Ανακαινίζεται η Δημοτική Πινακοθήκη, δημιουργείται Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης και προωθούνται συνεργασίες με μεγάλους φορείς πολιτισμού

Τσακύρης: «Ο πολιτισμός είναι το οπλοστάσιό μας και ανήκει σε όλους» [Vid]

02/10/2021 - 10:22 Ενημερώθηκε 20/10/2021 - 15:17
Μελέτη τοποθέτησης έργων Θεοφίλου, ανακαίνιση της Δημοτικής Πινακοθήκης, συνεργασία με ιδρύματα και φορείς πολιτισμού στο πλαίσιο της εξωστρέφειας, δημιουργία Ωδείου, εγκαίνια Πνευματικού Κέντρου Δήμου Μυτιλήνης, ανακαίνιση του Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Τσακύρη. Ο κ. Τσακύρης μίλησε αποκλειστικά στο «Ε» για τις εργασίες και τις προσπάθειες του Δήμου που γίνονται στο πεδίο του πολιτισμού, το οποίο χαρακτηρίζει οπλοστάσιο ανάδειξης τόσο της Μυτιλήνης όσο και της Λέσβου συνολικά. 
 
-Τι το ξεχωριστό είχε το φετινό Φεστιβάλ του «Λεσβιακού Καλοκαιριού» του Δήμου Μυτιλήνης
 
«Θεωρώ ότι το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο αντανακλά τη φιλοσοφία μας όσον αφορά τη διοργάνωση εκδηλώσεων και γενικά το φεστιβάλ του Δήμου Μυτιλήνης, είναι πως προσπαθήσαμε και προσπαθούμε να ανεβάσουμε τον πήχη και να δώσουμε στο «Λεσβιακό καλοκαίρι» τα χαρακτηριστικά ενός φεστιβάλ με αρχή μέση και τέλος, δηλαδή το «Λεσβιακό καλοκαίρι» και το δικό του λογότυπο τη δική του δομή όσον αφορά την παρουσίαση και τις εκδηλώσεις. 
Σκοπός μου και σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι η εξωστρέφεια,  θέλουμε να στρέψουμε το βλέμμα του κόσμου στη Μυτιλήνη. Η φιλοσοφία μας είναι ότι ο πολιτισμός ανήκει σε όλους, σε όλο τον κόσμο, ανήκει σε όλες τις ηλικίες και ανήκει σε όλα τα βαλάντια. Όπως η παιδεία και η υγεία έτσι και ο πολιτισμός είναι αγαθό το οποίο πρέπει να προσφέρεται με το ελάχιστο κόστος στον κόσμο και ο κόσμος να γίνεται κοινωνός των πολιτιστικών δρώμενων, τα οποία σε άλλες περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να τα παρακολουθήσει. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κόσμο για το γεγονός ότι αγκάλιασαν την προσπάθεια μας. 
Παρά το γεγονός της ύπαρξης της πανδημίας καταφέραμε πέραν των άλλων που προείπα να ξεκινήσουμε και να εγκαινιάσουμε πράγματα τα οποία θεωρούμε ότι έλειπαν και η αξία τους ήταν αισθητή. Όσον αφορά τα πολιτιστικά δρώμενα ένα από αυτά είναι πρώτον η έκθεση βιβλίου. Ήταν κάτι που έλειπε από την πόλη μας και είναι κάτι που το χρειαζόταν,  αλλά και  που έπρεπε να το έχει η Μυτιλήνη. Είναι κάτι το οποίο ανταποκρίνεται και στην κοινωνική και πολιτιστική μας παράδοση. Συνεπώς θεωρώ ότι με την πρώτη έκθεση βιβλίου έγινε το πρώτο βήμα ώστε να οργανωθούμε του χρόνου και ώστε να γίνει θεσμός. Θέλω να ευχαριστήσω αυτούς που τόλμησαν να πάρουν μέρος και να συμμετέχουν. 
Μία άλλη πρωτοβουλία είναι που οργανώσαμε το τουρνουά σκάκι, η οποία εγκαινιάστηκε και διοργανώθηκε σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Βενιαμίν ο Λέσβιος » του Πλωμαρίου και έγινε στον αύλειο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου αρχές Ιουλίου. Ευελπιστούμε και αυτή η διοργάνωση να μετατραπεί σε θεσμό» .
 
Συνεργασίες που προβάλουν τη Λέσβο
 
-Πρόσφατα ο Δήμος Μυτιλήνης - Αντιδημαρχία Πολιτισμού ξεκίνησε μία συνεργασία με το Ιστορικό Μουσείο - Αρχείο Ύδρας (ΙΑΜΥ). Τι περιλαμβάνει η συνεργασία αυτή και τι να περιμένουμε το επόμενο διάστημα; 
«Στο πλαίσιο της επιδίωξής μας για εξωστρέφεια περιλαμβάνονται οι συνεργασίες με μεγάλους φορείς, οι οποίες έχουν ιδιαίτερη σημασία σε Πανελλήνιο και Πανευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.  
Η συνεργασία μας με το ΙΑΜΥ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2019 όταν μέσω γνωστών και φίλων ζητήσαμε και εκτέθηκαν στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου τα κειμήλια και τα προσωπικά είδη του Ναυάρχου Κουντουριώτη που έφτασαν με πολεμικό πλοίο από την Ύδρα, από το Μουσείο της Ύδρας στη Μυτιλήνη και έγινε και έκθεση που επισκέφθηκαν πολλά σχολεία και ήταν κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται πρωτόγνωρο για την πόλη μας.  Μετά από αυτή την πετυχημένη συνεργασία που πήρε μορφή απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου μας ζητήθηκε η προβολή κάποιων έργων του Θεόφιλου στο Μουσείο της Ύδρας τα οποία σχετίζονται με την Επανάσταση του 1821. Ξέρετε ότι η Ύδρα είναι ένας τόπος αναφοράς για την Επανάσταση του 1821.  Βρίσκεται κοντά στην Αθήνα είναι πόλος έλξης πολλών προσωπικοτήτων, κυρίως του καλλιτεχνικού κόσμου και το εγχείρημα το οποίο πραγματοποιήθηκε απέδωσε καρπούς. Η Μυτιλήνη διαφημίστηκε. Να φανταστείτε ότι στον κατάλογο των έργων η Μυτιλήνη, τα αξιοθέατα της, τα μνημεία της προβάλλονται. Είναι στην πρώτη γραμμή και στην πρώτη θέση μαζί φυσικά με το Θεόφιλο. Θεωρώ ότι τέτοια εξαγωγή της κουλτούρας - του μεγάλου οπλοστασίου το οποίο διαθέτουμε- είναι μία συνταγή η οποία θα πετύχει.
Σε συνέχεια της συνεργασίας έχουμε αιτηθεί και περιμένουμε απλώς την ανταπόκριση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε να μεταφερθούν στη Λέσβο η χάρτα του Ρήγα και η καρδιά του Μιαούλη. Το αίτημά μας είχε υποβληθεί επί υπουργίας του κυρίου Στεφανή και είχε εγκριθεί, αλλά ζητήθηκε επικαιροποίηση του οπότε είμαστε σε αναμονή.
Άλλη μία συνεργασία είναι εκείνη με το ίδρυμα Θεοχαράκη με το οποίο φυσικά όπως έχετε ακούσει και έχει ειπωθεί δρομολογείται πάλι με μεγάλη έκθεση με θέμα τον Θεόφιλο. Ακόμη με το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, φιλοδοξούμε να έχουμε μία συνεργασία και στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή. Έτσι τώρα βρισκόμαστε σε μία συζήτηση με το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων».
 
Ο Θεόφιλος βαρύ χαρτί 
 
- Το Μουσείο Θεoφίλου και το Μουσείο Teriade αποτελούν δυο ξεχωριστά μουσεία της Μυτιλήνης. Σκοπεύετε να αναβαθμίσετε αυτά τα δύο Μουσεία;
«Στο πλαίσιο της φιλοσοφίας του νοικοκυρέματος το οποίο θεωρώ ότι μας διακρίνει είναι ότι πήραμε την πρωτοβουλία και χαρακτηρίστηκαν τα έργα του Θεόφιλου κινητά έργα πολιτιστικής κληρονομιάς. Ο χαρακτηρισμός δόθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού. Αυτό σημαίνει ότι προκειμένου να μετακινηθούν αυτά τα έργα πρέπει να παρθεί απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου και πρέπει η οποία μετακίνηση -επειδή είναι κειμήλια Εθνικής πολιτιστικής κληρονομιάς- να τύχει της έγκρισης και του ελέγχου από το Υπουργείο Πολιτισμού. Δεν μπορεί δηλαδή πλέον ο καθένας αυθαίρετα να πάρει τα έργα και να τα χρυσηδανείζει ή να τα μετακινεί. Άρα ο χαρακτηρισμός του συνέβαλε στην διασφάλιση των έργων κάτι που προσδιορίζει και στην αξία τους. Αυτό είναι το ένα, μετά το χαρακτηρισμό αυτόν ακολούθησαν και οι συνεργασίες με τα άλλα ιδρύματα. 
Όσον αφορά το Μουσείο Θεοφίλου υπάρχει ένα θέμα σε ότι έχει να κάνει με την χωροταξία του χώρου. Όπως γνωρίζετε ο χώρος αυτός ο δόθηκε με συγκεκριμένο όρο, όσον αφορά την τοποθέτηση των έργων. Ο διαθέτης δεν επιθυμούσε  να μετακινηθούν σε άλλο χώρο. Όταν λοιπόν έγινε η συντήρηση των έργων και ήρθανε πίσω τα έργα, η τοποθέτησή τους μέσα στο μουσείο έπρεπε να γίνει με συγκεκριμένο τρόπο κατόπιν υποδείξεως των αρμοδίων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απαιτείται κι άλλος χώρος για να εκτεθούν τα έργα. Έτσι τώρα βρισκόμαστε σε αυτή τη φάση. Δηλαδή θα περάσει ο κωδικός στον προϋπολογισμό ώστε να γίνει μία μελέτη διότι υπάρχουν έργα τα οποία τελικά δεν έχουν τοποθετηθεί και θα πρέπει να τοποθετηθούν σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών. Διότι αν θα θυμόσαστε ήταν πολύ συμπυκνωμένα τοποθετημένα και αυτό αφαιρούσε από τον επισκέπτητη δυνατότητα να αξιολογήσει και να επικεντρωθεί στο έργο που έβλεπε.  
Ευελπιστώ να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη προσπάθεια το 2022. Επιπλέον βρισκόμαστε σε μία φάση να τοποθετηθούν κάποιες πινακίδες με barcode που διευκολύνουν τον επισκέπτη να προσανατολιστεί προς το Μουσείο Θεόφιλου. Στοχεύουμε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του«Λεσβιακού καλοκαιριού» να αποτελέσει έναν τόπο διοργάνωσης ενός μικρού φεστιβάλ».
 
Επένδυση και σε υποδομές
 
-Η Δημοτική Πινακοθήκη του «Χαλήμ Μπέη» εδώ και αρκετό καιρό είναι κλειστή. Δρομολογείτε την αξιοποίησή της; 
«Στη Δημοτική Πινακοθήκη μετά από 27 χρόνια -κατόπιν φυσικά υποδείξεων ειδικών- προχωράμε σε μία ριζική ανακαίνιση και αναβάθμιση η οποία θεωρούμε ότι είναι αντάξια αυτού που πρεσβεύει, αλλά και αντάξια των έργων που φιλοξενούνται εκεί. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες στην Πινακοθήκη με συνδρομή μελετητή και καλλιτεχνικού επιμελητή και θεωρώ ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει». 
- Τι άλλες κινήσεις που αφορούν τα πολιτιστικά τμήματα του δήμου θα αναμένουμε και υπάρχει η σκέψη για δημιουργία ωδείου;
«Όσον αφορά τη δημιουργία ωδείου ναι φιλοδοξία μας είναι και ένας προσωπικός μου στόχος,  γιατί όπως γνωρίζετε ασχολούμαι με το αντικείμενο. Είχα προτείνει στο Δήμαρχο και του άρεσε η ιδέα της δημιουργίας ενός δημοτικού ωδείου. Επειδή όμως είμαι υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας πρώτον και κατά δεύτερον επειδή πάντοτε για να γίνει ένα τέτοιο εγχείρημα πρέπει να πηγαίνεις με σταθερά βήματα. Το πρώτο βήμα είναι ότι τις προσεχείς ημέρες μισθώνεται ένας νέος χώρος, που θα αποτελέσει το πνευματικό κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης. Είναι ένα πολύκεντρο ουσιαστικά το οποίο θα λειτουργεί ως δημόσια υπηρεσία και το οποίο θα στεγάσει όλα τα σχήματα του δήμου. Η ανασύσταση του Νομικού προσώπου πολιτισμού αθλητισμού μας επέτρεψε να δρομολογήσουμε την υπογραφή συμβάσεων με καλούς δασκάλους και έτσι βρισκόμαστε στη φάση με την οποία θα ξαναζωντανέψουν τόσο τα σχήματα του δήμου αλλά πλέον θα δοθεί μία νέα πνοή στον πολιτισμό του τόπου μας». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey