Απολογισμός έργων που υλοποιήθηκαν και που δρομολογούνται το επόμενο διάστημα, από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μυτιλήνης

Τζιμής: «Το 2022 θα είναι ένα έτος δημιουργίας» [Vid]

20/12/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 27/12/2021 - 11:32

Έτος δημιουργικό σε ό,τι έχει να κάνει με τα έργα, χαρακτήρισε ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του δήμου Μυτιλήνης, Στρατής Τζιμής, το 2022. Δύο χρόνια, σχεδόν, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο κ. Τζιμής, κρατώντας στα χέρια του τα ηνία ενός νευραλγικού τομέα, μιλώντας στο «Ε» κάνει απολογισμό δράσεων & έργων.  

Μάλιστα έκανε για πρώτη φορά γνωστό τα έργα που εξασφαλίστηκαν από το δεύτερο πακέτο του Ταμείου Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Στην αποκλειστική συνέντευξή του ο Στρ. Τζιμής στο «Ε» αναφέρεται σε όλα τα μεγάλα έργα και τις παρεμβάσεις που έχουν πάρει το δρόμο της υλοποίησης, με ευθύνη του δήμου, ή που αναμένονται να πάρουν το «πράσινο φως» για να δημοπρατηθούν, έργα που ομολογουμένως αλλάζουν την εικόνα της πόλης και του δήμου συνολικά. Η συνέντευξη του Στρ. Τζιμή έχει ως εξής:  

«Επιτελέσαμε ένα σπουδαίο έργο»  

  • Απολογισμός Έργων: Δύο χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων σας, σε ποια φάση βρίσκονται έργα του Δήμου Μυτιλήνης, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που κληρονομήσατε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή;  

«Πράγματι βρισκόμαστε στο μέσον της θητείας μας και έχουμε επιτελέσει ένα σπουδαίο έργο γιατί υλοποιήσαμε έργα τα οποία είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη δημοτική αρχή και σχεδόν τα έχουμε ολοκληρώσει, ή ξεκινήσαμε να υλοποιούμε πάλι έργα που προγραμματίστηκαν από την προηγούμενη δημοτική αρχή, αλλά είχαν πάρα πολλές εκκρεμότητες σε μελετητικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο αδειοδότησης από αρχαιολογία ,πολεοδομία κλπ.. 

Ταυτόχρονα όμως τα δύο αυτά χρόνια έχουμε σχεδιάσει και έχουμε προγραμματίσει έργα πάρα πολλών εκατομμυρίων τα οποία πραγματικά θα αλλάξουν αισθητικά και λειτουργικά το δήμο μας, τα χωριά μας και κυρίως στην πόλη μας, αξιοποιώντας όλα τα προγράμματα τόσο τα Ευρωπαϊκά όσο και τα Εθνικά. 

Όλα αυτά πραγματοποιούνται κάτω από πολύ δύσκολες και αντίξοες συνθήκες λόγω της υποστελέχωσης, γιατί ο δήμος έσπασε και είχαμε το μισό τεχνικό προσωπικό και ήμασταν αναγκασμένοι να στηρίξουμε και να στηρίζουμε έργα και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου και ταυτόχρονα να στηρίξουμε και το Επιμελητήριο το οποίο δεν έχει διαχειριστική επάρκεια σε τεχνικά έργα. Ταυτόχρονα αντιμετωπίσαμε και την Πανδημία που είχε αρνητικές συνέπειες στη λειτουργία της τεχνικής υπηρεσίας.  

Προγραμματίζουμε όμως πάρα πολλά έργα για το επόμενο χρονικό διάστημα να υλοποιήσουμε και λέω εκ των προτέρων ότι το 2022 θα είναι ένα έτος που θα γίνουν τόσα πολλά έργα και θα αποδειχθεί ότι είναι το πιο δημιουργικό έτος στην ιστορία του Δήμου Μυτιλήνης ή του δήμου Λέσβου - να το πω έτσι σε γενικότερες γραμμές.  

Το 6ο Δημοτικό Σχολείο, το συγκρότημα της Παιδαγωγικής Ακαδημίας, το Κλειστό Γυμναστήριο στη Νεάπολη και το ανοιχτό Κολυμβητήριο στα Θέρμα. Σε αυτά τα έργα υπήρχαν εκκρεμότητες από την προηγούμενη δημοτική αρχή ή κάποια όπως το Κλειστό της Νεάπολης έγιναν εξαρχής ή όπως το 6ο Δημοτικό Σχολείο ξαναέγινε μελέτη γιατί δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα αφού βρήκαμε πάρα πολλές φθορές όταν καθαιρέσαμε τα τοιχώματα του παλιού αυτού σχολείου -που έχει μία ιστορία 100 χρόνων περίπου- και διαπιστώσαμε ότι ο οπλισμός είχε πρόβλημα και ως εκ τούτου κάναμε νέες μελέτες και το επανεντάξαμε σε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ΕΣΠΑ.  

Τα έργα που υλοποιούμε σήμερα -σας λέω το 2022 θα είναι ένα έτος δημιουργίας και μόνο δημιουργίας και θα αποδειχθεί αυτό στην πράξη και ήδη διαφαίνεται- είναι έργα που έχουν σχέση με υποδομές στη σχολική στέγη, στον αθλητισμό, στον πολιτισμό, στο περιβάλλον -σε μία εποχή κλιματικής αλλαγής-, στις παιδικές χαρές και στην ανάπλαση των χωριών και της πόλης με προεξάρχουσα στην ανάπλαση της προκυμαίας». 

 

Έργα ανάπλασης  

  • Προκυμαία Μυτιλήνης - Πλατεία Σαπφούς - Παλαιό Λιμεναρχείο: Σε ποια φάση βρίσκονται αυτά τα έργα ανάπλασης; 

«Διαθέτουμε μία από τις ωραιότερες πόλεις - κατά γενική ομολογία- στη χώρα μας και δυστυχώς η προκυμαία η βιτρίνα αυτής της πόλης, δεν είναι αντάξια της ιστορίας της και του πολιτισμού της. Ως εκ τούτου από την πρώτη στιγμή πέσαμε με τα μούτρα ως νέα δημοτική αρχή και προγραμματίσαμε, σχεδιάσαμε, μελετήσαμε και δημοπρατήσαμε την Ανάπλαση της Προκυμαίας από την οδό Χριστουγέννων από το Φανάρι μέχρι το Blue Sea και την Ανάπλαση της Πλατείας Σαπφούς παράλληλα με την Ανακαίνιση του Παλιού Λιμεναρχείου το οποίο θα το καταστήσουμε Κέντρο Προβολής & Εξυπηρέτησης για σκοπούς του πολιτισμού και τουρισμού. 

Η προκυμαία βρίσκεται στο στάδιο της κατακύρωσης του μειοδότη. Πιστεύω και είμαι απόλυτα βέβαιος ότι μέχρι το Μάρτιο θα έχουν μπει μπουλντόζες και θα αναπλαστεί η προκυμαία και η πλατεία Σαπφούς. Είναι ένα έργο πολλών εκατομμυρίων που θα αναδείξει την πόλη θα την καταστήσει περισσότερο λειτουργική και περισσότερο ελκυστική ακόμα και στους επισκέπτες. 

Παράλληλα στο ίδιο πρόγραμμα -γιατί αυτά είναι Ευρωπαϊκά προγράμματα της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης - δημοπρατούμε οσονούπω και το Πάρκο Πολιτισμού & Αναψυχής που θα γίνει στους πρώην Στάβλους πίσω από τα καφενεία στην Επάνω Σκάλα.  

Ταυτόχρονα τους επόμενους ένα με δύο μήνες θα δημοπρατηθεί - ήδη έχουμε πάρει τις εγκρίσεις όλων αυτών των έργων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από τη διαχειριστική αρχή εδώ της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου- και το Πάρκο Αναψυχής στην πρώην χωματερή της Αγίας Κυριακής».  

 

Σχολικά Συγκροτήματα  

  • Υφαντήρια: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται το έργο στο χώρο αυτό; 

«Ολοκληρώσαμε τις εργασίες του πρώτου κτιρίου του συγκροτήματος των Υφαντήριων, όπου είναι το 3ο Λύκειο, αλλά διαπιστώσαμε και εκεί ότι υπάρχουν προβλήματα στον οπλισμό λόγω διάβρωσης. Ως εκ τούτου πρέπει να γίνει ξανά μελέτη και για τα υπόλοιπα τρία κτίρια τα οποία υπάρχουν εκεί και ήδη εκπονείται αυτή η μελέτη για να ενταχθεί στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ που θα ανοίξει τους επόμενους μήνες. Άρα λοιπόν τίποτα δεν χάθηκε. Απεναντίας γίνεται μια σοβαρή δουλειά, γιατί για να φτιάξεις ένα παλιό είναι πιο δύσκολο από το να χτίσεις ένα καινούργιο κτίριο ή σχολείο». 

 

Έργα Αθλητισμού  

Το ανοιχτό κολυμβητήριο  

  • Ανοιχτό κολυμβητήριο: Άλλο ένα μεγάλο έργο που περιμένουν εναγωνίως οι κάτοικοι του Δήμου - και όχι μόνο- Σε ποιο στάδιο βρίσκεται; Παράλληλα θα θέλαμε να μας αναφέρεται σε τι φάση βρίσκονται άλλα αθλητικά έργα στο Δήμο Μυτιλήνης; 

«Το Κολυμβητήριο είναι ένα έργο το οποίο πράγματι είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη δημοτική αρχή, είχαν εξασφαλιστεί τα χρηματικά πόσα, εκτός από την αρχιτεκτονική μελέτη η οποία παραδόθηκε στο δήμο και εγκρίθηκε τους τελευταίους μήνες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής. Ήμασταν αναγκασμένοι, λοιπόν, ως νέα δημοτική αρχή να κάνουμε και τις υπόλοιπες μελέτες, τη στατική & την ηλεκτρομηχανολογική και να πάρουμε την αδειοδότηση. Πράγματι το έργο έχει δημοπρατηθεί από πέρσι. Δεν έχει ξεκινήσει για πολλούς και διάφορους λόγους. Ο τελευταίος λόγος είναι ότι πρέπει να μετακινηθούν στύλοι της ΔΕΗ υψηλής τάσης για να γίνει το έργο. Υπάρχει μία καθυστέρηση, αλλά ίσως αυτή την εβδομάδα ή την επόμενη που μας έρχεται ο εργολάβος θα μπει, έχει αδειοδοτηθεί από την πολεοδομία και ως εκ τούτου δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι ένα έργο το οποίο πράγματι το στηρίξαμε και το στηρίζουμε και κάθε έργο δημιουργικό που έχει οραματιστεί η οποιαδήποτε δημοτική αρχή, εμείς μαχόμαστε για να υλοποιηθεί. 

Στο χώρο του αθλητισμού γίνονται έργα τα οποία δεν έχει ξαναδεί ο Δήμος Μυτιλήνης. Δεν αναφέρω τα έργα που έχουμε επιτελέσει το προηγούμενο χρονικό διάστημα και στη Δυτική Λέσβο αναφέρομαι μόνο στο Δήμο Μυτιλήνης. Είναι το κλειστό όπως σας είπα Γυμναστήριο της Νεάπολης, το οποίο έγινε καινούργιο με όλες τις σύγχρονες τεχνικές προδιαγραφές που υπαγορεύει ο κανονισμός των γηπέδων. Επίσης ήδη έχουν δημοπρατηθεί τρία έργα φουσκωτά κλειστά, το τέταρτο είναι στην Παναγιούδα που προανέφερα τα τρία είναι φουσκωτά και ήδη το ένα ολοκληρώνεται στο Σκόπελο και υπολείπεται στο Πλωμάρι και στα Πάμφιλα να γίνουν ίδια έργα.  

Επίσης κάνουμε το γήπεδο της Αγίας Μαρίνας, το γήπεδο της Αγιάσου, το γήπεδο «Γεώργιος Σκούφος», αλλά και το γήπεδο μπάσκετ στο χώρο του ΕΠΑΛ Μυτιλήνης καθώς και σε άλλα 13 σχολεία και έχουν δημοπρατηθεί αυτά τα έργα. Το αμέσως επόμενο διάστημα μπαίνει εργολάβος και θα γίνουν τα γήπεδα μπάσκετ .  

Αυτά είναι τα έργα τα οποία πραγματικά έχουμε να υλοποιήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και τα οποία προγραμματίστηκαν, σχεδιάστηκαν και δημοπρατήθηκαν από την σημερινή Δημοτική Αρχή. Για αυτό σας λέω ότι το 2022 θα είναι το πιο δημιουργικό παραγωγικό έτος στο Δήμο Μυτιλήνης».  

 

Έργα από το Ταμείο Αλληλεγγύης  

  • Ταμείο Ανάκαμψης: Τι έργα έχουν χρηματοδοτηθεί & σε τι φάση βρίσκονται; 

«Από το Ταμείο Αλληλεγγύης πράγματι με παρέμβαση του δημάρχου Μυτιλήνης, Στρατή Κύτελη και του βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Χαράλαμπου Αθανασίου, με τους οποίους συνεχώς βρισκόμασταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων στην Αθήνα μας χρηματοδοτήθηκαν πολλά ποσά, για έργα περίπου 4 εκ. ευρώ.Για έργα στα γήπεδα Μοριάς, Αφάλωνα, Παναγιούδας θα ανακατασκευαστούν οι κερκίδες τους, θα γίνει νέο γήπεδο στον Αφάλωνα, όπως επίσης κλειστό γήπεδο στην Παναγιούδα. Οι παιδικές χαρές είναι πάλι από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Ήδη έχουν δημοπρατηθεί αυτά τα έργα που αναφέρω στη Μόρια, στην Επάνω Σκάλα, στην Χρυσομαλλούσα, στα Πάμφιλα, στον Αφάλωνα, στους Πύργους Θέρμης». 

Και δεύτερο πακέτο  

  • Θα υπάρξει και δεύτερο χρηματοδοτικό πακέτο από το Ταμείο Αλληλεγγύης. Ποια έργα περιλαμβάνονται σε αυτό; 

«Από το δεύτερο πακέτο που μας έχει εγκρίνει το Ταμείο Αλληλεγγύης του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου, έχουμε την ανακατασκευή του 8 Χ 8 γηπέδου «Σαλταμάρας», το Πάρκο Αναψυχής στη Σκάλα Μιστεγνών, ένα γήπεδο 5 Χ5 στην Παναγιούδα, τον χώρο στάθμευσης στον Αφάλωνα που αντιμετωπίζει πρόβλημα κατολίσθησης και ολίσθησης του εδάφους μεγάλο, ένας εσωτερικός δρόμος ανάμεσα στα Πάμφιλα και στην Παναγιούδα -εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ- και το πλακόστρωτο της Μόριας. Δηλαδή γίνονται έργα ανταποδοτικά εκεί όπου πραγματικά υπέστησαν εξαιτίας και της οικονομικής κρίσης οι κάτοικοι και οι κοινότητες αυτές υπέστησαν κάποιες ζημιές -που αποζημιώνονται όσο μπορούν να αποζημιωθούν- εξαιτίας του μεταναστευτικού που βίωσαν στις περιοχές τους».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey