Η Εριφύλη Χιωτέλλη μιλά στο «Ε» για τα «φάουλ» Κύτελη, για το μεταναστευτικό, τις επόμενες εκλογές και την αποχώρηση από το ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου

«Στο κομμάτι των μηχανισμών θα είμαι πάντα απούσα» [Vid]

25/10/2021 - 10:53 Ενημερώθηκε 28/10/2021 - 15:30

«Στο κομμάτι των μηχανισμών θα είμαι πάντα απούσα» τόνισε η επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης Μυτιλήνης «Με Πυξίδα Τον Πολίτη», Εριφύλη Χιωτέλλη απαντώντας για ποιο λόγο έφυγε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Λέσβου. Σε μία εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη με επίκεντρο τα φάουλ της Δημοτικής Αρχής, τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό και τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η κα Χιωτέλλη μιλά με σκληρή γλώσσα για όλα εκείνα που θεωρεί ότι κρατούν εγκλωβισμένη την κοινωνία καθώς και για ένα μοντέλο μηχανισμών που αποτέλεσε την αιτία να φύγει από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - Λέσβου παραμένοντας όμως μέλος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στο κομμάτι της ιδεολογίας, που στόχο έχει να δώσει λύση στα προβλήματα της κοινωνίας.   

Υπεροψία, έλλειψη διαβούλευσης, μεταναστευτικό 

- Βρισκόμαστε στο μέσος της θητείας της δημοτικής αρχής Κύτελη, πως την κρίνετε, θεωρείτε ότι έγιναν «φάουλ»; 

«Η υπεροψία θα έλεγα είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα που χαρακτηρίζει την Δημοτική Αρχή. Αυτό είχε αντίκτυπο στα διαδημοτικά πρόσωπα και συνέβαλε στην καθυστέρηση της σύνθεσή τους και σε πλήθος προβλημάτων που δημιουργήθηκαν σε αυτά και ιδιαίτερα στην ΑΔΕΛ.  Το μεγάλο φάουλ της Δημοτικής Αρχής είναι ότι μόνο αυτή από όλα τα νησιά του Αιγαίου και πρώτη αυτή δέχθηκε τη δημιουργία -αν την αφήσει ο λεσβιακός λαός-  του στρατοπέδου συγκέντρωσης στη Βάστρια. Αυτό είναι κάτι που υποθηκεύει το μέλλον του τόπου μας και αναπτυξιακά.  

Επιπλέον η Δημοτική Αρχής δεν είναι διεκδικητική, δεν απαιτεί από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Δυόμισι χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου  με τις διασπάσεις των δήμων, ο οποίος προέβλεπε ένα ποσοστό 30% πρόσληψη επιπλέον προσωπικού όλοι οι αντιδήμαρχοι γκρινιάζουν για το ότι δεν έχουν προσωπικό.  

Ένα μόνο έργο έχει ενταχθεί και έχει εγκριθεί μέχρι τώρα στο Δήμο Μυτιλήνης στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», είναι το έργο που αφορά τους σταθμούς ηλεκτροκίνησης, τις υποδομές ηλεκτροκίνησης για τα Ηλεκτρικά οχήματα που υπέβαλε πρόγραμμα ο δήμος και καλά έκανε είναι το μόνο που εγκρίθηκε, ένα έργο ενός εκατομμυρίου από τα 28 εκατομμύρια έργων που είχαν υποβάλει και που τρέχει από πέρυσι το Νοέμβριο».  

Κεφάλαιο Μεταναστευτικό 

Πως θα χαρακτηρίζατε την κατάσταση σε ότι έχει να κάνει με το κομμάτι του ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟΥ που απασχολεί την κοινωνία της Λέσβου; 

«Έχουν αλλάξει πράγματα στο μεταναστευτικό αλλά αυτά δεν οφείλεται στην δημοτική αρχή. Η Δημοτική αρχή έκλεισε μία δομή η οποία είχε βραβευτεί είχε πάρει και συγχαρητήρια των ευρωπαίων που την επισκέπτονται και των ανθρώπων από όλο τον κόσμο. Μιλάω για τη δομή του Καρά Τεπέ. Άφησε να κλείσει μία δομή ανθρώπινης φιλοξενίας για να οδηγήσει τους πρόσφυγες σε σκηνές και στα λασπόνερα του Μαυροβουνίου.  

Συμμετέχω στην Επιτροπή μεταναστευτικού της ΚΕΔΕ στις 5 Οκτωβρίου έγινε συνεδρίαση στην Αθήνα η πρώτη δια ζώσης στην οποία πήγα εκεί . Λοιπόν ο κύριος Λογοθέτης καμαρώνοντας είπε ότι από 27.000 που ήταν οι πρόσφυγες στα νησιά του Βόρειου Αιγαίου γίνανε 5.000. Όταν τον ρώτησα πού πήγαν οι 22.000 δεν πήρα σαφή απάντηση. Γιατί για εμάς το ζήτημα δεν είναι μόνο να μειώνονται οι πρόσφυγες. Το ζήτημα είναι που πήγανε;  

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απροκάλυπτα αρκετά έντονα και επιθετικά αναφερόμενη προς τον κύριο Μηταράκη και στην Ελληνική Κυβέρνηση τους δείχνει με το δάχτυλο σαν υπεύθυνος για επαναπροωθήσεις. Τώρα το λέει η Ευρωπαϊκή Ένωση το λέει η Κομισιόν και λέει ότι αν δεν γίνει Ανεξάρτητη Αρχή που να ελέγχει όλη αυτή την κατάσταση δεν θα μας δώσει τη χρηματοδότηση.  Κάνουμε επαναπροωθήσεις και καμαρώνουμε ότι έτσι φυλάμε τα ελληνικά σύνορα; (…) Και να θυμίσω ότι η πλειοψηφία σε αυτές τις επιτροπές στην Κομισιόν και στις άλλες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι από το χώρο της αριστεράς αλλά από το λαϊκό κόμμα. Είναι άνθρωποι του δικού τους χώρου και τους δείχνουν με το δάχτυλο. Πολύ συγκεκριμένα τους είπε ναι μεν είπαμε να φυλάμε τα σύνορα αλλά όχι να καταπατούν με τη νομιμότητα και τις αρχές της ευρωπαϊκής ένωσης για αλληλεγγύη.   

Δεν είναι δυνατόν να αναγνωρίζουμε σε ασφαλή χώρα την Τουρκία η οποία δεν έχει υπογράψει τη συνθήκη της Γενεύης στο κομμάτι που αφορά τους πρόσφυγες, παρά μόνο τους πρόσφυγες που προέρχονται από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Αυτή η κυβέρνηση και αυτός ο δρόμος που ακολουθεί η Δημοτική Αρχή αυτό που θέλουν είναι να εξαφανίσουν από το οπτικό πεδίο τους πρόσφυγες».   

Ποια άλλα θέματα θα θίξετε το επόμενο διάστημα ως Δημοτική Παράταξη; 

«Εμείς το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να βάλουμε το δήμο σε μία διαδικασία να κάνει ένα σχεδιασμό. Είναι πολύ σημαντικό γιατί έτσι θα μπορέσουμε να φτιάξουμε τον οδικό χάρτη των έργων.   

Ένα άλλο ζήτημα που σίγουρα πρέπει να αναδείξουμε το επόμενο διάστημα είναι η ανεργία και το πρόβλημα με το πρόγραμμα ΤΕΒΑ καθώς εδώ και πάρα πολύ καιρό δεν έχουν μοιραστεί τρόφιμα στους δικαιούχους, σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη.  

Θεωρούμε πολύ σημαντική την Αγροτική οδοποιία, αφού το κόστος παραγωγής του λαδιού είναι σημαντικός παράγοντας που διαμορφώνει το κέρδος του παραγωγού.  

Θα συνεχίσουμε να μιλάμε για το σχεδιασμό που έχει να κάνει με το κομμάτι του πολιτισμού και να επιμένουμε να διαμορφωθεί η πολιτιστική ταυτότητα αυτού του τόπου. Γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορεί να στηριχθεί ο τουρισμός και το χειμώνα και σε νεκρές περιόδους και ο τουρισμός είναι κάτι που έχουμε ανάγκη.   

Θα συνεχίσουμε να θέτουμε τα ζητήματα των απευθείας αναθέσεων και της μη ύπαρξης διαφάνειας σε προσλήψεις κάποιων ατόμων».   

«Στο κομμάτι των μηχανισμών θα είμαι πάντα απούσα» 

- Θα είστε υποψήφια στις επόμενες εκλογές;  

«Όταν αποφάσισα την προηγούμενη φορά να κατέβω υποψήφια δήμαρχος δεν το έκανα γιατί αυτό ήταν η πρώτη μου επιλογή. Και τότε και τώρα έχω την ίδια άποψη  για την τοπική αυτοδιοίκηση (..).  Έχω την ίδια άποψη ότι χρειάζεται ένα τέτοιο πλατύ αυτοδιοικητικό σχήμα που θα μαζεύει ανθρώπους  από την αριστερά μέχρι και ανθρώπους που ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία αλλά έχουν μία άλλη αντίληψη για την αυτοδιοίκηση διαφορετική από αυτή που εφαρμόζει η σημερινή δημοτική αρχή. Πιστεύω ότι ένα αυτοδιοικητικό σχήμα που θα έχει αρχές και πρόγραμμα μία τέτοια μόνο συνεργασία μπορεί σήμερα να αντιμετωπίσει το μοντέλο των μηχανισμών που υπάρχει όλα αυτά τα χρόνια και που έχει οδηγήσει το δήμο σε αυτή την απαξίωση και το νησί μας συνολικά. Ένα τέτοιο μοντέλο εγώ θα το υπηρετήσω αν κληθώ να συμμετέχω. Δεν θέλω να είναι επικεφαλής ενός τέτοιου μοντέλου. Θεωρώ ότι ένα τέτοιο μοντέλο θα πρέπει να έχει ως επικεφαλής έναν άνθρωπο που να εκφράζει ακριβώς αυτό που περιέγραψα, δηλαδή τη συνεργασία όλου αυτού του χώρου».  

- Γιατί αποχωρήσατε από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α Λέσβου; 

«Η κομματική μου τοποθέτηση είναι ΣΥ.ΡΙΖ.Α., συνεργάζομαι με το αυτοδιοικητικό τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ,  συζητώ με τους συντρόφους μου που ήταν υπουργοί για όλα τα ζητήματα που απασχολούν αυτό τον τόπο(..). Στο ΣΥΡΙΖΑ πάντα είχαμε την ελευθερία να έχουμε διαφορετικές απόψεις και να τις εκφράζουμε και πολλές φορές συζητούσαμε έντονα πολιτικά. Συζητούσαμε όμως μέσα στην οργάνωση, διαφωνούσαμε πολιτικά και την πολιτική μας πρόταση καταθέτουμε στα μέλη και στην κοινωνία. Αυτό είναι άλλο πράγμα και είναι άλλο πράγμα η διαφωνία των μηχανισμών και των μηχανισμών που σκοπό έχουν να ελέγχουν αποφάσεις και εκλογές οργάνων ανεξάρτητα από την ιδεολογική συζήτηση  και την ιδεολογική σύγκρουση που πρέπει να γίνεται μέσα στην οργάνωση. Εγώ αυτό δεν μπορώ να το υπηρετήσω, δεν μου ταιριάζει. Για αυτό το λόγο αποχώρησα από τη συγκεκριμένη οργάνωση, από το ΣΥ.ΡΙΖ.Α - Λέσβου.  Παραμένω με πάθος και δύναμη στηρίζω τις θέσεις και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ θα αγωνιστώ για να περάσει στην κοινωνία αυτές τις απόψεις με την ιδεολογία όμως όχι των μηχανισμών αλλά εκείνης της ιδεολογίας που - κατά τη γνώμη μας ως αριστεροί άνθρωποι-  δίνει λύση και διέξοδο στα προβλήματα της κοινωνίας. Σε αυτό το κομμάτι θα είμαι πάντα παρούσα,  στο κομμάτι των μηχανισμών θα είμαι πάντα απούσα». 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey