Εκτίθενται στην ανακαινισμένη Δημοτική Πινακοθήκη

Χάρτα Ρήγα & Καρδιά Μιαούλη για πρώτη φορά στη Λέσβο [Vid]

02/11/2021 - 12:15 Ενημερώθηκε 05/11/2021 - 11:43

Χάρτα του Ρήγα & Καρδιά Μιαούλη στην ανακαινισμένη Δημοτική Βιβλιοθήκη,  έκθεση με κειμήλια της Επανάστασης του 1821 σε συνεργασία με του Πολεμικό Μουσείο, συναυλία με τον Άρη Γραικούση, εκδήλωση με τίτλο: «Μνήμη Ελευθερίας και Ελευθερωτών», βραβεύσεις μαθητών που ζωγράφισαν για την επανάσταση του 1821 περιλαμβάνονται στις εκδηλώσεις που οργανώνει η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης με αφορμή τον εορτασμό των Ελευθεριών της Λέσβου & για την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Ακόμη πρόκειται να γίνει επίσημη ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών & πρεσβευτών του Δήμου Μυτιλήνης των μελών του Συνδέσμου Απογόνων των Αγωνιστών Ηρώων του 1821.

Οι εκδηλώσεις αυτές πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το Ιστορικό Αρχείο - Μουσείο Ύδρας (ΙΑΜΥ), τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κιβωτός του Γένους, την οικονομική υποστήριξη του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού - Αθλητισμού του Δήμου Μυτιλήνης και την ευγενική χορηγία της EFG EUROBANK.

 

Χάρτα του Ρήγα & Καρδιά Μιαούλη

Στις 31 Οκτωβρίου έφτασαν στην πόλη της Μυτιλήνης από την Ύδρα, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, η Χάρτα του Ρήγα και η Καρδιά του Μιαούλη. Τα εν λόγω εθνικά κειμήλια υψίστης αξίας θα εκτεθούν από τις 3 Νοεμβρίου έως και τις 9 Νοεμβρίου 2021 στη Δημοτική Πινακοθήκη, η οποία, μετά και την πλήρη ανακαίνιση των χώρων της, θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις 31 Οκτωβρίου.

Η παρουσίαση τόσο των κειμηλίων έγινε το απόγευμα της Δευτέρας 1 Νοεμβρίου από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη.

Τα κειμήλια της Επανάστασης & του Βενιαμίν του Λέσβιου

Τις ίδιες ημερομηνίες, στο χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης, η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο θα παρουσιάζει ταυτόχρονα έκθεση κειμηλίων της Επανάστασης του 1821, τα οποία θα μεταφερθούν με πρωτοβουλία του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στο πλαίσιο του προγράμματος του Μουσείου με τίτλο: «Το Μουσείο πάει Σχολείο».

Στον ίδιο χώρο, φυσικά, θα εκτίθενται μόνιμα και σε εμφανή θέση τα προσωπικά κειμήλια του Βενιαμίν του Λεσβίου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 π.μ. έως τις 13:00 μ.μ. και από τις 18:00 μ.μ. έως τις 20:00 μ.μ.

Βράβευση μαθητών

Στις 5 Νοεμβρίου 2021 στις 10:00 π.μ. θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης η βράβευση των μαθητών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στο Διαγωνισμό Ζωγραφικής με θέμα την Επανάσταση του 1821 και που οργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου.

Συναυλία με τον Άρη Γραικούση

 Το Σάββατο 6 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Άρη Γραικούση με τίτλο: «Το Πιάνο και η Επανάσταση του 1821». Ένα ρεσιτάλ πιάνου με έργα φιλελλήνων συνθετών του 19ου αιώνα.

Ανακήρυξη επίτιμων δημοτών οι απόγονοι των αγωνιστών

Το απόγευμα της 8ης Νοεμβρίου 2021, ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη κεντρική εκδήλωση του Δήμου Μυτιλήνης στο Δημοτικό Θέατρο με τίτλο: «Μνήμη Ελευθερίας και Ελευθερωτών». Την εκδήλωση θα προλογίσει η Διευθύντρια του ΙΑΜΥ, κ. Ντίνα Αδαμοπούλου και ο φιλόλογος, Στρατής Αναγνώστου. Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Ιστορικός και Διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου, Θεοφάνης Μαλκίδης. Θα ακολουθήσει η επίσημη ανακήρυξη ως επίτιμων δημοτών και πρεσβευτών του Δήμου Μυτιλήνης των μελών του Συνδέσμου Απογόνων των Αγωνιστών Ηρώων του 1821, οι οποίοι θα τιμήσουν με την παρουσία τους τις εκδηλώσεις του Δήμου.

Συγκεκριμένα θα τιμηθούν οι Κωνσταντίνος Πλαπούτας του ΓΕΩΡΓΙΟΥ, Παναγιώτης Ζαΐμης του ΛΕΩΝΙΔΑ, Κωνσταντίνος Ζαΐμης του ΑΝΔΡΕΑ, Στέφανος Νικήτας του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Ανδρομάχη Κουντουριώτη – Βαλσαμάκη του ΙΩΑΝΝΗ, Θεόδωρος Γρίβας –Ασπρογέρακας του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, Νικόλαος Βαρνάβας του ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ, Αντώνιος Πετμεζάς του ΓΚΟΛΦΙΝΟΥ, Σταμάτιος Κανάρης του ΑΝΔΡΕΑ,  Πέτρος Οικονόμου του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ,  Θεοδόσιος Σταϊκόπουλος του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ, Γιαννάκης Γκρίτζαλης του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, Κωνσταντίνος Τζαβέλας του ΛΑΜΠΡΟΥ.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey