηρεσίες.

Θέμα κόστους
Το επιχείρημα της Ε.Α.Υ.Ν.Λ. είναι ότι για αυτούς τους δύο Σταθμούς καταβάλλονται σημαντικά ποσά για ενοίκια (980 ευρώ το μήνα για το Μανταμάδο και 300 για τη Θερμή) και για τις λοιπές λειτουργικές δαπάνες (ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό κ.λ.π.), τα οποία θα εξοικονομηθούν για να διατεθούν σε άλλες ανάγκες της Αστυνομίας στο Νομό. Η ΠΟΑΣΥ, προχθές, με έγγραφό της έθεσε το θέμα στον αρχηγό τής ΕΛΑΣ, ζητώντας «να κινηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την ικανοποίηση του αιτήματος των συναδέλφων τής Ε.Α.Υ. Ν. Λέσβου με την κατάργηση των προαναφερόμενων υπηρεσιών».
«Ό,τι κλείνει οριστικά σε έναν τόπο, δείχνει μαρασμό και σε καμμία περίπτωση δε θέλουμε να χάσουμε την Αστυνομία», ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Μανταμάδου, Μιχάλης Χατζηδημητρίου, σημειώνοντας ότι «παρ’ ότι εμείς εδώ δεν έχουμε ζητήματα αυξημένης εγκληματικότητας, ούτε καν καβγάδες, θέλουμε να λειτουργεί Αστυνομία.».
«Κανείς δε θέλει να ερημώνει το χωριό του και είμαστε όλοι αντίθετοι στο κλείσιμο του Σταθμού της Θερμής. Εμείς όχι μόνο ζητάμε να μην κλείσει ο Σταθμός, αλλά να λειτουργεί όπως παλαιότερα, συνέχεια. Δε γίνεται να τα ισοπεδώσουμε όλα και να επιτρέψουμε να μαραζώσουν τα χωριά μας», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Θερμής, Γιώργος Γιαννάκας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey