Εκδηλώσεις στη Φίλια

01/07/2012 - 05:56
Με τιμή στον Άγιο Τρύφωνα, «Πανεριά» και καφέ για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ανάπτυξη», «μπήκαν» στο Φλεβάρη οι Φιλιανοί.
Με τιμή στον Άγιο Τρύφωνα, «Πανεριά» και καφέ για τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Η Ανάπτυξη», «μπήκαν» στο Φλεβάρη οι Φιλιανοί.
Οι κάτοικοι της Φίλιας τίμησαν τον Άγιο Τρύφωνα, προστάτη των γεωργών και των αμπελουργών. Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον ενοριακό ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών παρευρέθηκαν αρκετοί κάτοικοι του χωριού, αλλά και κάτοικοι της ενορίας του Κάτω Χάλικα, καθώς και ψάλτες από τη Μυτιλήνη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε και η αδελφοποίηση των δύο ενοριών.
Ακολούθησαν, στο Δημοτικό Σχολείο του χωριού, σατιρικά δρώμενα και τραγούδια, με κείμενα εμπνευσμένα από την κοινωνικο-πολιτική επικαιρότητα, έργα του Φιλιανού Ευάγγελου Χατζημανώλη, ο οποίος και παρουσίασε επίκαιρα θέματα, όπως τα τέλη κυκλοφορίας, το «λαφτόπ» και οι χαμηλές συντάξεις, διακωμωδώντας τα. Το πρόγραμμα συμπλήρωσαν γνωστά τραγούδια, τόσο από τη χορωδία της Φίλιας, όσο και από τους υπόλοιπους καλεσμένους.
Ιδιαίτερο τόνο στην εκδήλωση έδωσαν οι μουσικοί της Πολιτιστικής Παρέμβασης «Πάραλος», ενώ, ως έθιμο της ημέρας, ακολούθησε το κέρασμα των παρευρισκομένων με τηγανίτες με το βράσμα, ένα γλύκισμα που από παλιά φτιάχνουν οι Φιλιανές νοικοκυρές για να τιμήσουν τον Άγιο Τρύφωνα.
Την Τσικνοπέμπτη έγινε, από τους Φιλιανούς, στο εντευκτήριο του Κάτω Χάλικα και το έθιμο της Πανεριάς, με φαγητά που είχαν ετοιμάσει οι νοικοκυρές του χωριού. Σύμφωνα με το έθιμο, τη μέρα αυτή ή μια από τις Κυριακές της Αποκριάς μαζευόταν η ευρύτερη οικογένεια σε κάποιο σπίτι συνοδεία οργάνων, ενώ η νοικοκυρά έφερνε τα καλέσματα σε ένα μεγάλο πανέρι.
Τέλος, το απόγευμα τις περασμένης Κυριακής ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φίλιας «Η Ανάπτυξη», προσέφερε καφέ στο καφέ-εστιατόριο «Παράδεισος», συνοδεία εδεσμάτων που παρασκεύασαν οι γυναίκες μέλη του.
Β.Χρ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey