Διάκριση για τις ιστορίες της Λέσβου και της Λήμνου

01/07/2012 - 05:56
Ανάμεσα στα 10 σπουδαιότερα έργα της παιδικής βιβλιογραφίας και τα 250 καλύτερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως, έχει συμπεριληφθεί το βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος. Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο».
Στον κατάλογο «White Ravens», της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης του Μονάχου, ανάμεσα στα 10 σπουδαιότερα έργα της παιδικής βιβλιογραφίας και τα 250 καλύτερα παιδικά βιβλία παγκοσμίως, έχει συμπεριληφθεί το βιβλίο «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος. Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο», που κυκλοφόρησε μέσα στην περασμένη χρονιά από τις εκδόσεις «Αιολίδα». Η διάκριση αυτή είναι πολύ σημαντική, τόσο για το ίδιο το βιβλίο όσο και για τα νησιά μας, αφού κάνει τα τελευταία γνωστά σε όλο τον κόσμο και φέρνει το δεύτερο ένα σκαλί κάτω από τα «μικρά» Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Ο κατάλογος «White Ravens» εκδίδεται από τη Διεθνή Νεανική Βιβλιοθήκη του Μονάχου, τη μεγαλύτερη και σημαντικότερη νεανική βιβλιοθήκη στον κόσμο. Κάθε χρόνο, ειδικοί λέκτορες συνεργάτες της Βιβλιοθήκης, στα χέρια των οποίων φτάνουν χιλιάδες βιβλία από όλο τον κόσμο, ξεχωρίζουν τα 250 καλύτερα βιβλία από αυτά, με ξεχωριστή σημασία όσον αφορά στην κουλτούρα που μεταφέρουν. Τα τελευταία περιλαμβάνονται τελικά στον ετήσιο κατάλογο του ιδρύματος και θεωρείται πως τους αξίζει ιδιαίτερη σημασία και το ενδιαφέρον του κοινού, εξ αιτίας του διεθνούς μηνύματος του οποίου είναι φορείς ή του καινοτόμου καλλιτεχνικού ύφους και σχεδιασμού τους.
Τον κατάλογο «White Ravens» συμβουλεύονται οι μεγαλύτεροι εκδότες του κόσμου προκειμένου να αγοράσουν δικαιώματα μετάφρασης, ενώ τα βιβλία που περιλαμβάνονται σ’ αυτόν παρουσιάζονται κάθε χρόνο στις διεθνείς εκθέσεις της Μπολόνια και της Φρανκφούρτης, με μέριμνα της Διεθνούς Νεανικής Βιβλιοθήκης.


Οι τέσσερις δημιουργοί του βιβλίου, συγγραφείς Κώστας Ζαφειρίου και Γιώργος Τυρίκος - Εργάς...

Η κριτική
Είναι, έτσι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το βιβλίο των εκδόσεων «Αιολίδα» «Αυλητής και Παππουλάνθρωπος. Μαγεμένες Ιστορίες απ’ τη Λέσβο και τη Λήμνο», που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2010 στη Μυτιλήνη και αγαπήθηκε ιδιαίτερα από μικρούς και μεγάλους, έχει περιληφθεί στα 250 βιβλία του καταλόγου ως ένα από τα 10 καλύτερα ελληνικά παιδικά βιβλία.
Η κριτική που έχει γραφτεί για το βιβλίο, η οποία συνοδεύει τον τίτλο και το εξώφυλλό του στις σελίδες της, αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Ο Αυλητής και ο Παππουλάνθρωπος, στην πρώτη και παράξενή τους συνάντηση, αναγνωρίζουν αμέσως ο ένας τον άλλο, παρ’ όλο που ποτέ δεν έχουν συναντηθεί. Το βιβλίο αποτελεί συλλογή αυτής και άλλων θαυμάσιων ιστοριών, όπως έχουν απεικονιστεί στα λαϊκά παραμύθια της Λέσβου και της Λήμνου. Μαρτυρούν τις αρχαίες ρίζες τους, καθώς και τα στοιχεία παραδοσιακής μουσικής με τα οποία ήταν ντυμένα, το μεσαιωνικό χαρακτήρα των νησιών. Οι νεαροί συγγραφείς του βιβλίου χειρίζονται τα παλιά θρυλούμενα και τις ιστορίες με σεβασμό. Προσθέτοντας, όμως, τα δικά τους στοιχεία, με παιγνιώδη και μαστορικό τρόπο δημιουργούν καινούργια, σύγχρονα κείμενα. Οι ιστορίες τους είναι γεμάτες κουράγιο, τρόμο, χιούμορ, πονηριά και ομορφιά και συνοδεύονται περίφημα από πολύχρωμες, σκιώδεις ζωγραφιές, που εκπέμπουν μια αλλόκοτη λάμψη.»


...και εικονογράφοι Ντανιέλα Σταματιάδη και Βασίλης Γρίβας

Οι δημιουργοί
Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς, που με ευρηματικό και «μουσικό» τρόπο παρουσιάζουν και ζωντανά τις ιστορίες του βιβλίου τους, που περιλαμβάνονται στο CD το οποίο συνοδεύει την έκδοση. Η εικονογράφηση, που κέντρισε επίσης το ενδιαφέρον των συνεργατών της Βιβλιοθήκης, ανήκει στους εικονογράφους Βασίλη Γρίβα και Ντανιέλα Σταματιάδη.
«Ως συγγραφείς του βιβλίου θεωρούμε πως η προσθήκη του στο “White Ravens” είναι μια εξέλιξη μείζονος σημασίας για την προβολή της Λήμνου και της Λέσβου σε διεθνές επίπεδο, μια και πολύ σπάνια ένα βιβλίο με ονομαστικό λαογραφικό ενδιαφέρον - πόσο μάλλον των νησιών μας - καταφέρνει να πετύχει παρόμοιες κατακτήσεις στο εξωτερικό», αναφέρουν ο Κώστας Ζαφειρίου και ο Γιώργος Τυρίκος - Εργάς.
Αξίζει να σημειωθεί πως η Ντανιέλα Σταματιάδη, που έχει βραβευτεί για τη δουλειά της και από τον Κύκλο του Παιδικού Βιβλίου, είναι εικονογράφος και σε δεύτερο βιβλίο που έχει περιληφθεί στο φετινό κατάλογο «White Ravens». Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνεται και έργο του γνωστού Λημνιού συγγραφέα παιδικών βιβλίων Χρήστου Μπουλώτη.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey