30 χρόνια από τα εγκαίνια…

01/07/2012 - 05:56
Μια έκθεση με τίτλο «*υπόμνημα» (σύγχρονες προσεγγίσεις στο υλικό της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας) ξεκινάει αύριο Τετάρτη, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης δήμου Μήθυμνας.
Μια έκθεση με τίτλο «*υπόμνημα» (σύγχρονες προσεγγίσεις στο υλικό της Δημοτικής Πινακοθήκης Μήθυμνας) ξεκινάει αύριο Τετάρτη, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης δήμου Μήθυμνας. Πρόκειται για μια έκθεση που γίνεται με αφορμή τα 30 σχεδόν χρόνια από τα εγκαίνια αυτού του χώρου πολιτισμού και αποσκοπεί σε μια από κοινού προβολή παλαιότερων και νέων έργων.

Η Δημοτική Πινακοθήκη της Μήθυμνας - όραμα μιας δυναμικής τοπικής κοινότητας του ’60, με εικαστικές και γενικότερες πολιτιστικές ευαισθησίες - εγκαινιάστηκε τον Αύγουστο του 1981 και λειτούργησε ως τις αρχές της δεκαετίας του ’90, φιλοξενώντας έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών, που συγκεντρώθηκαν με κόπο μεταξύ του 1965 και του 1980.
Σήμερα, Αύγουστο του 2010, η Δημοτική Πινακοθήκη Μήθυμνας ξανανοίγει, με σκοπό τον αναστοχασμό στη σύγχρονη πορεία του πολιτισμού στη χώρα μας μέσα από την αντιπαράθεσή του με αυτόν της περιόδου των πρώτων εγκαινίων, με μια έκθεση με τίτλο «*υπόμνημα».

Δώδεκα νέοι καλλιτέχνες
Η έκθεση είναι μέρος μιας ευρύτερης πλατφόρμας δράσεων και θεωρητικών αναζητήσεων, με την επονομασία «πλατφόρμα δράσεων social experiment», που εισηγείται μια ανοιχτή ομάδα εικαστικών, θεωρητικών και ανθρωπολόγων και που προωθεί τη συνεργασία αυτών ακριβώς των πεδίων στον τομέα της εικαστικής έρευνας.
Στα πλαίσιά της θα παρουσιαστούν έργα των: Αλέξη Ακριθάκη, Γιάννη Γαΐτη, Τζένη Μάρκαρη, Γιάννη Χαλεπά, Γιάννη Ψυχοπαίδη, Γιώργη Βαρλάμο, Χρήστο Μπότσογλου, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Παναγιώτη Τέτση, Γιάννη Βαλαβανίδη, Αριστοτέλη Σολούνια, που ανήκουν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης.
Μαζί με αυτά, θα παρουσιαστούν και έργα των καλλιτεχνών: Αντώνη Βολανάκη, Άγγελου Ζάβαλη, Στέλιου Καραμανώλη, Δημήτρη Κατσούδα, Γιώργου Λαγουδιανάκη, Εύας Μαραθάκη, Μανώλη Μπιτσάκη, Βασίλη Νούλα, Ελένης Πανουκλιά, Χριστίνας Σγουρομύτη, Μαρίας Σαρρή και Δημήτρη Χαλάτση.
Η διαλεκτική αυτή επικοινωνία μεταξύ έργων αντιπροσωπευτικών μιας εποχής έντονου οραματισμού αλλά και ιδεολογικής φόρτισης (από το ’65 έως το ’80) με μια νεώτερη γενιά καλλιτεχνών, έχει ως στόχο να αναδείξει τόσο τον τρόπο με τον οποίο οι νέοι καλλιτέχνες αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό μετασχηματισμό και την ίδια καλλιτεχνική παραγωγή σήμερα, όσο και την ανάγνωση των σημείων εκείνων στα έργα της προηγούμενης γενιάς, που έδωσαν το στίγμα μιας κριτικής εικαστικής νεωτερικότητας στον ελληνικό χώρο.
Την επιμέλεια της έκθεσης, που πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και του δήμου Μήθυμνας, έχουν η επιμελήτρια, υποψήφια διδάκτορας Ιστορίας της Τέχνης στα Μ.Μ.Ε. στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γκέλυ Γρυντάκη και η εικαστικός, υποψήφια διδάκτορας του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Χριστίνα Σγουρομύτη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey