Για τα παιδιά του Αϊδινίου με τα γαλάζια μαντήλια

01/07/2012 - 05:56
Μια άγνωστη σελίδα προσφοράς των Προσκόπων στην Ελληνική Ιστορία τιμούν την Κυριακή οι Πρόσκοποι της Λέσβου. Ο λόγος για την 92η επέτειο από την καταστροφή της πόλης του Αϊδινίου και τη σφαγή των προσκόπων.
Μια άγνωστη σελίδα προσφοράς των Προσκόπων στην Ελληνική Ιστορία τιμούν την Κυριακή οι Πρόσκοποι της Λέσβου. Ο λόγος για την 92η επέτειο από την καταστροφή της πόλης του Αϊδινίου και τη σφαγή των προσκόπων της πόλης, που έμειναν σε αυτήν βοηθώντας τους στρατιώτες υπερασπιστές της λίγες μέρες μετά την κατάληψή της από τον Ελληνικό Στρατό το 1919.

Η εκδήλωση, οργανωμένη από την Περιφερειακή Εφορεία Προσκόπων Λέσβου, θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 26 Ιουνίου στις 11:30 το πρωί, στο χώρο της εστίας των Προσκόπων στο Μακρύ Γιαλό, όπου βρίσκεται και το μνημείο. Το μοναδικό μνημείο στο Αιγαίο-σημείο αναφοράς στην προσφορά της Προσκοπικής Κίνησης διά των ομάδων που δημιουργήθηκαν στους πληθυσμούς της Μικράς Ασίας την περίοδο 1919 - 1922 και ύστερα στην περίθαλψη των προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής. Το μνημείο αυτό όπως είναι γνωστό συντηρήθηκε πριν από πέντε χρόνια με δαπάνες τότε της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λέσβου και σχεδόν ανακατασκευάσθηκε με τη συγκινητική συνδρομή παλιών προσκόπων της Μυτιλήνης μετά το βανδαλισμό που υπέστη από αγνώστους πριν από τρία χρόνια. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση αυτή οργανωνόταν στη Μυτιλήνη στο χώρο της προσκοπικής εστίας στη γωνία των οδών Αγίας Ειρήνης και Καβέτσου μέχρι τα τέλη της δεκαετίας τού 1970 και καθιερώθηκε ξανά να πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια, με αφορμή την αναβίωση και ανάπτυξη της τοπικής Προσκοπικής Κίνησης, σα γιορτή για την 100χρονη προσφορά των Προσκόπων της Λέσβου και όλης της Ελλάδας στη σύγχρονη Ελληνική Ιστορία.


Τι έγινε στο Αϊδίνι;

Τον Ιούνιο του 1919 στο Αϊδίνι λειτουργούσαν τρεις προσκοπικές ομάδες. Ο Ελληνικός Στρατός μόλις είχε απελευθερώσει την πόλη και είχε εγκαταστήσει μικρή στρατιωτική φρουρά. Στις 15 Ιουνίου 1919 πολυάριθμες ομάδες Τούρκων ανταρτών επιτέθηκαν εναντίον της φρουράς. Οι πρόσκοποι παρέμειναν στο πλευρό του Στρατού και του φοβισμένου πληθυσμού και προσέφεραν κάθε λογής υπηρεσίες. Μετά την έξοδο από την πόλη της μικρής ελληνικής φρουράς, πραγματοποιήθηκαν απίστευτες αγριότητες. Όσοι πρόσκοποι δε σκοτώθηκαν, συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν έξω από την πόλη, όπου και εκτελέστηκαν με πρώτο τον ηρωικό έφορο Νικόλαο Αυγερίδη.
Αλλά κι άλλες εκτελέσεις προσκόπων έγιναν και σε άλλες περιοχές της Μικρασίας κατά τη διάρκεια της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της Καταστροφής. Στα Σώκια, στην Κάτω Παναγιά και αλλού.
Υπηρεσίες σημαντικές, όμως, προσέφεραν οι Έλληνες πρόσκοποι και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Για την περίθαλψη των προσφύγων, οι οποίοι κατέφταναν κατά χιλιάδες, οι πρόσκοποι χρησιμοποιήθηκαν με όλους τους τρόπους και χαρακτηρίστηκαν από τον Τύπο φύλακες-άγγελοι των θυμάτων εκείνης της εθνικής συμφοράς. Προσέφεραν υπηρεσίες για την πρόχειρη εγκατάσταση των σκηνών, οργάνωση συσσιτίων και καθαριότητα των συνοικισμών, νοσοκομειακή περίθαλψη, ακόμα και για τη φύλαξη ορισμένων κατασκηνώσεων.
Για τις εξέχουσες αυτές υπηρεσίες του προς την πατρίδα, το 1922 απονεμήθηκε στη Σημαία του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το Μετάλλιο Στρατιωτικής Αξίας Α΄ Τάξεως.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey