Κάλλιο αργά…

01/07/2012 - 05:56
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων και χωρικών αντιδημάρχων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) με θέμα την πυροπροστασία.
Με τη συμμετοχή εκπροσώπων όλων των συναρμόδιων φορέων και χωρικών αντιδημάρχων, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το μεσημέρι η πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (ΣΤΟ) με θέμα την πυροπροστασία. Ήταν η πέμπτη κατά σειρά συνεδρίαση με θέμα την πυροπροστασία, συνεδριάσεις που ξεκίνησαν το Μάιο από το Περιφερειακό Συντονιστικό Όργανο με την ευθύνη της Περιφέρειας (Μυτιλήνη, Πλωμάρι, Πολιχνίτος, Καλλονή) και σε συνεργασία με το Δήμο, ενώ και για πρώτη φορά οργανώθηκε ξεχωριστή συνεδρίαση συνολικά για το Δήμο Λέσβου. «Αντιλαμβανόμαστε τον κίνδυνο των πυρκαγιών, αντιλαμβανόμαστε και τις μεγάλες ευθύνες που έχουμε για τη λήψη μέτρων πυροπροστασίας ακόμη και εν μέσω κρίσης», είπε ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, Γιάννης Βατός, ο οποίος προήδρευσε της συνεδρίασης.

Ο κ. Βατός ενημέρωσε για χρηματοδότηση ύψους 461.000 ευρώ που μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκταμιεύσει ο Δήμος και θα διατεθεί ειδικά για μέτρα πυροπροστασίας σε όλο το νησί. «Περιμέναμε το ποσό αυτό πολύ νωρίτερα, έστω και τώρα όμως το λάβαμε χωρίς περικοπές, και αυτό ήταν πολύ ευχάριστο. Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στις απαραίτητες ενέργειες για να καλύψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν», τόνισε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.
Το ποσό αυτό θα διατεθεί για ανάγκες πολιτικής προστασίας, όπως καθαρισμό αγροτικών και δασικών δρόμων, καθαρισμό και φύλαξη χωματερών, προμήθεια υλικών για εθελοντικές ομάδας, διάθεση καυσίμων κ.ά.. Ήδη οι χωρικοί αντιδήμαρχοι κλήθηκαν να καταθέσουν τις εισηγήσεις τους με βάση τις ανάγκες που υπάρχουν, ώστε να γίνει η κατανομή του ποσού.
Στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα των 12 πυροσβεστικών οχημάτων που έχουν διατεθεί στους δήμους και - όπως διαπιστώθηκε - τα περισσότερα είναι σε λειτουργία, εκτός από ένα της Πέτρας το οποίο χρειάζεται επισκευή. Δεν έγινε λόγος για το δεύτερο πυροσβεστικό όχημα της Πέτρας από το οποίο έχει αφαιρεθεί η αντλία και επίσης παραμένει σε ακινησία, ως αγροτικό όχημα.
Ανακοινώθηκε επιπλέον στη συνεδρίαση ότι με την ψήφιση του νέου Οργανισμού του Δήμου θ’ ανοίξει ο δρόμος για τη λειτουργία, για πρώτη φορά, Γραφείου Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Βατός είπε ότι είναι ζήτημα ημερών μέχρι να λειτουργήσει.


Διοικητής Πυροσβεστικής:
«Ελπίζουμε του χρόνου καλύτερα »



Ικανοποιημένος από τ’ αποτελέσματα της σύσκεψης δήλωσε χθες, μιλώντας στο «Ε», ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Λευτέρης Ελευθεριάδης.
«Μέχρι τώρα περιστατικά πυρκαγιών που έχουν καταγραφεί, μας έχουν δείξει ότι υπάρχει ετοιμότητα από πλευράς υπηρεσιών Δήμου και υπάρχει ικανοποιητική υποστήριξη. Το γεγονός ότι μέχρι τώρα έχουν γίνει πέντε συσκέψεις με μεγάλη συμμετοχή φορέων είναι επίσης πολύ σημαντικό. Παλιά γινόταν μια σύσκεψη το Μάιο και συνήθως δεν είχε μεγάλη συμμετοχή. Ελπίζουμε ότι με το συντονισμό που γίνεται τώρα, του χρόνου τα πράγματα θα είναι καλύτερα, αρκεί να είναι καλύτερες βέβαια και οι συνθήκες όσον αφορά τα οικονομικά.»


Οικολόγοι Πράσινοι για Πυροπροστασία


Με αφορμή την προχθεσινή συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, στην οποία συμμετείχε εκ μέρους των Οικολόγων Πράσινων ο συντονιστής της Πολιτικής Κίνησης Λέσβου, Μιχάλης Μπάκας, κατατίθενται με σχετική ανακοίνωση προτάσεις και θέσεις για την πυροπροστασία, όπως αυτές τέθηκαν στη διάρκεια της συνεδρίασης.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι επισημαίνουν την ανάγκη ενεργοποίησης και της κοινωνίας, ενημέρωσης και οργανωμένης παρουσίας των εθελοντών και των πυροφυλάκων σ’ αυτούς τους δύο κρίσιμους μήνες που απομένουν, σε συνδυασμό με τη συντήρηση του υπάρχοντος οδικού δικτύου και τη δημιουργία υποδομών αντιπυρικής προστασίας στα δάση και τις περιαστικές περιοχές.
Προτείνουν επίσης την εκπόνηση «Σχεδίου Πυροπροστασίας» με την ευθύνη του Συντονιστικού Οργάνου του Δήμου, σε κάθε πόλη και χωριό, με αποτύπωση του χώρου ευθύνης και του χάρτη της περιοχής τους, με τους δασικούς δρόμους και την κατάστασή τους από άποψη συντήρησης, με τα πυροφυλάκια, τους κρουνούς, τις υδατοδεξαμενές και τις οργανωμένες ομάδες πυροφυλακής με υπεύθυνους επικεφαλής δημοτικούς ή κοινοτικούς συμβούλους (όπου φυσικά υπάρχει η δυνατότητα).
Οι Οικολόγοι υπερθεματίζουν τη χρησιμότητα ενεργοποίησης του Γραφείου Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, καθώς και την ενεργοποίηση των τοπικών συμβουλίων με την παροχή βοήθειας από τους εθελοντές σε κάθε χωριό.
Ειδική αναφορά γίνεται για τις χωματερές, που όπως σημειώνουν ακόμη υπολειτουργούν, αλλά και τον κίνδυνο από την κακή λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ, που χωρίς να γίνεται χωματοκάλυψη αυξάνεται ο κίνδυνος πυρκαγιάς όπως συνέβη πριν λίγες ημέρες στο ΧΥΤΑ της Κω.
Οι Οικολόγοι Πράσινοι τονίζουν ακόμα την ανάγκη συνεργασίας με τη ΔΕΗ, ώστε να ελεγχθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης για να προληφθούν βραχυκυκλώματα στις δασικές περιοχές, να καθαριστούν τα επικίνδυνα χόρτα και να καθαριστούν τα δέντρα που βρίσκονται σε επικίνδυνα σημεία.
Εξ άλλου, επισημαίνουν την απουσία από τη συνάντηση της Δασικής Υπηρεσίας, η οποία θα πρέπει να συμμετάσχει στην πρόληψη και την καταστολή κάτω από συγκεκριμένο σχέδιο. Τέλος, υπογράμμισαν ότι θα πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους τους «επαγγελματίες εμπρηστές», που κάθε χρόνο αναστατώνουν κάποιες συγκεκριμένες περιοχές, όπως το Μόλυβο, την Πέτρα, τον Καλαμιώνα στο Ίππειος.
 

Για τους εμπρησμούς στο Μόλυβο


Από τη συζήτηση δε θα μπορούσαν να λείψουν τα απανωτά περιστατικά πυρκαγιών στην περιοχή του Μολύβου και τις βάσιμες υποψίες εδώ και χρόνια ότι πρόκειται για εμπρησμούς. «Κάποια στιγμή πρέπει ν’ αποφασίσουμε αν θέλουμε τελικά να ξέρουμε τον εμπρηστή ή δε θέλουμε», φέρεται να είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Καλλονής, Βαγγέλης Γιαβάσης. Άποψη που προκάλεσε αίσθηση στη διάρκεια της συνεδρίασης. Από πλευράς Πυροσβεστικής ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Μυτιλήνης, Λευτέρης Ελευθεριάδης, είπε ότι είναι ανάγκη οι τοπικοί φορείς να βοηθήσουν τις έρευνες που γίνονται για τον εντοπισμό του υπευθύνου ή των υπευθύνων, δίνοντας κάθε πληροφορία που έχουν για ύποπτες κινήσεις ή για πρόσωπα που μπορεί να έχουν σχέση με τα περιστατικά. Ο κ. Ελευθεριάδης επεσήμανε ότι εδώ και αρκετές ημέρες ο καιρός είναι ευνοϊκός, δεν αποτελεί «απειλή» για πυρκαγιές, ενώ όλες οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής παραμένουν βεβαίως σε επιφυλακή.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey