Για τη Διακήρυξη της Πολιόχνης της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Έχουν περάσει από τις 17-9-1994 17 ολόκληρα χρόνια, από τότε που οι Θεματοφύλακες του Αιγαίου συναντήθηκαν στην Πολιόχνη της Λήμνου με πρωτοβουλία τής τότε κυβέρνησης και της UNESCO.
Έχουν περάσει από τις 17-9-1994 17 ολόκληρα χρόνια, από τότε που οι Θεματοφύλακες του Αιγαίου συναντήθηκαν στην Πολιόχνη της Λήμνου με πρωτοβουλία τής τότε κυβέρνησης και της UNESCO.
Εδώ, λοιπόν, στην προϊστορική αυτή γωνία του Αιγαίου με το πρώτο δημοκρατικό κοινοβούλιο και το απέραντο γαλάζιο, οι 70 και πλέον προσωπικότητες της πολιτικής, της διανόησης, της επιστήμης και της τέχνης συναντήθηκαν, συζήτησαν, συμφώνησαν, αξιολόγησαν και συνυπέγραψαν το σπουδαίο και ιστορικά σημαντικό κείμενο της «Διακήρυξης της Πολιόχνης», εις το οποίο αναφέρεται ότι αυτό το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου πρέπει να χαρακτηριστεί πολιτιστικό πάρκο της Ευρώπης, γιατί το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου είναι ένα μνημείο φυσικού κάλλους, αναλλοίωτο σχεδόν μέσα στο χρόνο.
Επομένως, σε εμάς τους σημερινούς κατοίκους της Λήμνου δίνεται η ευκαιρία να αξιοποιήσουμε αυτό το σπουδαίο ιστορικό κείμενο που γράφτηκε στο νησί μας από αυτές τις προσωπικότητες, επισημαίνοντας ότι το Αιγαίο Αρχιπέλαγος, Μνημείο και Σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού, κινδυνεύει!
Πριν 11 χρόνια είχα ασχοληθεί με το κείμενο αυτό που αποτελεί τη Διακήρυξη της Πολιόχνης και κατόρθωσα να το δημοσιοποιήσω μετά από μια επίσκεψη που έκανα και εγώ τυχαία στο Ίδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», στην οδό Πολυγνώτου, στην Πλάκα της Αθήνας.
Μέσα σε ένα απλό, κλασσικό, ανακαινισμένο κτήριο υπάρχει η πολιτική και καλλιτεχνική διαδρομή της Μελίνας Μερκούρη, δοσμένη με έναν απλό, μουσειακό, λιτό τρόπο.
Περιδιαβαίνοντας το χώρο που είναι αφιερωμένος σε αυτή την κυρία της Τέχνης και της Πολιτικής, είδα μέσα στις ιστορικές μνήμες τα πιο σημαντικά γεγονότα που προσδιορίζονται από τη φωτεινή προσωπικότητα της Μελίνας. Μνήμες από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την πολιτική και γενικά από το όραμα και την αγάπη της για να προβάλλει την πατρίδα μας, ενώ ο χώρος είναι ηχητικά πλημμυρισμένος από τη χαρακτηριστική φωνή της, με ομιλίες και τραγούδια που ακούστηκαν στα πέρατα του κόσμου.

Μέσα σε μια γωνιά αυτού του Ιδρύματος συναντάς το χώρο που είναι αφιερωμένος στη Διακήρυξη της Πολιόχνης της Λήμνου, που δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία της αξέχαστης πολιτικού και της UNESCO. Πιστεύω δε, ότι αυτό το κείμενο ίσως είναι κομμάτι της Σύγχρονης ιστορίας της Λήμνου· πόσο όμως εμείς και ειδικότερα οι τοπικοί παράγοντες γνωρίζουν αυτό το κείμενο;
Γνωρίζουμε τη σημασία αυτής της διακήρυξης; Έχει ιστορική δυναμική για την περιοχή μας; Ή είναι το αποτέλεσμα μιας εκδήλωσης που έγινε μόνο για να εντυπωσιάσει το παρόν, χωρίς καμμιά μελλοντική ιστορική άξια για το νησί μας και γενικότερα για την περιοχή μας;
Πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμμιά αναφορά από κανέναν, ούτε από την Πολιτεία, ούτε από τους τοπικούς φορείς, για αυτήν τη συνάντηση των Θεματοφυλάκων του Αιγαίου, που έγινε στο προϊστορικό Κοινοβούλιο της Πολιόχνης.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως νομαρχιακού συμβούλου και μετά ως επάρχου προσπάθησα, αλλά και αρθρογραφώντας, να κάνω γνωστό το κείμενο αυτό της Διακήρυξης, ώστε να προβληθούν οι έννοιες και οι αρχές που περικλείονται μέσα στη Διακήρυξη.
Το μόνο που κατόρθωσα είναι η Διακήρυξη να υπάρχει ανηρτημένη σήμερα σε πίνακα στη Στρατιωτική Διοίκηση Λήμνου από τον τότε ταξίαρχο Χωρινό και στο Δημαρχείο του Μούδρου από τον τότε δήμαρχο κ. Αδαμίδη, ενώ πιστεύω ότι πρέπει να υπάρχει σε όλα τα δημόσια καταστήματα της Λήμνου και στην αίθουσα αναμονής του αεροδρομίου Λήμνου «Ήφαιστος».

Επίσης είχα κάνει και άλλες προτάσεις για το συγκεκριμένο θέμα, που ήταν κατά τη γνώμη μου επίκαιρες για την εποχή εκείνη. Θεωρούσα και θεωρώ ότι πρέπει η Διακήρυξη αυτή να γίνεται γνωστή σε όλους τους επισκέπτες, αλλά και στους κατοίκους νησιού, διότι το κείμενο αυτό περιέχει στις αράδες του μεγαλειώδεις φιλοσοφικές έννοιες και αρχές, που χαρακτηρίζουν τον αιγαιοπελαγίτικο χώρο.
Πιστεύω ότι αυτή η συνάντηση, αυτών των σπουδαίων Θεματοφυλάκων του Αιγαίου - σημαντικές προσωπικότητες όπως οι Οδ. Ελύτης, Ελ. Γλύκατζη, Κακογιάννης, Κουστώ και άλλοι - που δύσκολα συναντώνται και δύσκολα ομοφωνούν, έδωσε μια πολιτιστική και ιστορική προβολή της Πολιόχνης στη νεωτέρα ιστορική περίοδο της Λήμνου.
Έδωσε στο Αρχιπέλαγος μια άλλη δυναμική διάσταση της πολιτιστικής του δημιουργίας και της προϊστορίας του γενικότερα, σήμερα. Κατά τη γνώμη μου, αυτή η Διακήρυξη αποτελεί πολιτιστικό φάρο για το νησί μας, σε μια εποχή που το Αρχιπέλαγος ανιστόρητα αμφισβητείται.
Δίνεται η ευκαιρία να αναδειχτεί η σημασία της προϊστορικής Πολιόχνης μέσα από αυτήν τη σύναξη αυτών των 70 προσωπικοτήτων.
Αυτές, λοιπόν, οι προσωπικότητες αναφέρουν στο κείμενο ότι «ο καθένας μας, φέροντας τη γνώση και την εμπειρία της ζωής του, διακηρύσσουμε πανηγυρικά ότι το Αρχιπέλαγος είναι ένα μοναδικό λίκνο πολιτιστικής δημιουργίας. Μιας δημιουργίας που αναπτύχτηκε εδώ, με μέτρο τον άνθρωπο, εξαιρετικής ποιότητας και αδιάκοπης συνέχειας, από την προϊστορία μέχρι την κορύφωση των κλασσικών χρόνων και από εκεί ως το Βυζάντιο μέχρι και τις μέρες μας.

Εδώ, στο Αρχιπέλαγος του Αιγαίου αναδύεται ο λόγος. Από εδώ ξεκινούν οι πρώτες προσπάθειες για την αιτιοκρατική ερμηνεία της φύσης, η διαύγεια της σκέψης, ο διάλογος. Εδώ ξεπροβάλλουν οι πρώτες τάσεις για τη δημιουργία των πόλεων, από όπου θα αναδειχθούν αργότερα η πολιτική σκέψη, ο ιστορικός λόγος, η φιλοσοφία, το θέατρο ως τέχνη, η Δημοκρατία!».
Αναφέρουν ακόμη: «Η παγκοσμιότητα και η κλασσικότητα που χαρακτηρίζουν αυτή την τεράστια σε βάθος και σε χρονική έκταση πολιτιστική δημιουργία, είναι προφανείς. Και αναδεικνύουν το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου σε Σύμβολο για τον Πανανθρώπινο πολιτισμό. Ένα σύμβολο που σε τελευταία ανάλυση παραπέμπει στην ψυχική αναγέννηση του ανθρώπου, στην έμπνευση και στην παρότρυνσή του για ειρηνική δημιουργία.»
Ένιωσα υπερήφανος όταν είδα στο Μουσείο αυτήν τη γωνία με το καΐκι να έχει φόντο και να αρμενίζει στο γκριζογάλανο φωτεινό από τον ήλιο Αρχιπέλαγος και δεξιά μια μεγάλη φωτογραφία με το Βουλευτήριο της Πολιόχνης και εκατέρωθεν το δίγλωσσο δίστηλο της Διακήρυξης και τα 70 ονόματα των Θεματοφυλάκων του Αιγαίου.
Το όραμα της Μελίνας δε βρήκε άξιους συνεχιστές και παραμένει τοποθετημένο στο Ίδρυμα της Μερκούρη στην Αθήνα, έχοντας πια περάσει σαν ένα τελετουργικό γεγονός στην Ιστορία της άγνοιας και της αδιαφορίας για το νησί μας.
Πιστεύω ότι μέσα από αυτήν τη Διακήρυξη η Λήμνος παίρνει καινούργια διάσταση και είμαστε υποχρεωμένοι να την προβάλουμε προς όφελός μας.
Η ειρηνική αυτή παρουσίαση από τη Λήμνο του Αρχιπελάγους, από αυτές τις προσωπικότητες, και ο χαρακτηρισμός του ως Πολιτιστικού Πάρκου της Ευρώπης, αντανακλά στη γεωπολιτικοϊστορική θέση της Λήμνου και της δίνει διακριτή προσωπικότητα στο διεθνή χώρο. Εμείς, λοιπόν, ας φροντίσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το κείμενο για την προβολή του νησιού μας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey