«Μάγεψαν» ο Δάφνις και η Χλόη

01/07/2012 - 05:56
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, η παρουσίαση του έργου του Λόγγου «Δάφνις και Χλόη», του Λέσβιου συγγραφέα Απόστολου Γονιδέλλη, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Αιολίδα» και η «Λεσβιακή Παροικία».
Παρουσίαση στην Αθήνα της ομώνυμης έκδοσης του Απόστολου Γονιδέλλη, από τις εκδόσεις «Αιολίδα» και τη «Λεσβιακή Παροικία»

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το περασμένο Σάββατο στην αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, η παρουσίαση του έργου του Λόγγου «Δάφνις και Χλόη», του Λέσβιου συγγραφέα Απόστολου Γονιδέλλη, που διοργάνωσαν οι εκδόσεις «Αιολίδα» και η «Λεσβιακή Παροικία».

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη, τόσο από Λέσβιους όσο και από Αθηναίους, που είχαν την ευκαιρία να ζήσουν τη μαγεία του μυθιστορήματος που μετρά 1.800 έτη ζωής και παρουσιάζει τη δύναμη του αγνού έρωτα μεταξύ των δύο νέων παιδιών, που αναπτύχθηκε στη λεσβιακή ύπαιθρο.

Τι είπαν οι εισηγητές

Την εκδήλωση, το συντονισμό της οποίας είχε η μουσικός Ευγενία Μανωλίδου, χαιρέτισαν ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλος Ναθαναήλ, καθώς και η πρόεδρος της «Λεσβιακής Παροικίας», Καίτη Μεσσηνέζη.
Για το βιβλίο μίλησαν οι λογοτέχνες Στρατής Μολίνος και Δημήτρης Χαλιβελάκης, ο πρώτος αναφερόμενος στη ρωμαϊκή περίοδο της Λέσβου, δίνοντας ένα περίγραμμα της εποχής κατά την οποία γράφτηκε το βιβλίο του Λόγγου και ο δεύτερος για το ίδιο το βιβλίο και το γενικότερο έργο του Απόστολου Γονιδέλλη.
Ο ίδιος ο συγγραφέας παρουσίασε τη δική του έκδοση του «Δάφνις και Χλόη», κάνοντας ανάλυση των εσωτερικών προεκτάσεων του βιβλίου και υποστηρίζοντας πως γράφοντάς το ο Λόγγος είχε στόχο να διασαφηνίσει την έννοια του «έρωτα» στην εποχή του, όταν είχε αρχίσει να επικρατεί ο Χριστιανισμός που ενοχοποίησε το ανθρώπινο σώμα. Όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά ο κ. Γονιδέλλης, ο Λόγγος παίρνει στην ιστορία το ρόλο του καθοδηγητή των δύο νέων παιδιών, δίνοντας μια καινούργια προσέγγιση για τον έρωτα, πιο πνευματική και λιγότερο σωματική.
Παράλληλα με τις εισηγήσεις, οι νέοι ηθοποιοί Χρήστος Μπαλτάς και Στέλλα Σειραγάκη, μαθητές του Λέσβιου σκηνοθέτη Νίκου Περέλλη, ερμήνευσαν το διάλογο που είχε στήσει ο Απόστολος Γονιδέλλης βασισμένος στους διαλόγους του έργου του Λόγγου.


Ο συγγραφέας Απόστολος Γονιδέλλης, οι εισηγητές της παρουσίασης Στρατής Μολίνος και Δημήτρης Χαλιβελάκης και ο πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, Παύλος Ναθαναήλ (πάνω). Κατάμεστη η αίθουσα της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών κατά την παρουσίαση του βιβλίου

Και ενδιαφέρον για θεατρικό
Όπως φάνηκε από τις αντιδράσεις που ακολούθησαν, η εκδήλωση κέρδισε το κοινό, το οποίο έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το πλήθος των πληροφοριών για την αρχαία Λέσβο που παρατίθενται στο βιβλίο, καθώς και για την εις βάθος ανάλυση του έργου του Λόγγου από τον Απόστολο Γονιδέλλη, ο οποίος, πέρα από τις λογοτεχνικές, έχει καταφέρει να του δώσει και πνευματικές διαστάσεις.
Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν πολλοί πρόεδροι και εκπρόσωποι λεσβιακών συλλόγων, όπως ο Χριστόδουλος Τσακιρέλλης, ο Χρήστος Τραγέλλης, ο Αχιλλέας Χιωτέλλης, ο Στρατής Ψαρράς και η Στρατούλα Καρυοφύλη, ο πρόεδρος του Μουσείου Αθηνών, Αντώνης Βογιατζής, ο καθηγητής Αριστείδης Γιαπαλής, ο αντιναύαρχος Δημήτρης Παπαγιαννίδης, ο πρόεδρος του Συλλόγου «Ησίοδος», αντιστράτηγος Ιωάννης Πέππας, ο πρόεδρος του Αριστοτελικού Ομίλου, ναύαρχος Αριστείδης Παπανδρέου, οι λογοτέχνες Τάκης Χατζηαναγνώστου και Δημήτρης Νικορέτζος, ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Μαραγκός, οι ηθοποιοί Ζωή Φυτούση, Ρένα Βενιέρη και Κώστας Βενετσάνος, καθώς και πλήθος προσωπικοτήτων, που εξέφρασαν την ικανοποίησή τους με το θερμό τους χειροκρότημα. Παρόντες ήταν, τέλος, κάτοικοι της Άσκρης της Βοιωτίας, καθώς και πολλοί μαθητές του κ. Γονιδέλλη, που παρακολουθούν τα σεμινάρια που παραδίδει για το Ελληνικό Κοσμογονικό και Θεογονικό Σύστημα.
Αυτό που έχει σημασία είναι πως, σύμφωνα με τα όσα είπε στο «Ε» χτες ο κ. Γονιδέλλης, με τηλεφωνική τους επικοινωνία μαζί του, οι ηθοποιοί Καίτη Παπανίκα και Ζωή Φυτούση τού ζήτησαν τα δικαιώματα να επεκτείνουν το διάλογο που ο ίδιος δούλεψε πάνω στο έργο, ώστε να το ανεβάσουν σε θεατρική παράσταση.
Αναλυτικά η εκδήλωση θα παρουσιαστεί και στο επόμενο τεύχος του περιοδικού «Αιολίδα», που εκδίδει κάθε δίμηνο η «Λεσβιακή Παροικία».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey