Η αγάπη για το βιολί και την λεσβιακή μουσική

Ταξιδεύοντας στις νότες με τον Νικόλα Χριστιανό [Vid]

03/07/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 05/07/2021 - 15:13

Ο Γερµανός φιλόσοφος, Φρήντριχ Νίτσε είχε πει κάποτε ότι «Χωρίς µουσική, η ζωή θα ήταν ένα λάθος»· για τον Νικόλα Χριστιανό η ζωή χωρίς µουσική δεν θα είχε νόηµα.

Πριν ακόµη µάθει να παίζει βιολί, τα πάντα προδιέθεταν ότι εκείνος ήταν έτοιµος να αφιερωθεί στην µόνη αναµάρτητη απόλαυση των αισθήσεων, την µουσική.

Στις πλάτες του κουβαλά το όνοµα του παππού του, Νικόλα Χριστιανού, που πολλά χρόνια πριν είχε δηµιουργήσει στον Πολιχνίτο την δική του ορχήστρα, ενώ ο ίδιος έπαιζε κλαρίνο.

Έτσι το να ξεφύγει από την λεσβιακή µουσική φάνταζε σχεδόν ακατόρθωτο. Ακόµη έχει χαραγµένο στην µνήµη του τον σκοπό του πρώτου τραγουδιού που έµαθε να παίζει µε το βιολί το «Ξεκινά µια Ψαροπούλα», ενώ ηχούν µέσα στα αυτιά του οι οδηγίες του δασκάλου του Νίκου Καλαϊτζή να του λέει «Ντο ρε µι φα φα φα φα…».

 

Έµαθε να παίζει δίπλα σε έναν µεγάλο δεξιοτέχνη και πολύ καλό δάσκαλο, όπως ο ίδιος χαρακτηρίζει τον Νίκο Καλαϊτζή - Μπινταγιάλα. Αργότερα διδάχτηκε «Θεωρία Μουσικής» κοντά στον Παναγιώτη Σουσαµλή, και µαζί του έµαθε τροµπέτα.

Επέλεξε το βιολί γιατί τα ακούσµατά του τον άγγιζαν από παιδί. «Ήταν κάτι που έβγαινε από µέσα µου» είπε στην συνέντευξή του στο «Ε».

Έχει συνεργαστεί σχεδόν µε όλους του µουσικούς του νησιού, ενώ έφτασε µέχρι Αυστραλία µεταφέροντας τις νότες της λεσβιακής µουσικής. Μιας µουσικής µοναδικής και ξεχωριστής, που δεν την συναντάς σε άλλα νησιά του Αιγαίου, όπως λέει, µιας µουσικής που τα ακούσµατά της σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές.

Οι συνεργασίες

Έχει συνεργαστεί µε σηµαντικά ονόµατα του πενταγράµµου, όπως τον Δηµήτρη Μπάση, τον Στάθη Αγγελόπουλο, τον κιθαρίστα του Γιώργου Ζαµπέτα Χρήστο Παπανικολάου, τον Νίκο Καλαϊτζή - Μπινταγιάλα, τον Γιώργο Χρηστίδη, τον Μπάµπη Τσέρτο, τον Παναγιώτη Σουσαµλή, τους Ευστράτιο και Μιχάλη Κυριάκογλου, τον Κώστα Ζαφειρίου, τον Δηµήτρη Κοφτερό, τους Βασίλη και Χρήστο Παντελίδη, και τον Σόλων Λέκκα κ.α.

Για χρόνια υπήρξε συνεργάτης και δάσκαλος στο Αναγνωστήριο Αγιάσου, στο Μουσικό Τµήµα της Δηµοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Μυτιλήνης, και 14 χρόνια δάσκαλος στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης παραδίδοντας µαθήµατα παραδοσιακού βιολιού.

Στις ηχογραφήσεις που άφησε το δικό του αποτύπωµα περιλαµβάνονται µεταξύ άλλων δουλειές όπως το «Έρυ Παλε» του Συλλόγου Αλκαίου Πλωµαρίου, «Η Κιβωτός του Αιγαίου» του Πανεπιστηµίου Αιγαίου, το µεγάλο µήκους ντοκιµαντέρ του Χρήστου Βούπουρα µε τίτλο: «Ο χορός των αλόγων».

Με τους «Αντίποδες» πήρε µέρος στο Φεστιβάλ Ελληνικής Μουσικής στην Αυστραλία, ενώ ταξίδεψε στην Πάτµο µε την χορωδία «Αγία Σιών» για το Φεστιβάλ Ζωντανής Ελληνικής Μουσικής, µπορούµε να αναφέρουµε ενδεικτικά. Με το βιολί του έχει γυρίσει σχεδόν όλα τα πανηγύρια του νησιού που αποτελούν - αν µη τι άλλο- στιγµιότυπα της λεσβιακής παράδοσης, των ηθών και των εθίµων, άρρηκτα συνδεδεµένων  µε την λεσβιακή µουσική.

 Η λεσβιακή µουσική

 «Η Λέσβος είχε, και έχει ακόµη βέβαια, ανεξάντλητη µουσική παράδοση, που οι ρίζες της βρίσκονται απέναντι στα παράλια της Μικράς Ασίας» είπε και πρόσθεσε:  «Είναι το µόνο νησί όπου θα βρεις σκοπούς και µελωδίες που δεν υπάρχουν στα άλλα νησιά. Η µουσική της θυµίζει κάτι άλλο, πιο παλιό, κάτι πιο αυθεντικό. Πιστεύω ότι η µουσική της Λέσβου, έχει τεράστιο πλούτο, λόγω του ότι υπήρξαν πάρα πολλές µουσικές οικογένειες που διατήρησαν αυτή τη µουσική παράδοση».

Όπως µας είπε, παράδοση στη µουσική συναντάµε σε πολλά χωριά του νησιού µας π.χ. Κάπη, Μανταµάδο, Αγία Παρασκευή, Σκουτάρο, Αγιάσο, Πλωµάρι, Γέρα. Ενδεικτικά µας ανέφερε ότι ο Πολιχνίτος, πριν την κατοχή, είχε τέσσερις ορχήστρες. Βέβαια σήµερα ο τοµέας της παραδοσιακής µουσικής, όπως και άλλοι κλάδοι, λόγω των συνθηκών, δεν γνωρίζει την ίδια άνθηση.


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey