Παρουσίαση του βιβλίου της Εύας Στάμου

«Τα κορίτσια που γελούν» στην 2η Έκθεση Βιβλίου «Στρατής Μυριβήλης» [Vid]

06/07/2022 - 10:00 Ενημερώθηκε 15/07/2022 - 16:38

Η ψυχολόγος - συγγραφέας Εύα Στάμου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της 2ης Έκθεσης Βιβλίου «Στρατής Μυριβήλης» παρουσίασε σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Φωτίου» το βιβλίο της «Τα κορίτσια που γελούν» των Εκδόσεων Αρμός.

Η κ. Στάμου μίλησε για το νέο της βιβλίο στο «Ε». Το βιβλίο περιλαμβάνει τρεις νουβέλες και τρία μικρότερα διηγήματα για κοινωνικά πολύ σύγχρονα θέματα που αφορούν οικογενειακές, φιλικές, ερωτικές σχέσεις. Πρόκειται για ένα βιβλίο καθαρά λογοτεχνικό.

Η ψυχολόγος - συγγραφέας, Εύα Στάμου

Κάθε ιστορία, όπως σημειώνεται στην παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου, ξετυλίγει ένα δίχτυ από εσωτερικές αναζητήσεις, προσωπικούς ανταγωνισμούς, εμμονικές προσπάθειες, και συντροφικές προδοσίες που συνθέτουν ένα ψυχολογικά ακριβές αφήγημα των σύγχρονων σχέσεων. Από το λιμάνι της Λέρου ως τα προάστια της Κοπεγχάγης, κι από το ΜΙΤ της Βοστόνης ως τον σταθμό του ΗΣΑΠ στην Κηφισιά, οι αφηγήσεις τής Εύας Στάμου μάς αποκαλύπτουν όψεις του ανθρώπινου ψυχισμού που ταράζουν αναγνωστικές βεβαιότητες.

«Παρατηρώ απροκατάληπτα και έντονα τους άλλους ανθρώπους. Με βοηθάει και η δουλειά μου σε αυτό γιατί είμαι ψυχολόγος οπότε έχω μάθει να παρατηρώ και με βοηθάει η ενσυναίσθηση. Με αυτά τα δύο εργαλεία, την παρατήρηση και την ενσυναίσθηση κατάφερα να γράψω αυτό το βιβλίο . Αντλώ έμπνευση από τον εαυτό μου από τα ταξίδια μου. Μέσα υπάρχουν ιστορίες από την Αγγλία, τη Δανία την Αμερική χώρες που έχω περάσει κομμάτι της ζωής μου. Οι ήρωες του βιβλίου δεν είναι μόνο έλληνες έχουμε κυρίως από άλλες χώρες και αρκετός κόσμος το βρίσκει αυτό ενδιαφέρον. Την νοοτροπία, δηλαδή, που περιγράφω κάποιων άλλων λαών».

«Ξεκίνησα να γράφω ως μία ανάγκη για να εκτονώνομαι για τα εκφράζω τα συναισθήματα που είχα και που δεν έλεγα σε κανέναν άλλο. Σιγά - σίγα έγινε κάτι που μου άρεσε και εθίστηκα σε αυτό και τώρα το κάνω σχεδόν καθημερινά. Πλέον πρέπει να γράφω για να αισθάνομαι όμορφα».

Το αγαπημένο βιβλίο της συγγραφέα από εκείνα που η ίδια έχει γράψει είναι «Μεσημβρινές συνευρέσεις» που είχε προταθεί και για το βραβείο ΔΙΑΒΑΖΩ . Ο αγαπημένος της συγγραφέας είναι ο Φραντς Κάφκα . Ο Φραντς Κάφκα ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Γερμανόφωνος και εβραϊκής καταγωγής, έζησε στη σημερινή Τσεχία και έγραψε όλα τα βιβλία του στη γερμανική γλώσσα. Τα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατό του, εδραιώθηκε η θέση του στην παγκόσμια λογοτεχνία, χαρακτηρίστηκε ως ο σπουδαιότερος μοντερνιστής γερμανόφωνος πεζογράφος και το έργο του έχει αναλυθεί εκτενώς. Ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται η νουβέλα Η Μεταμόρφωση (1915) και τα μυθιστορήματα «Η δίκη» (1925), «Ο Πύργος» (1926) και «Αμερική» (1927).

Η ψυχολόγος και συγγραφέας Εύα Στάμου γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε στην Αγγλία όπου έζησε 13 χρόνια καθώς εργάστηκε εκεί σε Ψυχιατρεία σε διάφορες κλινικές για κακοποιημένες γυναίκες , δίδαξε στο Πανεπιστήμιο. Επέστρεψε πριν 10 περίπου χρόνια στην Ελλάδα και τώρα εργάζεται ως ψυχοθεραπεύτρια στο δικό της γραφείο, ενώ παράλληλα αρθρογραφεί και συγγράφει βιβλία.

Μπορεί να μην έχει καμία σχέση με την Μυτιλήνη, ωστόσο της αρέσει, όπως είπε στο «Ε» ο τόπος και έχει έρθει πάρα πολλές φορές. «Έχω δημιουργήσει σχέσεις και φιλίες στην Λέσβο και είναι ένας τόπος που μου έχει γεννήσει έναν έρωτα ο οποίος δεν θα τελειώσει εύκολα. Υπάρχει σε αυτό το νησί μία συνάντηση πολιτισμών ,υπάρχει ιστορία. Έχουν συμβεί πράγματα και θα συμβούν . Υπάρχει μία ιδιαίτερη ομορφιά. Θα ήθελα να γράψω και κάτι για την Μυτιλήνη κάποτε».

«Η επέλαση της ροζ λογοτεχνίας» των εκδόσεων GUTENBERG, «Η εκδρομή» των εκδόσεων ΑΡΜΟΣ, «Ντεκαφεϊνέ» & «Ελιγμοί» των εκδόσεων ΟΔΟΣ ΠΑΝΟΣ, «Μεσημβρινές συνευρέσεις» & «Εθισμός» των εκδόσεων ΜΕΛΑΝΙ.

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey