Συζητώντας με τον Παρ. Φινδανή για το αποχετευτικό σύστημα της Μυτιλήνης, το πρόβλημα λειψυδρίας στην Λέσβο & τα έργα που έχουν δρομολογηθεί από την ΔΕΥΑΛ

«Τέλος του 2022 εκτιμάται να ολοκληρωθεί ο Αγωγός της Λαγκάδας» [Vid]

24/01/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 27/01/2022 - 12:07

Τέλος του 2022 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο αγωγός της Λαγκάδας, ένα έργο που χαρακτηρίζεται αρκετά σημαντικό για την πόλη της Μυτιλήνης καθώς ο αγωγός που υπήρχε ήταν ανεπαρκής και παρουσίασε προβλήματα, σύμφωνα με τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΛ, Παρασκευά Φινδανή. Στη διαγωνιστική φάση βρίσκεται η μονάδα του Βιολογικού της Νότιας Πόλης σε ότι έχει να κάνει με το υποέργο των εγκαταστάσεων, στο δεύτερο σκέλος που αφορά τα δίκτυα, η Διοίκηση της Επιχείρησης αναζητά πόρους καθώς η χρηματοδότηση κρίνεται ανεπαρκής.  

Σε ότι αφορά τα δίκτυα αποχέτευσης της Μυτιλήνης πρέπει να σημειωθεί ότι αναμένεται στο πρώτο τετράμηνο του έτους να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη κατασκευής δικτύου αποχέτευσης 7χλμ.  

Στην συνέντευξη που παραχώρησε στο «Ε» ο κ. Φινδανής έκανε αναφορά στα έργα υδροδότησης που δρομολογούνται σε Μόλυβο & Σκόπελο ενώ δεν παρέλειψε να κάνει μνεία σε άλλα σημαντικά έργα που έχουν δρομολογηθεί ή εκτελούνται από την υπηρεσία.  

ΑΓΩΓΟΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ: Τι εργασίες έχουν γίνει μέχρι τούδε και ποιες αναμένεται να γίνουν; Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην πορεία του έργου μας άφησαν πίσω στα χρονοδιαγράμματα;  

Έχουν εκτελεστεί 450 μέτρα αγωγού από την πλατεία Κυπρίων Πατριωτών μέχρι το βενζινάδικο Αϊβαλιώτη και λίγο πιο πάνω. Είναι σύνολο 450 μέτρα και υπολείπεται να κατασκευαστούν αλλά 650 μέτρα. Βέβαια έχει εκτελεστεί το πιο δύσκολο τμήμα του έργου και από δω και πέρα πολλές δυσκολίες που είχαμε μέχρι τώρα δεν θα υπάρχουν. Δηλαδή το θέμα με τα αρχαιολογικά ευρήματα πλέον θα είναι ανύπαρκτο έως περιορισμένο και όσον αφορά τα υπόλοιπα δίκτυα κοινής ωφέλειας που βρίσκαμε και αυτά είναι περιορισμένα. Συνεπώς από δω και πέρα το έργο, φαίνεται, να είναι πιο εύκολο στην κατασκευή του. Έχουμε προβλήματα βέβαια λόγω των μεγάλων βαθών που έχουμε σε ένα τμήμα του έργου που είναι στη στροφή όταν μπαίνουν μέσα στα συνεργεία. Πιστεύω πως όπως ξεπεράσαμε μέχρι τώρα όλα τα προβλήματα θα τα ξεπεράσουμε και αυτά.  

Εκτιμώ ότι μέχρι τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο.  

Είναι ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη της Μυτιλήνης πρόκειται για το μεγαλύτερο ρέμα. Ο αγωγός που υπήρχε ήταν ανεπαρκής και είχε πάρα πολλά προβλήματα. Πρέπει να σας πω ότι στην πλατεία Κυπρίων Πατριωτών υπήρχε μικρότερη διατομή του αγωγού 3 τετραγωνικά μέτρα περίπου και ήταν μεγάλο πρόβλημα στην διοχέτευση των όμβριων, όπως επίσης και ότι ο αγωγός ο παλιός ήταν παντορροϊκός οδηγούσε τα λύματα στη θάλασσα και είχε φθαρεί με τον χρόνο. Στο τμήμα της Βουρνάζων η πλάκα του παλιού αγωγού του ήταν σχεδόν χωρίς οπλισμό και όπως είχαμε αναφέρει στο παρελθόν στο ύψος του βενζινάδικου Αϊβαλιώτη ο αγωγός ήταν σχεδόν κατεστραμμένος.  

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΝΟΤΙΑΣ ΠΟΛΗΣ: Ποια η εξέλιξη του έργου και τι προβλήματα έχουν παρουσιαστεί; 

Το έργο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ. Έχει δημοπρατηθεί το έργο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων και είναι στη διαγωνιστική διαδικασία, θα ολοκληρωθεί και θα υπογραφεί η σύμβαση. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη για το χρονικό διάστημα που απομένει μέχρι να ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία γιατί υπάρχουν ενστάσεις. Από ‘κει και πέρα όμως είναι ένα έργο το οποίο έχει δρομολογηθεί. 

Αυτό το έργο αποτελείται από δύο υποέργα. Είναι το έργο των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων - ο βιολογικός καθαρισμός που λέμε- και το έργο των δικτύων. Τα δίκτυα δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα, υπάρχει ένα έλλειμμα στην χρηματοδότηση το οποίο φροντίζει η διοίκηση της ΔΕΥΑΛ να λυθεί.  

ΔΙΚΤΥΑ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ: Σε ότι έχει να κάνει με τα δίκτυα μέσα στην πόλη τι προβλήματα παρουσιάζουν, τι δίκτυα δεν έχουν ολοκληρωθεί και τι γίνεται προκειμένου αυτά να λυθούν;  

Το δίκτυο αποχέτευσης της πόλης δεν είναι ολοκληρωμένο υπολείπεται ένα τμήμα μήκους 7χλμ. Σε ότι έχει να κάνει με αυτό το σκέλος συντάσσεται τώρα η μελέτη από την υπηρεσία και θα προταθεί σε πρόγραμμα όταν θα ολοκληρωθεί. Πιστεύω ότι μέσα στο πρώτο τετράμηνο του έτους θα έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και θα είμαστε έτοιμοι να την υποβάλλουμε, γιατί θα υπάρχουν χρηματοδοτικά μέσα για να μπορέσουμε να εντάξουμε το έργο σε πρόγραμμα.  

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΕΙΨΥΔΡΙΑΣ: Τα τελευταία χρόνια, ειδικά τις περιόδους του καλοκαιριού παρατηρούνται προβλήματα στην ύδρευση περιοχών του νησιού. Μάλιστα δεν λείπουν και περιπτώσεις όπου επιστρατεύονται υδροφόρες. Πως θα αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα; 

Έχουμε όντως πολλά προβλήματα. Μην ξεχνάτε ότι υπήρξαν δύο χρόνια όπου ήταν έντονη η λειψυδρία. Χρειάζονται πολλά έργα προκειμένου η ύδρευση σε όλο το νησί να τακτοποιηθεί. Υπάρχουν χωριά με πολύ παλιά δίκτυα. Αυτά θα τα αξιολογήσει το διοικητικό συμβούλιο και θα προτείνει τα απαραίτητα έργα.  

Εμείς έχουμε ετοιμάσει μελέτες για τον για την Μήθυμνα και για το Σκόπελο. Είναι δύο χωριά τα οποία έχουν προβλήματα. Όσον αφορά στη Μήθυμνα τα έργα περιλαμβάνουν την αντικατάσταση των αγωγών του εξωτερικού δικτύου, από τις γεωτρήσεις στην δεξαμενή. Η μελέτη για το έργο αυτό είναι έτοιμη και θα προταθεί σε χρηματοδοτικό μέσο στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα προκειμένου να υλοποιηθεί. Επίσης το ίδιο θέμα έχουμε και στο Σκόπελο όπου έχουμε συντάξει μελέτη και θα προτείνουμε προκειμένου να αντικαταστήσουμε το έργο του εξωτερικού δικτύου από τη γεώτρηση της περιοχής μέχρι τις δεξαμενές του Σκοπέλου. Από κει και πέρα υπάρχουν και άλλες μελέτες που επεξεργαζόμαστε αλλά ακόμα δεν είναι ολοκληρωμένες.  

ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΕΡΓΑ: Ποια είναι τα σημαντικότερα έργα που «τρέχουν» τώρα και ποια δρομολογούνται για το αμέσως επόμενο διάστημα; 

Υπάρχει το έργο της ύδρευσης που αφορά την πόλη. Το έργο αυτό έχει συμβασιοποιηθεί και θα αρχίσει να εκτελείται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Το έργο περιλαμβάνει αντικατάσταση 18 χιλιομέτρων αγωγών ύδρευσης μέσα στην πόλη, αλλά και παρεμβάσεις στο δίκτυο μεταφοράς του νερού από τα «Υδατα »- από τις κεντρικές πηγές ύδρευσης μέχρι μέσα στην πόλη. Θα γίνουν παρεμβάσεις στο δίκτυο αυτό στην περιοχή του Ευεργέτουλα και στην περιοχή της ΔΕΗ. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο γιατί εκσυγχρονίζει το δίκτυο της ύδρευσης και είναι συμπλήρωμα του προηγούμενου έργου που εκτελέστηκε στην Μυτιλήνη με το οποίο αντικαταστήσαμε περίπου 16 χιλιόμετρα δικτύου.  

Η ΔΕΥΑΛ δραστηριοποιείται σε όλο το νησί. Αυτή τη στιγμή έχουμε έργα σε εξέλιξη στον Πολιχνίτο, όπου συμβασιοποιήθηκε το έργο των Βατερών, σε εξέλιξη βρίσκεται ο διαγωνισμός του για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού δικτύου στην Βρίσα και σε κατασκευή είναι οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Πολιχνίτου. Ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε στην Αγιάσο καινούργιο έργο και επίσης περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι προσφυγές όσον αφορά την ανάθεση των εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων της Αγιάσου. Επίσης έχει ξεκινήσει το έργο ολοκλήρωσης της αποχέτευσης της Αγίας Παρασκευής, αυτό το έργο θα μπει σε κατασκευή το επόμενο δίμηνο ή τρίμηνο. Επίσης αλλά έργα είναι η ολοκλήρωση της ύδρευσης σε Πελόπη, Κάπη Κλειού και Μανταμάδο. Αυτή τη στιγμή υπολείπονται μικρής κλίμακας εργασίες στην Πελόπη και στην Κλειού για να ολοκληρωθεί το έργο και ετοιμαζόμαστε σε επίπεδο μελετών για την ολοκλήρωση της αποχέτευσης της Καλλονής. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey