Αγώνας Ορεινής Ποδηλασίας στη Λέσβο Ι Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO

STIPSI MTB 2022 [Vid & pics]

04/07/2022 - 12:00 Ενημερώθηκε 07/07/2022 - 13:20

Ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας διοργανώθηκε στη Λέσβο το πρωί της Κυριακής 3 Ιουλίου 2022.

Ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας STIPSI MTB, πραγματοποιήθηκε για 4η φορά μέσα στο χωριό της Στύψης, στις γύρω πλαγιές του χωριού και στο κοντινό δασάκι. Η εκκίνηση του αγώνα δόθηκε στις 09:00 από την πλατεία της Στύψης.

Οι αθλητές αγωνίστηκαν σε σηματοδοτημένη διαδρομή στις πλαγιές του ηφαιστείου του Λεπέτυμνου, στα στενά γραφικά δρομάκια, τα πετρόχτιστα σπιτάκια με τις αυλές γεμάτες με θεατές όλων των ηλικιών, σε μια νέα διαδρομή με μικρές παρακάμψεις που έδωσαν νέο πιο ωραίο χρώμα στην πανέμορφη διαδρομή του παραδοσιακού Λεσβιακού χωριού. Οι έντονες κλίσεις με τεράστιες τσιμεντένιες ανηφόρες κατηφόρες αποτέλεσαν τις όμορφες δυσκολίες του αγώνα και άφησαν μόνο θετικές εντυπώσεις στους συμμετέχοντες αθλητές λάτρεις του ΜΤΒ.

Mέσα από τον αγώνα STIPSI MTB, οι αθλητές αλλά και όλοι οι θεατές γνώρισαν παράλληλα τη Λεσβιακή φύση, τον πολιτισμό, πανέμορφα τοπία του νησιού, αλλά και την γεωλογική μας κληρονομιά μέσα από τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς γεώτοπους της περιοχής του Λεπέτυμνου.

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Στύψης, Νίκος Δρακούλας, που έχει ανεβάσει τα τελευταία χρόνια την Στύψη σε άλλο επίπεδο, ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες αλλά και τους εθελοντές που συνηγόρησαν στο να στεφθεί με επιτυχία για ακόμη μία χρονιά αυτό το πολιτιστικό και αθλητικό γεγονός.

Ο πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, Ιγνάτης Λασκαρίδης σε δήλωσή του στο «Ε» είπε ότι οι Αγώνες Ορεινής Ποδηλασίας είναι αποτέλεσμα προσπάθειας χρόνων και πως οι αγώνες αυτοί γίνονται για τα παιδιά. «Οι διαδρομές γίνονται πλέον με γνώμονα την ασφάλεια και έχουμε χαμηλώσει τα στάνταρ ούτως ώστε να μπορούν να συμμετέχουν και τα παιδιά. Μάλιστα θα πρέπει να πούμε ότι τα τελευταία χρόνια συνδυάζουμε την ορεινή ποδηλασία μέσα στο αστικό περιβάλλον» και πρόσθεσε: «Η Λέσβος έχει ανέβει επίπεδο σε ότι έχει να κάνει με τους αγώνες ποδηλασίας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει διοργανώσεις πανελλήνιου και παγκόσμιου επιπέδου και όλοι έχουν να πουν τα καλύτερα για το τερέν. Αυτό γιατί η μορφολογία που έχουμε στο νησί -είτε ποδηλασίας δρόμου είτε βουνού - είναι ιδιαίτερη, γιατί το ανάγλυφό μας είναι τέτοιο που δεν βαριέται ο αθλητής».

Ο ιδρυτής του lesvosride  και τεχνικός σύμβουλος στους αγώνες ορεινής ποδηλασίας Τίτος Χατζέλης τόνισε ότι από την Στύψη ξεκινά μία σειρά 4 αγώνων οι οποίοι αποτελούν τοπικό πρωτάθλημα ορεινής ποδηλασίας στη Λέσβο για το 2022. «Η προσπάθεια που γίνεται με τους αγώνες είναι να διαφημιστεί μέσω του αθλητισμού το νησί της Λέσβου. Για να γίνουν αυτοί οι αγώνες χρειάζονται υποστήριξη από τοπικούς φορείς. Η Κοινότητα Στύψης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος κάνουν μία σημαντική προσπάθεια, ενώ πολύτιμος αρωγός κάθε φορά είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο Διευθυντής του Νικόλαος Ζούρος».

Ο γνωστός σε Ελλάδα και εξωτερικό ποδηλάτης που τα τελευταία χρόνια κατοικεί στην Στύψη Steffen Streich σε δήλωσή του στο «Ε» είπε : «Πριν 18 χρόνια όταν ήρθα με την οικογένειά μου το ποδήλατο ήταν ένα παιχνίδι για τα παιδιά και για κάποιους ανθρώπους που πήγαιναν και έκαναν ποδήλατο στο βουνό. Εγώ έκανα ποδήλατο δρόμου και σιγά - σιγά με μια παρέα φίλων καταφέραμε να βάλουμε το ποδήλατο στις ζωές περισσότερων ανθρώπων. Είναι ωραίο που οι κοινωνίες, τα χωριά της Λέσβου έχουν αγκαλιάσει αυτό το είδος αθλητισμού» είπε και ολοκληρώνοντας τόνισε ότι είναι σημαντικό που μέσα από αυτό το άθλημα έχουν αναδειχθεί ποδηλάτες που έχουν ξεχωρίσει με τις επιδόσεις τους σε Ελλάδα και εξωτερικό.  

Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση είχαν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης Ι Παράρτημα Λέσβου.

Στα αγωνιστικά

Από τον πρώτο γύρο αποκολλήθηκαν νωρίς από το πρώτο γκρουπ οι Αλεξίου και Σαραϊδάρης στη γενικά κατάταξη. Από κοντά ακολούθησαν Γιάννης Γιαννόγλου Μπάμπης Μπουντάκης και Νίκος Πέππας σε μια σειρά που δεν άλλαξε μέχρι τον τελευταίο γύρο που εκεί απλά ο Αλεξίου απέκτησε μια απόσταση ασφαλείας από τον Σαραϊδάρη, που του χάρισε και την πρώτη θέση γενικής.

Στις επιμέρους κατηγορίες νικητές ήταν: Κατηγορία e-bike  1oς Καλλιπολίτης Ιγνάτιος, 2ος Βαλσαμάκης Λάκης, 3ος Μαϊστρέλλης Βασίλειος. Κατηγορία Γυναίκες: Μία συμμετοχή - Αναστασία Χατζέλη. Κατηγορία Junior: 1ος Ψωμάς Στρατής, 2ος Κουρής Παναγιώτης, 3ος Σαχλός Χρήστος. Κατηγορία Άνδρες: 1ος Αλεξίου Δημήτρης αθλητής του Πο. Συ. Λέσβου, 2ος Γιαννόγλου Γιάννης (Πο. Συ. Λέσβου), 3ος Πέππας Νίκος (Πο. Συ. Λέσβου). Κατηγορία Master: 1ος Σαραϊδάρης Γεώργιος (Πο. Συ. Λέσβου), 2ος Μπουντάκης Μπάμπης (Πο. Συ. Λέσβου), 3ος Λασκαρίδης Ιγνάτης πρόεδρος του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου και στους Βετεράνους 1ος Λαϊνάς Κώστας (Πο. Συ. Λέσβου), 2ος Λουτραγώτης Μάριος, 3ος Τριανταφύλλου Ανδρέας.
Μετά το τέλος των απονομών του αγώνα πραγματοποιήθηκε εκδήλωση βράβευσης των πρώτων του πρωταθλήματος ΜΤΒ του 2021
Εκεί βραβεύτηκαν Κατηγορία e-bike - 1oς Ψαρρός Τάκης, 2ος Κουτρούπης Τιμολέων, 3ος Καλλιπολίτης Ιγνάτιος. Κατηγορία Γυναίκες: 1η Ζούρου Αφροδίτη, 2η Χατζέλη Αναστασία, 3η Μαντού Ολίνα. Κατηγορία Junior: 1ος Ζαχαρίου Άρης, 2ος Σαχλός Χρήστος, 3ος Κοσμπής Αντώνης. Κατηγορία Elite: 1ος Γιαννόγλου Γιάννης αθλητής του Πο. Συ. Λέσβου, 2ος Μιχαλακέλλης Μαρίνος, 3ος Τελωνιάτης Νίκος. Κατηγορία Άνδρες: 1ος Σαραϊδάρης Γιώργος αθλητής του Πο. Συ. Λέσβου, 2ος Δημητριάδης Δημήτρης (Πο. Συ. Λέσβου), 3ος Dror Pecatch. Κατηγορία Master: 1ος Λασκαρίδης Ιγνάτης (Πο. Συ. Λέσβου), 2ος Μαλαπάσχας Γρηγόρης, 3ος Μπουντάκης Μπάμπης (Πο. Συ. Λέσβου) και στους Βετεράνους: 1ος Λουτραγώτης Μάριος, 2ος Μοσχόβης Δημήτρης, 3ος Τριανταφύλλου Ανδρέας.
Ο αγώνας ήταν συνδιοργάνωση της Κοινότητας Στύψης, του Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και του Πολιτιστικού συλλόγου Στύψης, ενώ μεγάλος χορηγός ήταν το Κρεοπωλείο Ο ΠΑΥΛΟΣ. Ο Ποδηλατικος Σύλλογος Λέσβου και Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Παράρτημα Λέσβου, υποστήριξαν την εκδήλωση, ενώ το Lesvos Ride όπως πάντα, επιμελήθηκε την άρτια οργάνωση της εκδήλωσης. Να μη ξεχάσουμε την πολύτιμη συμβολή των 10άδων εθελοντών που σε κάθε σημείο φρόντιζαν για την ασφάλεια των αγωνιζόμενων.

ΑΓΩΝΑΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΓΕΩΠΑΡΚΟ UNESCO

«Με μεγάλη συμμετοχή αθλητών πραγματοποιήθηκε στη Λέσβο Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO την Κυριακή 3 Ιουλίου 2022 ο αγώνας ορεινής ποδηλασίας STIPSI MTB 2022, στην περιοχή της Στύψης, στις πλαγιές του μεγάλου ηφαιστείου του Λεπέτυμνου. Ο αγώνας ήταν ένα μεγάλο αθλητικό γεγονός για τους λάτρεις της ορεινής ποδηλασίας και πρόκειται για τον 4ο αγώνα που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή.

Οι αθλητές κατά τη διάρκεια των αγώνων αγωνίστηκαν σε διαδρομή που είχε σηματοδοτηθεί στις πλαγιές του μεγάλου ηφαιστείου του Λεπέτυμνου, στα ηφαιστειακά πετρώματα και τους εντυπωσιακούς ηφαιστειακούς γεώτοπους της περιοχής καθώς και μέσα στον οικισμό της Στύψης, ανάμεσα στα στενά δρομάκια και τις ανθοστόλιστες αυλές. Οι έντονες κλίσεις στις πλαγιές του ηφαιστείου και τα σκαλοπάτια μέσα στον οικισμό προκάλεσαν τους λάτρεις του ΜΤΒ σε ένα μοναδικό αγώνα.

Μέσα από τον αγώνα STIPSI MTB 2022, οι αθλητές και οι θεατές είχαν επίσης την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές Λεσβιακής φύσης, τα τοπία της περιοχής της Στύψης καθώς και τους μοναδικής ομορφιάς ηφαιστειακούς γεώτοπους.

Ο αγώνας συνδιοργανώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Στύψης, την Κοινότητα Στύψης και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με την υποστήριξη του Ποδηλατικού Συλλόγου Λέσβου, της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (Παράρτημα Λέσβου) και πολλών εθελοντών.

Η δράση υποστηρίζεται από το έργο «Rural regeneration through systemic heritage-led strategiesRURITAGE», του Προγράμματος HORIZON 2020» αναφέρεται, μεταξύ άλλων στο δελτίο Τύπου του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey