Ταξιδεύοντας σε σπάνιες και εξαντλημένες εκδόσεις

Το «ξεχωριστό» Βιβλιοπωλείο - Χαρτοπωλείο ΧΑΛΚΙΔΗΣ [Vid & Pics]

21/03/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 23/03/2022 - 22:25

«Πάντα φανταζόμουν τον παράδεισο σαν ένα είδος βιβλιοθήκης», είχε πει κάποτε ο Αργεντινός συγγραφέας Χόρχε Λουίς Μπόρχες. Έναν τέτοιο παράδεισο συναντήσαμε και εμείς επί της οδού Λαδάδικα 18 στη Μυτιλήνη, που τον διέπνεε εκείνο το άρωμα χαρτιού και μαγείας που κανείς δεν σκέφτηκε να εγκλωβίσει.  

Το βιβλιοπωλείο του Γεώργιου Χαλκίδη μετράει μία ιστορία χρόνων με αφετηρία το 1955 όταν ο πατέρας του Θεόδωρος Χαλκίδης αποφάσισε να ανοίξει το δικό του Βιβλιοπωλείο- Χαρτοπωλείο και παράλληλα έναν χώρο άνθισης του πνεύματος.  

Ο Θεόδωρος Χαλκίδης

Ο Θεόδωρος Χαλκίδης ήρθε με την οικογένειά του πρόσφυγας από τα Άδανα της Μικράς Ασίας και κατάφερε με τον δικό του τρόπο να αφήσει το σημάδι του στην Μυτιλήνη. Μάλιστα πριν ανοίξει το βιβλιοπωλείο στα Λαδάδικα βρισκόταν στην πλατεία Σαπφούς, εκεί στο παλιό Λιμεναρχείο, κοντά στο Άγαλμα της 10ης Μούσας, αναδεικνύοντας σε έναν υπαίθριο χώρο τον συγγραφικό πλούτο που είχε συλλέξει.  

Την αγάπη του για το βιβλίο την μετέδωσε στον γιο του, Γιώργο και εκείνος, όταν έφυγε από την ζωή ο πατέρας του, φρόντισε να το κρατήσει ζωντανό μαζί με όλες του τις αναμνήσεις.  

Ο Γεώργιος Χαλκίδης

Με τα ράφια να φτάνουν ως το ταβάνι, «παιδιά» ενός μάστορα που φαίνεται ότι ήταν μερακλής, παρά τα χρόνια τους, ξέρουν να στέκουν γερά σηκώνοντας όλο εκείνο το βάρος που έχουν τα βιβλία, που θαρρείς ότι είναι έτοιμα να πετάξουν παρασέρνοντάς σε σέ έναν μοναδικό κόσμο, ξένο από αυτό που ζούμε, γιατί αυτή είναι η δύναμη που έχουν.  

Με περισσή ευκολία, ο Γιώργος Χαλκίδης, εντοπίζει το βιβλίο εκείνο που ζητήσαμε με τον τίτλο του. Ξέρει που βρίσκεται κάθετι μέσα σε αυτό το πλήθος βιβλίων που λες ότι είναι στολισμένα στα ράφια και όμως περιμένουν τον αναγνώστη εκείνο που θα τα κάνει να νιώσουν ζωντανά.  

Το «Ένα παιδί μετράει τ΄άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη είναι το αγαπημένο του βιβλίο, ενώ η αφίσα του Μικρού Πρίγκιπα του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ τοποθετημένη στην βιτρίνα του καταστήματος, όπως και αφίσες εποχής σε καλωσορίζουν σε έναν κόσμο μιας άλλης εποχής και ενδεχομένως παραμυθένιο.  

Μοναδικές συλλογές  

Οι σπάνιες εκδόσεις με βιβλία να χρονολογούνται από το 1955 και η εμμονή συλλογής όλων των βιβλίων που εκδόθηκαν στην Λέσβο, αλλά και αφορούν αυτή είναι δύο παράγοντες που καθιστούν εκείνο το βιβλιοπωλείο ξεχωριστό για την Μυτιλήνη, την Λέσβο και όχι μόνο. Όπως είπε στο «Ε» ο Γιώργος Χαλκίδης στο βιβλιοπωλείο του μπορείς να βρεις εκδόσεις που σήμερα δεν υπάρχουν πια ούτε σε εκείνα της Αθήνας, καθώς έχουν εξαντληθεί.  

Τομ Ρόμπινς, Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αλμπέρ Καμύ, Φιόντορ Μιχάηλοβιτς Ντοστογιέφσκι, Τζον Ερνστ Στάινμπεκ είναι από τους αγαπημένους συγγραφείς των αναγνωστών του βιβλιοπωλείου, ενώ στους έλληνες περιλαμβάνονται οι Χρόνης Μίσσιος, Λιλή Ζωγράφου, Νίκος Καββαδίας, Οδυσσέας Ελύτης και Ασημάκης Πανσέληνος.  

Οι αναμνήσεις  

Για τον Γιώργο Χαλκίδη, το βιβλιοπωλείο είναι όλη του η ζωή, εκεί περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρας, εκεί είναι που αναγεννιούνται όλες οι παιδικές του αναμνήσεις, οι στιγμές εκείνες που θα του μείνουν αλησμόνητες έχοντας το σημάδι του ανθρώπου εκείνου που αγάπησε περισσότερο στην ζωή του, τον πατέρα του, με τον οποίο ήταν πολύ δεμένος. Παρά την κρίση και στον χώρο του βιβλίου μένει και επιμένει να διατηρεί κάτι μοναδικό και ξεχωριστό, ένα βιβλιοπωλείο στολίδι για την Μυτιλήνη.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey