Αναμένονται κινητοποιήσεις αν δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους οι δύο Δήμοι

Στον Εισαγγελέα το ΤΕΕ για το χάος στις πολεοδομίες της Λέσβου [Vid]

27/05/2022 - 11:46 Ενημερώθηκε 27/05/2022 - 11:46

Στην εισαγγελέα θα απευθυνθεί το ΤΕΕ Βορειοανατολικού Αιγαίου για να αποδοθούν τυχόν ποινικές ευθύνες, σε ότι έχει να κάνει με τα προβλήματα που συναντώνται στις δύο πολεοδομίες του νησιού με το αρχείο της Πολεοδομίας Μυτιλήνης να βρίσκεται κυριολεκτικά στο πάτωμα με ότι αυτό συνεπάγεται για την εξυπηρέτηση των πολιτών για τις δικαιοπραξίες στις οποίες θέλουν οι τελευταίοι να προχωρήσουν. Μάλιστα διατυπώθηκε, ότι αν οι δύο Δήμοι δεν ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνουν κι άλλες κινητοποιήσεις στις οποίες θα συμμετέχουν εκτός από το ΤΕΕ, ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Λέσβου και ο Σύλλογος Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου.

Μάλιστα διατυπώθηκε ότι η εικόνα αυτή είναι αποτέλεσμα της μη σχεδιασμένης /μελετημένης, από πλευράς Δημοτικών Αρχών Ταξιάρχη Βέρρου και Στρατή Κύτελη διάσπασης της Πολεοδομίας σε δύο, σε Δυτική Λέσβο και Μυτιλήνη. Αυτό γιατί δημιουργήθηκαν δύο πολεοδομίες με περιορισμένο αριθμό υπαλλήλων, που δεν είναι ικανός να υπηρετήσει τις ανάγκες των πολιτών με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομική ευρωστία της Λέσβου στο σύνολό της. 

Οι εικόνες που συνθέτουν την κατάσταση στην πολεοδομία Μυτιλήνης

«Χάος» είναι η λέξη εκείνη που αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στις δύο πολεοδομίες της Λέσβου, με 83 οικοδομικές άδειες να εκκρεμούν στον Δήμο Μυτιλήνης και 87 σε εκείνον της Δυτικής Λέσβου, με το αρχείο στην πολεοδομία Μυτιλήνης να θέλει εκατοντάδες φακέλους να είναι πεταμένοι. Αυτό συνεπάγεται επί της ουσίας ότι οι πολίτες προφανώς θα πρέπει να πληρώσουν, μεταφορικά και κυριολεκτικά, προκειμένου να κινήσουν τις διαδικασίες όλες από την αρχή.

«Είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να απευθυνθούμε στον αρμόδιο Εισαγγελέα για το ζήτημα που έχει προκύψει προκειμένου αυτός να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες που απορρέουν από μια τέτοια πράξη» είπε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Τμήματος Βορειοανατολικού Αιγαίου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Ευστράτιος Μανωλακέλλης, επισημαίνοντας ότι ευθύνες για την εικόνα που παρουσιάζει το αρχείο φέρει και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου, δεδομένου ότι σημαντικό τμήμα του αρχείου αφορά τις περιοχές του.

Η συνέντευξη Τύπου παραχωρήθηκε κοινού από τον πρόεδρο του ΤΕΕ Β.Α., από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, Παναγιώτη Θεοδωρίδη και από τον πρόεδρο του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου, Γιώργο Κακέ. Στην συνέντευξη παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν οι Ελένη Καλάργαλη & Μυρτώ Προκοπίου Ι μέλη του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Στρατής Φραντζέσκος Ι επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, Στέργιος Τάσιος Ι μέλος της αντιπροσωπείας του ΤΕΕ ΒΑ, Στέλλα Σταυρινού Ι Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών.

Μανωλακέλλης: «Είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στον Εισαγγελέα»

«Έχουν προκύψει αρκετά προβλήματα για τις δύο πολεοδομίες των Δήμων Μυτιλήνης και Δυτικής Λέσβου. Το πιο σοβαρό θέμα που αφορά την πολεοδομία Μυτιλήνης είναι το αρχείο. Δυστυχώς δεκάδες φάκελοι -για να μην πω εκατοντάδες-  βρίσκονται εκτός ραφιών στο πάτωμα ανάκατοι  και διασκορπισμένοι. Οικοδομικές άδειες που χρονολογούνται από το 1955 έως και σήμερα και  ουσιαστικά αποτελούν το αρχείο μας.

Το Τεχνικό Επιμελητήριο έχει αναλάβει την ψηφιοποίηση των αρχείων όλων των πολεοδομιών της χώρας και αυτό θα γίνει στο επόμενο διάστημα. Στη δική μας όμως πολεοδομία τι κατάσταση θα κληθεί να διαχειριστεί όταν τα αρχεία είναι πεταμένα δεξιά και αριστερά και πώς ακριβώς θα γίνει αυτή η διαλογή των φακέλων;

Η απώλεια φακέλου οικοδομικής άδειας δεν επιτρέπει καμία δικαιοπραξία για τα ακίνητα όπως μεταβίβαση, πώληση, γονική παροχή.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα βρεθούν αντιμέτωποι με μία τέτοια κατάσταση θα υποχρεωθούν σε ανασύσταση φακέλου κάτι που σημαίνει μεγάλη οικονομική επιβάρυνση χωρίς βέβαια  να ευθύνονται οι ίδιοι.

Επίσης οι ιδιοκτήτες που έχουν ενταχθεί σε επιδοτούμενα προγράμματα όπως είναι το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ δεν θα καταφέρουν να καταθέσουν φακέλους αφού απαιτείται ηλεκτρονική ταυτότητα κτιρίου.

Κάποια στιγμή ακούστηκε από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο ότι το αρχείο είναι έτσι πριν αναλάβει ο νέος υπάλληλος. Υπάρχουν όμως μαρτυρίες τόσο των υπαλλήλων όσο και συναδέλφων μηχανικών που μπορούν να βεβαιώσουν ότι όλα ήταν στη θέση τους παλαιότερα.  

Εγώ προσωπικά είχα ενημερώσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο πριν εφτά μήνες καθώς και το γενικό γραμματέα του Δήμου Μυτιλήνης χωρίς να υπάρχει κανένα αποτέλεσμα. Αυτό μαθηματικά βέβαια θα οδηγήσει σε καταστροφή αρκετών οικοδομικών αδειών του αρχείου το επόμενο διάστημα.

Ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι εκ του θεσμικού μας ρόλου να απευθυνθούμε στον αρμόδιο εισαγγελέα για το ζήτημα που έχει προκύψει προκειμένου αυτός να διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες που απορρέουν από μία τέτοια πράξη. Ευθύνη βέβαια για το αρχείο έχει και ο Δήμος Δυτικής Λέσβου καθότι το 35% - 40% των αδειών αφορούν τον εν λόγω Δήμου. Οπότε λογικό είναι να συνδράμει και αυτός.

Ένα άλλο θέμα είναι ότι αυτή τη στιγμή εκκρεμούν να εκδοθούν 83 πολεοδομικές πράξεις στο Δήμο Μυτιλήνης και 87 στο Δήμο Δυτικής Λέσβου. Τόσο στην πολεοδομία Μυτιλήνης όσο και αυτή της Δυτικής Λέσβου υπάρχει από μία υπάλληλος για την έκδοση αδειών ενώ παράλληλα ασκούν και καθήκοντα τμηματάρχη. Μερικές από τις προς έκδοση πολεοδομικές πράξεις είναι σε επιλεγμένα προγράμματα με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία τόσο των πολιτών όσο και των συναδέλφων μηχανικών.

Στην πολεοδομία του Δήμου Μυτιλήνης δεν υπάρχει υπάλληλος για να ελέγξει τα φορολογικά των αδειών με αποτέλεσμα να υπάρχουν και εκεί καθυστερήσεις. Ένα μέρος από τα φορολογικά των αδειών είναι έσοδα για τους δήμους αλλά με το πρόβλημα που υφίσταται οι Δήμοι δεν μπορούν να εισπράξουν». 

Θεοδωρίδης: «Είναι ζήτημα έλλειψης υπαλλήλων»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Λέσβου, Παναγιώτης Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του επισήμανε το ζήτημα της λειτουργίας της Πολεοδομίας Μυτιλήνης, η οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις εξαιτίας της υποστελέχωσης. Μάλιστα έκανε μνεία στην λειτουργία προ διάσπασης της Πολεοδομίας όταν υπήρχαν  4-5 υπάλληλοι στον έλεγχο των οικοδομικών αδειών και δύο στον φορολογικό έλεγχο εναλλάξ.  Σήμερα στην πολεοδομία Μυτιλήνης είναι μία υπάλληλος στον έλεγχο των οικοδομικών και κανένας στον έλεγχο τον φορολογικό. «Υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα των ξένων επενδυτών οι οποίοι αντικρίζουν μία καθόλου σοβαρή κατάσταση στην περιοχή μας» είπε επισημαίνοντας ένα πρακτικό πρόβλημα σε ότι έχει να κάνει με την οικονομική άνθιση της Λέσβου.   

Κακές : «Η εικόνα θα ήταν διαφορετική αν υπήρχε συνεργασία»

«Ζητάμε να συνεργαστούμε» τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου, Γιώργος Κακές και πρόσθεσε «σαφώς υπάρχει έλλειψη προσωπικού, σαφώς θα υπήρχε μια πιο τακτοποιημένη κατάσταση στο αρχείο μας αν όλοι συνεργαζόμασταν και αυτό είναι που ζητάμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες».

Από την κοινή συνέντευξη Τύπου του ΤΕΕ ΒΑ και των Συλλόγων Αρχιτεκτόνων Λέσβου και Πολιτικών Μηχανικών Λέσβου

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey