Ο Γιάνης Βαρουφάκης σε διήμερη επίσκεψη στο νησί μας, άφησε να εννοηθεί ότι χάθηκε η μάχη για το νησιωτικό ΦΠΑ από το 2015

«Στο επίκεντρο δύο κρίσεων η Λέσβος» [Vid]

13/04/2018 - 12:19 Ενημερώθηκε 24/04/2018 - 02:00

Μετά την ίδρυση του κόμματός του, του «ΜΕΡΑ 25», ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης έκρινε ότι έπρεπε η αρχή της εκστρατείας και της εξόρμησής του εκτός του λεκανοπεδίου της Αττικής να γίνει από τη Λέσβο.

«Είναι ένα νησί που έχει σηκώσει ένα απίστευτο βάρος, τόσο λόγω της δικής μας εγχώριας κρίσης και λόγω της απαράδεκτης συμπεριφοράς της Ευρώπης απέναντι στον εαυτό της, με τον τρόπο με τον οποίο έχει ουσιαστικά απεμπολήσει τη στοιχειώδη ανθρωπιά της, αφήνοντας τους ανθρώπους της Λέσβου και της Ελλάδας, τους ανθρώπους από τη Συρία, τους πρόσφυγες, απροστάτευτους, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να αποδείξει ότι η Ευρώπη είναι το κέντρο του πολιτισμού. Αποδεικνύει καθημερινά, και το βλέπουμε με τις απελάσεις, τον τρόπο με τον οποίο έχει συνάψει μια σκανδαλώδη συμφωνία με τον Ερντογάν την αποφασιστικότητα -λες και υπήρχε σχεδιασμός- ότι είμαστε μια απολίτιστη ήπειρος. Δεν είναι δυνατόν μια τόσο πλούσια και πολιτισμένη ήπειρος να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο.

Η Λέσβος είναι στο επίκεντρο δύο μεγάλων κρίσεων, της οικονομικής κρίσης της ευρωζώνης και της κρίσης της ηθικής, όσον αφορά το προσφυγικό».

Συνεπώς είμαστε εδώ, ξεκινάμε τις συζητήσεις μας με ανθρώπους που κάνουν εξαιρετικό έργο σε αυτό το νησί, τόσο στην τοπική κοινωνία, όσο και στο προσφυγικό» σχολίασε σε δηλώσεις που έκανε χτες στα τοπικά  ΜΜΕ.

 

 

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τόνισε ότι «εμείς οι παλιότεροι θυμόμαστε ότι ανέκαθεν είχαμε κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, βεβαίως με τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να βρίσκονται στο επίκεντρό της. Κάθε φορά που ένα ασταθές κατεστημένο στην Τουρκία, προσπαθεί να σταθεροποιηθεί, το κάνει μέσα από έναν ορυμαγδό επιθετικότητας απέναντι στους γείτονες. Πρέπει να είμαστε ψύχραιμοι, να θυμόμαστε ότι αυτό δεν ξεκίνησε χτες, ότι η λύση θα έρθει μόνο μέσα από τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας. Χρειάζεται εμείς οι δημοκράτες της Ελλάδας να είμαστε αλληλέγγυοι με τους συντρόφους δημοκράτες της Τουρκίας, έτσι ώστε να ανατραπεί αυτή η επιθετικότητα του τουρκικού κατεστημένου, το οποίο σε τελική ανάλυση έχει ως μεγαλύτερα θύματά του τους Τούρκους δημοκράτες. Στην Κωνσταντινούπολη έχω συναδέλφους μου Τούρκους, καθηγητές Πανεπιστημίων, οι οποίοι αν ακούσετε τις ιστορίες τους και τι τραβάνε με τον εκφασισμό του καθεστώτος Ερντογάν, θα καταλάβετε ότι μόνο μια συμμαχία δημοκρατών της Ελλάδας και της Τουρκίας θα κάνουν τη Λέσβο, τη Χίο, τη Ρόδο, το Καστελλόριζο πιο ασφαλή.

Για το νησιωτικό ΦΠΑ

Για την επικείμενη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών του νησιωτικού ΦΠΑ σχολίασε: «Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον ότι στα γερμανικά νησιά της Βαλτικής υπάρχει χαμηλός ΦΠΑ , το ίδιο ισχύει για νησιά της Ισπανίας. Το ίδιο γίνεται και στην Ελλάδα, δεν είναι κάτι πρωτότυπο. Πάντα στην Ευρώπη τα νησιά είχαν ένα ιδιαίτερο καθεστώς ΦΠΑ. Δεν μας έκαναν χάρη, μην το ξεχνάμε αυτό. Δεν σας έκαναν χάρη, είναι συνταγματικό σας δικαίωμα. Όπως προσπαθούσα να εξηγήσω στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ότι για να πάει ένα κοντέινερ από τη Στουτγάρδη στο Βερολίνο χρειάζεται μία νύχτα. Εδώ, ιδίως στις περιόδους του χειμώνα, για να πάει κάτι από την Κω στη Μυτιλήνη, μπορεί να πρέπει να περάσει μιάμιση εβδομάδα. Αυτό, πρέπει να αντικατοπτρίζεται στο φορολογικό καθεστώς. Ιδίως σε ό,τι αφορά τον φόρο προστιθέμενης αξίας»

Από την άλλη επεσήμανε: «Το 2015 αντιμετωπίσαμε μια τρόικα η οποία δεν ήθελε να διαπραγματευτεί. Το μόνο που την ενδιέφερε ήταν να συντρίψει οποιαδήποτε αντίρρηση της έφερνε η ελληνική κυβέρνηση, ανεξάρτητα από το αν η αντίρρηση αυτή είχε λογική βάση ή όχι. Δεν τους ενδιέφερε το φορολογικό καθεστώς στην Ελλάδα, αλλά να σηματοδοτήσουν στους Ισπανούς, στους Ιρλανδούς, στους Πορτογάλους και στους Γάλλους ότι όποιος τα βάζει με το Βερολίνο, τη Φρανκφούρτη και τις Βρυξέλλες, συντρίβεται. Σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να δούμε το ΦΠΑ. Όταν το καλοκαίρι του 2015 ο πρωθυπουργός συνθηκολόγησε, συνθηκολόγησε για όλα. Δυστυχώς η Λέσβος και όλα τα νησιά με αυτή την απαράδεκτη αύξηση του ΦΠΑ- όταν απέναντι από τα νησιά μας η Τουρκία έχει πολύ χαμηλότερο συντελεστή στα ξενοδοχεία- λούστηκε με τα απόνερα αυτής της συνθηκολόγησης.»       

Χτες το απόγευμα στο ξενοδοχείο Blue Sea, επρόκειτο να γίνει η πρώτη συνάντηση με μέλη του κόμματος, ενώ στη συνέχεια ο κ. Βαρουφάκης θα πήγαινε στην Καλλονή για να συνομιλήσει με ανθρώπους, που όπως είπε, ποτίζονται με την πικρία που επιβάλλει εκείνοι να σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού. Σήμερα αναμένεται να επισκεφτεί το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης της Μόριας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey