Κουβέντα για την… καθυστέρηση

01/07/2012 - 05:56
Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πήραμε την απάντηση που ακολουθεί, για δημοσίευμα που αφορούσε στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε προκειμένου η αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων να συνεδριάσει και να εξετάσει την περίπτωση του καταγγέλλοντος επενδυτή.
Από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου πήραμε την απάντηση που ακολουθεί, για δημοσίευμα που αφορούσε στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε προκειμένου η αρμόδια Πρωτοβάθμια Επιτροπή Επίλυσης Δασικών Αμφισβητήσεων να συνεδριάσει και να εξετάσει την περίπτωση του καταγγέλλοντος επενδυτή.

Κύριε Διευθυντά,
Σε απάντηση δημοσιεύματος στην εφημερίδα σας με τίτλο «“Γολγοθάς” για μια… επένδυση!» της Πέμπτης 13 Μαΐου 2010, έχουμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:
- Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα αναφέρεται ως παράδειγμα επένδυση που αφορά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
- Στην περίπτωση αυτή, μετά από αίτηση του πολίτη που έχει έννομο συμφέρον για την έκταση, στην οποία προτίθεται να εγκαταστήσει τα φωτοβολταϊκά συστήματα, εκδίδεται Πράξη Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών του Νομού Λέσβου.
- Σύμφωνα με τη νομοθεσία που ισχύει σήμερα, μόνο σε δάση δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.
- Αν η μορφή της έκτασης δεν είναι δάσος, αλλά υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας (δηλαδή σύμφωνα με την Πράξη Χαρακτηρισμού είναι δασική ή χορτολιβαδική έκταση), η δασική υπηρεσία γνωμοδοτεί μετά την τελεσιδικία της Πράξης Χαρακτηρισμού και συνεχίζεται η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Η τελεσιδικία που αναφέρεται στη μορφή της έκτασης, αποτελεί προϋπόθεση για την περαιτέρω διαδικασία αδειοδότησης και υλοποίησης του έργου.
- Στην περίπτωση που η έκταση υπάγεται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας και προκειμένου να εκδοθεί Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΕΠΟ), η αρμόδια δασική υπηρεσία εισηγείται για την έγκριση επέμβασης. Η εισήγηση αυτή αποτελεί «κρίκο της αλυσίδας των εγκρίσεων» και όχι η Απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων.
- Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων εξετάζει αντιρρήσεις κατά της Πράξης Χαρακτηρισμού του Δ/ντή Δασών του νομού και αφορούν τη μορφή μιας έκτασης και όχι «θέματα που αφορούν επενδύσεις».
- Η Πρωτοβάθμια Επιτροπή Δασικών Αμφισβητήσεων αποφαίνεται αποκλειστικά για τη μορφή της έκτασης και δεν εκδίδει καμμιά «έγκριση που αφορά επένδυση».
- Άλλωστε, είναι απορίας άξιο πώς μπορεί ο επενδυτής να προκαταλάβει την Απόφαση της Επιτροπής της οποίας πρόεδρος είναι Πρόεδρος Πρωτοδικών του Πρωτοδικείου Μυτιλήνης και να θεωρεί ότι θα λάβει «έγκριση» (!!!) μέσω της Απόφασης αυτής.
- Στην περίπτωση που οποιοσδήποτε, έχοντας έννομο συμφέρον, διαφωνεί με το χαρακτηρισμό της έκτασης όπως αυτός αναφέρεται στην Πράξη Χαρακτηρισμού, έχει τη δυνατότητα να υποβάλει αντιρρήσεις ενώπιον της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων. Κατά της Απόφασης της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής μπορεί εκ νέου να υποβάλει αντιρρήσεις ενώπιον της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Δασικών Αμφισβητήσεων.
Σας ευχαριστούμε για την επικοινωνία και θα είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε ενημέρωση.

Σημείωση Σύνταξης
Ευπρόσδεκτες οι διευκρινίσεις για τη διαδικασία που απαιτούν οι επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά, με μία επισήμανση: η διαμαρτυρία που φιλοξενήσαμε από επενδυτή δεν εξειδίκευε σε τι είδους επένδυση αφορούσε, αλλά εστίαζε αποκλειστικά στο χρόνο, τις τεράστιες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν μέχρι να προσδιοριστεί ημερομηνία συνεδρίασης της αρμόδιας επιτροπής για την εξέταση του θέματός του, ό,τι κι αν αφορούσε. Και σε αυτό, γιατί δηλαδή ένας επενδυτής πρέπει να περιμένει πάνω από ένα χρόνο, η Περιφέρεια δεν απαντά στον ενδιαφερόμενο, που, επαναλαμβάνουμε, επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey