Στο επίκεντρο της συζήτησης με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Μυτιλήνης Στρατή Τζιμή, τα έργα που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των δημοτών

Υλοποιούνται έργα υποδομής που αλλάζουν την εικόνα του Δήμου [Vid]

14/03/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 14/03/2022 - 09:54

Τον επόμενο μήνα αναμένεται να παραδοθούν στο κοινό τα πρώτα φουσκωτά Κλειστά Γυμναστήρια, που έφερε για πρώτη φορά στη Λέσβο ο Δήμος Μυτιλήνης. Στην κατηγορία έργων αθλητισμού περιλαμβάνεται και το Κολυμβητήριο του οποίου οι εργασίες κατασκευής έχουν ξεκινήσει και εκτιμάται πως θα παραδοθεί σε ενάμιση χρόνο, ενώ για το Κλειστό Γυμναστήριο του Καρά Τεπέ, του οποίου έχει εγκριθεί η μελέτη μέσω του προγράμματος«Αντ. Τρίτσης» υπάρχει η δέσμευση των 5 εκατ. του αν. Υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για την υλοποίησή του.  

Στο επίκεντρο της συνέντευξης του Αντιδημάρχου Τεχνικής Υπηρεσίας & Προγραμματισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Στρατή Τζιμή, βρέθηκαν και άλλα σημαντικά έργα που αναμένεται να αλλάξουν την εικόνα του Δήμου αλλά και να συμβάλουν στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, με τον ίδιο να δηλώνει ότι η Δημοτική Αρχή Κύτελη, γράφει και θα γράψει ιστορία με την δημιουργία έργων υποδομής.  

Αναφορά, μεταξύ άλλων, έγινε για την πρόσφατη εξέλιξη με την ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» του Νέου Δημαρχείου, και του Πάρκου Ιππείου, αλλά προηγούμενα τα έργα για την βελτίωση 12,5 χλμ. αγροτικών δρόμων, από Αγία Μαρίνα μέχρι Λουτρά και από Φάρα έως Τάρτι. Ακόμη στο επίκεντρο βρέθηκαν η ανάπλαση της Προκυμαίας, το πάρκο της Αγίας Κυριακής και εκείνο των πρώην σταύλων στην Επάνω Σκάλα, ενώ στην φαρέτρα του νέου ΕΣΠΑ περιλαμβάνεται η δημιουργία πεζόδρομου & ποδηλατόδρομου στην παραλιακή ζώνη Σουράδα - Νεάπολη - Αεροδρόμιο.  

Η Μυτιλήνη αποκτά σύγχρονο Δημαρχείο 

Πρόσφατα εντάχθηκαν στο πρόγραμμα« ΑΝΤ. ΤΡΙΤΣΗΣ» τρία σημαντικά έργα για τον Δήμο Μυτιλήνης . Μιλήστε μας για αυτά και τι προβλέπεται να γίνει στη συνέχεια;  

Πριν σας μιλήσω για τα έργα αυτά θα ήθελα να κάνω ένα σύντομο πρόλογο και να πω ότι η ψυχή μας είναι μαύρη εξαιτίας της φρίκης του πολέμου αλλά και των γεγονότων που συμβαίνουν στην Ουκρανία, γεγονότα που δυστυχώς επαληθεύουν για μυριοστή φορά τα λόγια ενός αρχαίου φιλόσοφου που είπε ότι ο άνθρωπος στον άνθρωπο είναι λύκος. Δυστυχώς δεν έχει διδαχθεί ο άνθρωπος από τη θανάσιμη εμπειρία των δύο παγκοσμίων πολέμων και επαναλαμβάνει τα ίδια λάθη. Εντούτοις θα προσπαθήσω να ξετυλίξω όλη τη δημιουργική προσπάθεια που κάνουμε ως δημοτική αρχή με Δήμαρχο τον Στρατή Κύτελη.  

Η Δημοτική Αρχή αυτή θα γράψει -και γράφει- ιστορία, μέσω της Τεχνικής βέβαια Υπηρεσίας, στη δημιουργία έργων υποδομής αλλά και μεταμόρφωσης όλου του Δήμου.  

Ήδη έχουμε σχεδιάσει μέσα σε αυτά τα δυόμιση χρόνια έργα που θα ολοκληρωθούν - είναι το όραμα της Δημοτικής μας αρχής - μέχρι και την επόμενη τετραετία. Είναι έργα οραματικά, αλλά ήδη όμως έχουμε βάλει στις ράγες της υλοποίησης αρκετά από αυτά τα έργα, που ουσιαστικά θα αλλάξουν την πόλη, θα καταστήσουν το δήμο περισσότερο λειτουργικό και θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των δημοτών μας. 

Τρία από αυτά τα έργα είναι και αυτά που εντάχθηκαν για χρηματοδότηση πρόσφατα, μετά από την κατάθεση των απαραίτητων μελετών και όλων των απαραίτητων εγγράφων, από το Υπουργείο Εσωτερικών μέσω του προγράμματος Αντώνης Τρίτσης και πρόκειται για την κατασκευή του Νέου Δημαρχείου στη θέση της παλιάς Ηλεκτρικής, την μελέτη του Κλειστού Γυμναστηρίου στη θέση Καρά, εκεί όπου βρισκόταν ο δημοτικός καταυλισμός προκειμένου να δρομολογηθεί η κατασκευή του και η ανάπλαση του πάρκου Ιππείου. Το τελευταίο έργο, δηλαδή το Πάρκο Ιππείου, τις επόμενες εβδομάδες θα δημοπρατηθεί. Σε ό,τι έχει να κάνει με τα άλλα δύο, δρομολογούμε την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών για να τα δημοπρατήσουμε μετά από κάποιους μήνες και από κει και πέρα να αρχίσει η υλοποίησή τους. 

Κλειστό Γυμναστήριο στον Καρά Τεπέ. Με το« Αντώνης Τρίτσης» εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της Μελέτης. Γνωρίζουμε ότι υπήρξε κάποια δέσμευση από τον κ. Πέτσα για την κατασκευή του έργου. Σε τι στάδιο βρίσκεται αυτή η δέσμευση; 

Πράγματι διαγκωνίζονται τα συναρμόδια Υπουργεία για το ποιο θα χρηματοδοτήσει αυτό το έργο και ευελπιστούμε ότι όλοι έχουν δεσμευτεί και κυρίως στον Δήμαρχο, ο οποίος διεκδίκησε το έργο αυτό. Ο αν. Υπουργός Εσωτερικών Στ. Πέτσας έχει δεσμευτεί προφορικά για ένα ποσό 5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή του Κλειστού. Και έχει σημασία διότι το γνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενδιαφέρεται και αυτή να το χρηματοδοτήσει.  

Τα επόμενα έργα που ενδιαφέρει η εξέλιξή τους είναι εκείνα των αγροτικών δρόμων που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αυτό τηςε αυτοδιοίκησης. Ποιοι είναι αυτοί οι άξονες και σε ποιο στάδιο βρίσκονται;  

Είναι οι Αγροτικοί δρόμοι πού ξεκινάνε από το αεροδρόμιο, μας πηγαίνουν στην Αγία Μαρίνα από εκεί συνεχίζουν και μας οδηγούνε  στα Λουτρά όπως επίσης και είναι οι δρόμοι από τα Φαρά, το Τάρτι μέχρι τα Τσίλια στη Δημοτική Ενότητα Γέρας. Συνολικά θα κατασκευαστούν Αγροτικοί Δρόμοι στις δύο αυτές δημοτικές ενότητες Μυτιλήνης και Γέρας μήκους 12,5 χλμ. Τις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένονται να δημοπρατηθούν αυτά τα έργα και από κει και πέρα μέσα στο επόμενο τρίμηνο - τετράμηνο, αφού θα έχουν προχωρήσει όλες οι διαδικασίες και συμβασιοποιηθούν οι εργολαβίες θα αρχίσει η υλοποίησή τους. 

Οι αναπλάσεις αλλάζουν την όψη της πόλης 

Παραμένοντας στο κεφάλαιο έργα. Τι άλλα έργα έχετε υποβάλλει ως δήμος και περιμένετε να ενταχθούν; 

Έχουμε πάρα πολλά έργα προτείνει, συνολικού προϋπολογισμού περί τα 22 εκατ. ευρώ. Είναι αρκετά τα οποία τα έχουμε πει κάτ’ επανάληψη και θα σας ενημερώνουμε με την έγκρισή τους για κάθε έργο.  

Θεωρώ ότι αξίζει να αναφέρουμε τα μεγάλα έργα, που ουσιαστικά αλλάζουν την εικόνα της πόλης και αυτά είναι τα έργα της βιώσιμης αστικής ανάπλασης όπως είναι η Ανάπλαση της Προκυμαίας, η δημιουργία Πάρκου Εκδηλώσεων στην Επάνω Σκάλα (πρώην στάβλοΙ) και η δημιουργία Πάρκου Αναψυχής, στη θέση της Αγίας Κυριακής, όπου ήταν κάποτε η παλιά χωματερή. Αυτά είναι τα πιο σπουδαία έργα τα οποία βρίσκονται σε εξέλιξη για υλοποίηση.  

Σε ότι έχει να κάνει με την Ανάπλαση της Προκυμαίας, υπήρξαν κάποιες ενστάσεις. Σε ποια φάση βρισκόμαστε και πόσο επηρεάζουν την εξέλιξη του έργου;  

Πράγματι, έκανε ένσταση ο τρίτος υποψήφιος ανάδοχος εναντίον του πρώτου και του δεύτερου και απορρίφθηκε προς το παρόν η αίτησή του και νομίζω ολοκληρώνεται μέσα στο μήνα αυτό και η τελική απόφαση του δικαστηρίου και ευχόμαστε ότι πολύ σύντομα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του έργου που πραγματικά θα αλλάξει την εικόνα, τη βιτρίνα της πόλης μας. Πρόκειται για την ανάπλαση της προκυμαίας από το Φανάρι μέχρι το Blue Sea και η ανάπλαση της πλατείας Σαπφούς. Πολύ σύντομα θα δουν οι δημότες μας τις πινακίδες που θα αναρτήσουμε μόλις ξεκινήσει το έργο, για να πληροφορηθούν πώς θα διαμορφωθεί αυτός ο χώρος, ο οποίος είναι ο πιο ζωτικός χώρος της πόλης της Μυτιλήνης και αλλάζει ουσιαστικά τη βιτρίνα αυτής. Σε ένα μήνα, καλώς εχόντων των πραγμάτων και αν δεν προκύψει κάποια άλλη καθυστέρηση, αναμένεται να μπουν οι υπογραφές για την σύμβαση του έργου.  

Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι παρεμβάσεις με τα έργα στην έκταση των Πρώην Στάβλων και η ανάπλαση την πρώην χωματερής στην Αγία Κυριακή;  

Βρισκόμαστε στο στάδιο της τελικής έγκρισης χρηματοδότησης αυτών των έργων από τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία πραγματικά μέσω του προϊσταμένου του κ. Πλακωτάρη μας βοηθάει τα μέγιστα. Από κει και πέρα, ευελπιστούμε ότι, στο επόμενο τρίμηνο, και εκεί θα έχουμε ανάδοχο για την κατασκευή και αυτών των παρεμβάσεων.  

Η παραλιακή ζώνη Σουράδα-Αεροδρόμιο το στοίχημα του νέου ΕΣΠΑ 

Σε ότι έχει να κάνει με το νέο ΕΣΠΑ, υπάρχει κάποιος προγραμματισμός; Έχετε στην φαρέτρα σας κάποια έργα που θέλετε να εντάξετε; 

Θα έλεγα ότι έχουμε έργα τα οποία δεν χωρέσανε σε αυτό το πακέτο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2014 – 2020, πρόσθετα θα έχουμε και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου στην παραλιακή ζώνη Σουράδα - Νεάπολη - Αεροδρόμιο. Πρόκειται για ένα έργο το οποίο θα αγγίξει περίπου τα 15 εκατομμύρια. Υπολογίζουμε 12 με 15 καθώς δεν έχουμε ακόμα την τελική εκτίμηση. Ουσιαστικά θα αναπλάσει όλη την παραλιακή ζώνη. Περιμένουμε κάποιες αδειοδοτήσεις και επεξεργαζόμαστε την επικαιροποίηση μελετών κυρίως των ακτομηχανικών μελετών όλης αυτής της παραλιακής ζώνης. Η παρέμβαση αυτή είναι πολύ σημαντική για την Μυτιλήνη, γιατί θα αλλάξει την εικόνα όλης την παραλιακής ζώνης της νότιας πλευράς της πόλης, που συνεχώς επεκτείνεται οικιστικά, ενώ είναι λόγω αεροδρομίου η πρώτη επαφή των επισκεπτών του νησιού μας με την πρωτεύουσα του.  

Η Μυτιλήνη αποκτά επιτέλους αθλητικές υποδομές 

Σε ότι έχει να κάνει με τα «φουσκωτά» , που ήδη έχουν στηθεί στο νησί μας, αυτά πότε θα μπορέσουν τα παιδιά & οι αθλητές να τα απολαμβάνουν; 

Όταν σας είπα προηγουμένως ότι έχουμε στις ράγες της υλοποίησης αρκετά έργα, ένα από αυτά που υλοποιούνται και ολοκληρώνονται αυτές τις μέρες είναι τα τρία φουσκωτά που ήδη ανακατασκευάζονται στο Πλωμάρι στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου, στο πρώην γήπεδο του Σκοπέλου και στον προαύλιο χώρο του Γυμνασίου - Λυκείου στα Πάμφιλα. Αυτά μέσα στον επόμενο μήνα θα ολοκληρωθούν και έτσι θα δοθούν για χρήση στους αθλητές και στους μαθητές. 

Το πολυπόθητο Κολυμβητήριο σε ποια φάση βρίσκεται;  

Το Κολυμβητήριο -αν και το παραλάβαμε με μεγάλες εκκρεμότητες- τον προηγούμενο ενάμιση χρόνο ολοκληρώσαμε τις μελέτες και βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης. Ήδη μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την κατασκευή του. Γίνονται οι εκσκαφές και πιστεύω ότι σε ένα χρόνο με ενάμιση θα είναι ολοκληρωμένο αυτό το έργο και θα δοθεί και αυτό στην νεολαία μας. Το έργο αυτό είχε προϋπολογισμό 5,5 εκ. ευρώ και έχει φτάσει, περίπου, μετά την έκπτωση που δόθηκε στα 3 εκατομμύρια. Είμαι βέβαιος ότι θα επισπευσθεί η διαδικασία της κατασκευής αυτού του έργου, διότι οι τιμές εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης ανεβαίνουν συνέχεια και επείγονται οι εργολάβοι, όσα έργα έχουν τουλάχιστον αναλάβει, να τα ολοκληρώσουν για να μην πέσουν έξω στις προβλέψεις τους και στις εκτιμήσεις τους.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey