12 Ιουνίου 2017 – 12 Ιουνίου 2020

Τρία χρόνια μετά το σεισμό … η Βρίσα ακόμη περιμένει [Vid]

12/06/2020 - 16:55 Ενημερώθηκε 16/06/2020 - 13:11

Τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το δραματικό μεσημέρι της 12ης Ιουνίου  2017 όταν το νησί μας χτυπήθηκε από τον ισχυρό σεισμό των 6,3 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, ο οποίος συντάραξε συθέμελα τη Λεσβιακή γη, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στις Δ.Ε. Πλωμαρίου και Πολιχνίτου και κυρίως στο γραφικό οικισμό της Βρίσας ο οποίος καταστράφηκε ολοσχερώς.

Σήμερα 36 μήνες μετά το τραγικό συμβάν θα περίμενε κανείς ότι ένα μεγάλο μέρος των ζημιών θα είχαν αποκατασταθεί και ότι η ζωή στη μαρτυρική Βρίσα θα είχε επανέλθει στους κανονικούς ρυθμούς της σε ένα μεγάλο βαθμό.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών της Βρίσας Νίκος Γκουγκούλιος

Εκκρεμότητες και γραφειοκρατία

Δυστυχώς, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπαθών της Βρίσας Νίκος Γκουγκούλιος, υπάρχουν ακόμη εκατοντάδες εκκρεμότητες σε όλα τα επίπεδα ενώ η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις ταλαιπωρούν τους σεισμοπαθείς οι οποίοι παλεύουν με τις υπηρεσίες και τις επιτροπές για να βρουν το δίκιο τους και να ξαναφτιάξουν τα σπίτια τους.

Από τα 250 κόκκινα σπίτια, έχουν κατεδαφιστεί περίπου 220 ενώ 30 μένουν ακόμη σε εκκρεμότητα. Από τα σπίτια που κατεδαφίστηκαν μόλις 2 χτίσθηκαν ξανά ενώ υπό ανέγερση είναι περίπου 20.

Από τα 350 συνολικά κίτρινα σπίτια, μέχρι σήμερα έχουν επισκευασθεί μόλις 30.   

Καθυστερήσεις πληρωμής

Την ίδια ώρα οι κάτοικοι της Βρίσας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα με την επιδότηση ενοικίου, η οποία καταβάλλεται στους δικαιούχους με μεγάλη καθυστέρηση όπως άλλωστε και η καταβολή των  δόσεων της αποζημίωσης για την επισκευή ή την ανέγερση των σπιτιών τους. Καθυστερήσεις παρατηρούνται και στην έγκριση των Αρχιτεκτονικών μελετών λόγω φόρτου εργασίας της αρμόδιας Επιτροπής η οποία είναι επιφορτισμένη με υποθέσεις από όλη τη Λέσβο και τη Λήμνο.

Τέλειωσαν οι μελέτες

Οι δύο πιο ευχάριστες ειδήσεις  της ιστορίας θα έλεγε κανείς πως είναι η ολοκλήρωση της  μελέτης για την ανοικοδόμηση – επισκευή του Ιερού Ναού Ζωοδόχου Πηγής, που εμπίπτει στην κατηγορία των Βυζαντινών μνημείων καθώς και η ολοκλήρωση της μελέτης κατασκευής του γεφυριού που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού το οποίο έπαθε σοβαρές ζημίες μετά το σεισμό.

Στιγμές από τον καταστροφικό σεισμό της Βρίσας την 12η Ιουνίου 2017, οπώς καταγράφηκαν απο την κάμερα του Ε

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey