Παραμένει στους σημερινούς χώρους έως ότου φτιαχτεί το νέο Κτίριο στο πρώην ΚΥΤ

Στη Μόρια το Μουσικό Μυτιλήνης [Vid]

15/11/2022 - 15:00 Ενημερώθηκε 18/11/2022 - 16:21

Ζητήματα ως προς την ασφάλεια των κτιρίων όπου διατίθενται για την εκπαίδευση των μαθητών έρχονται στο επίκεντρο μετά το πρόσφατο περιστατικό που συνέβη στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. Αφορμή στάθηκε το γεγονός ότι σοβάδες έπεσαν εν ώρα μαθήματος σε ένα κτίριο που επισκευάστηκε και παραδόθηκε πριν ένα χρόνο περίπου προκειμένου να στεγάσει μαθητές.  

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το Πάσχα του 2022 σοβάδες είχαν πέσει στο συγκεκριμένο κτίριο από ταβάνι που γειτνιάζει με εκείνο που εκδήλωσε προσφάτως πρόβλημα ενώ η ΕΛΜΕ στην ανακοίνωσή της κάνει λόγο για τρία περιστατικά στο συγκεκριμένο κτήριο.  

Το φαινόμενο πτώσης σοβάδων σε σχολεία της Λέσβου μπορεί να χαρακτηριστεί σύνηθες, με ότι κίνδυνους αυτό μπορεί να ελλοχεύει. 

Ενδεικτικά όπως προκύπτει από έγκυρες πηγές, από την έναρξη του Σχολικού έτους (δηλαδή Σεπτέμβριος 2022) έως τώρα, έχουν πέσει σοβάδες σε τέσσερις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λέσβου που ανήκουν χωρικά τόσο στον Δήμο Μυτιλήνης, όσο και στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. Αναλυτικότερα πρόκειται για το Γυμνάσιο - Λύκειο Άγρας, το Γυμνάσιο Αγίας Παρασκευής και το Γυμνάσιο Πλωμαρίου. Σε αυτά ήρθε να προστεθεί προσφάτως και το «πολύπαθο» όπως μπορεί να χαρακτηριστεί Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης. 

Φωτοπούλου: «Εκτεταμένη κακοτεχνία στο Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης» 

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι τον Απρίλιο του 2021 ο Δήμος Μυτιλήνης με έγγραφο που κοινοποίησε, σε ότι έχει να κάνει με την καταλληλότητα του κτηρίου, πως: «καθίσταται κατάλληλο και πληροί τις προδιαγραφές που τέθηκαν από την Επιτροπή Καταλληλότητας του Υπουργείου Παιδείας». Ακόμη σημειωνόταν, μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με την Επιτροπή Καταλληλότητας του Υπουργείου Παιδείας, που εξέτασε τους χώρους του ΟΑΕΔ, όπου θα μεταστεγαστεί το Μουσικό Σχολείο, γίνεται γνωστό ότι ο χώρος της διδακτικής και παιδαγωγικής διαδικασίας για τη λειτουργία του συγκεκριμένου σχολείου είναι επαρκέστατος. Ακόμη βεβαιώθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Μυτιλήνης η στατική επάρκεια του κτηρίου και (..)Επιπλέον η Υπηρεσία Αυτεπιστασίας προχώρησε στο εσωτερικό ελαιοχρωματισμό και την πλήρη συντήρηση του κτηρίου». 

Η Διευθύντρια του Μουσικού Σχολείου Γεωργία Φωτοπούλου έκανε λόγο για εκτεταμένη κακοτεχνία, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα δεν ήταν εμφανές προκειμένου να προληφθεί η πτώση των σοβάδων σε ώρα μαθήματος. Πρόσθεσε σε δήλωσή της στο «Ε» ότι το Πάσχα του 2022, σε περίοδο διακοπών, είχαν πέσει σοβάδες από γειτονικό ταβάνι της αίθουσας όπου προσφάτως εκδηλώθηκε το πρόβλημα. Ο τέως διευθυντής Νίκος Ζαφειρίου είχε ενημερώσει το αρμόδιο τμήμα του Δήμου Μυτιλήνης, όπως είπε η κα Φωτοπούλου και έγιναν οι επισκευές.  

Οι μαθητές για το διάστημα που θα γίνονται οι όποιες εργασίες θα παρακολουθούν διαδικτυακά τα μαθήματά τους ενώ θα συνεχίσουν κανονικά μόνο όταν θωρακιστεί η ασφάλειά τους, όπως επισήμανε στο «Ε» η κα Φωτοπούλου.  

Ζητήματα Ασφάλειας και Λειτουργίας από το Σύλλογο Γονέων 

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, είχε θέσει πολλές φορές ζητήματα καταλληλότητας του συγκεκριμένου χώρου και έχει διατυπώσει τις ενστάσεις του για την συγκεκριμένη μετακίνηση. Μάλιστα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κάνουν λόγο για βεβιασμένη μετακίνηση με ότι αυτό συνεπάγεται για τα ζητήματα ασφάλειας και λειτουργίας που έχουν προκύψει.  

«Θα κινηθούμε έτσι ώστε να διασφαλίσουμε το συμφέρον των μαθητών, των εκπαιδευτικών και της σχολικής μονάδας» τόνισε σε δήλωσή του, στο «Ε» το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Ευστράτιος Μουφλουζέλλης.  

Η επισκευή  

Ο έλεγχος και οι διαδικασίες επισκευής ξεκίνησαν την ίδια μέρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα.  

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτης Ζαφειρίου, ο έλεγχος της κατάστασης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022 όταν προέκυψε το πρόβλημα και συνεργείο του Δήμου εστάλη άμεσα προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ενώ τόνισε ότι το κομμάτι που έπεσε είχε επισκευαστεί μέχρι την Δευτέρα 14 Νοεμβρίου, ενώ πραγματοποιείτο από την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου και περαιτέρω έλεγχος.  

Σε επικοινωνία του «Ε» με τον Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Τιμολέοντα Θεοφανέλλη εκείνος τόνισε «Η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση είναι αναρμόδια σε ότι έχει να κάνει με το θέμα συντήρησης σχολικών κτιρίων. Ωστόσο είμαστε σε επικοινωνία με τον Δήμο προκειμένου να λύνονται άμεσα τα προβλήματα που υπάρχουν στα κτήρια και ευχαριστούμε την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και την Σχολική Επιτροπή για την άμεση ανταπόκριση».  

Κατ’ επανάληψη φαινόμενα  

Η Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Λέσβου σε δελτίο Τύπου με τίτλο «Και έτσι απλά, το ταβάνι έπεσε στο κεφάλι τους» καλεί τους αρμόδιους φορεί να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ασχοληθούν σοβαρά με το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων της Λέσβου. 

Στο δελτίο που υπογράφουν ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Γιάννης Συκάς και ο Γενικός Γραμματέας Κώστας Ντουράκης προτείνεται να διατεθούν οι χώροι που στεγάζεται αυτή τη στιγμή η ΔΔΕ για την προσωρινή λειτουργία του Μουσικού Σχολείου, κάτι που είχε διατυπωθεί και κατά το παρελθόν και σημειώνεται ακολούθως: «Αντίστοιχα ο Δήμος να μεριμνήσει για την οριστική λύση της στέγασης του ΜΣΜ σε χώρο που πληροί όλες τις απαιτούμενες από τον νόμο προδιαγραφές. Οι διοικητικές λειτουργίες της ΔΔΕ όπου είναι δυνατόν να πραγματοποιούνται προσωρινά με τηλεργασία, ενώ οι απολύτως απαραίτητες διά ζώσης να μετακινηθούν σε κατάλληλες κτηριακές εγκαταστάσεις με μέριμνα του Δήμου». 

«Πρόκειται για το τρίτο περιστατικό πτώσης σοβάδων από την οροφή στο νέο κτήριο όπου στεγάζεται το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης, έπειτα από τη μετακίνηση του και την αναστάτωση που αυτή προκάλεσε, καθώς από νωρίς είχε επισημανθεί η παντελής ακαταλληλότητα του προτεινόμενου χώρου. Ο κίνδυνος να συμβεί σοβαρό ατύχημα στους μαθητές μας καθώς και στους εκπαιδευτικούς και στους υπόλοιπους εργαζόμενους/ες στα σχολεία, είναι μία πραγματικότητα που δυστυχώς δεν έγκειται στο πεδίο της πιθανότητας, αλλά πλέον της βεβαιότητας» επισημαίνεται στο δελτίο και προστίθεται ακολούθως: «Τονίζουμε ότι το κτήριο που χρησιμοποιήθηκε ως προσωρινή λύση, δεν πληροί καμία από τις προδιαγραφές που προβλέπονται για αντίστοιχα σχολεία και απ’ ότι φαίνεται, για σχολικές μονάδες γενικότερα. Κάτι που, δυστυχώς, ισχύει για πολλά σχολεία του Ν. Λέσβου. 

Με αφορμή το συγκεκριμένο περιστατικό, ανοίγει για μια ακόμη φορά το ζήτημα στέγασης των σχολικών μονάδων και για μία ακόμη φορά, οι αρμόδιοι φορείς καλούνται να εστιάσουν «στον ελέφαντα στο δωμάτιο». Η επάρκεια και η καταλληλότητα των σχολικών κτηρίων αποτελεί σοβαρό και ουσιαστικό ζήτημα για την εκπαιδευτική κοινότητα ολόκληρου του νησιού. Η λειτουργία των σχολείων απαιτεί ασφαλείς χώρους, κατάλληλους να ικανοποιήσουν τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Οι μαθητές δεν είναι δυνατό να «στοιβάζονται» ή να «εκτοπίζονται» σε ακατάλληλα κτήρια. Και όμως συμβαίνει συστηματικά και επανειλημμένα. Τέτοια περιστατικά, έρχονται κατά καιρούς, για να μας υπενθυμίσουν πως στα κτήρια αυτά (όπως και στα λυόμενα και στα κοντέινερ) φοιτούν τα παιδιά μας. Καθημερινά και για πολλές ώρες». 

 

Παραμένει στους σημερινούς χώρους του ΟΑΕΔ, έως ότου φτιαχτεί το νέο Κτίριο στο πρώην ΚΥΤ 

Στη Μόρια το Μουσικό Μυτιλήνης 

Στο πρώην ΚΥΤ Μόριας, προγραμματίζει η Δημοτική Αρχή να δημιουργήσει, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Στρατή Τζιμή το νέο σχολικό συγκρότημα που θα φιλοξενήσει το Μουσικό Σχολείο. Εως τότε θα φιλοξενείται στις αίθουσες του συγκροτήματος του ΟΑΕΔ στην Παναγιούδα, όπου βρίσκεται τώρα. 

Αυτό προέκυψε από την συνάντηση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, των Διδασκόντων και της Διευθύντριας της Εκπαιδευτικής Μονάδας με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων, Στρατή Τζιμή στις 15 Νοεμβρίου 2022. 

Ο Σύλλογος Διδασκόντων την προηγούμενη ημέρα είχε απευθύνει κάλεσμα για κινητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας μετά το περιστατικό πτώσης σοβάδων σε τάξη του Μουσικού Σχολείου την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2022. Οι εργασίες αποκατάστασης σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο πρόκειται να ολοκληρωθούν μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, αυτήν την εβδομάδα δηλαδή, προκειμένου οι μαθητές να επιστρέψουν στις τάξεις τους. 

Η Διευθύντρια του Σχολείου, Γεωργία Φωτοπούλου έκανε λόγο για εκτεταμένη κακοτεχνία στο κτίριο που φιλοξενείται σήμερα το Μουσικό επισημαίνοντας ότι ζητούμενο είναι η ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικών. 

Η πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαρούσα Τσαχάκη, τόνισε ωστόσο ότι η μεταστέγαση έγινε βεβιασμένα χωρίς να εξασφαλιστούν οι δικλίδες ασφαλείας κάτι που, όπως επισήμανε, προκύπτει από το γεγονός ότι από την μεταστέγαση που έγινε πέρυσι έως τούδε σημειώθηκαν τρία περιστατικά πτώσεως σοβάδων μέσα στο συγκεκριμένο κτίριο. 

Η εκπρόσωπος του Συλλόγου Διδασκόντων Αναστασία Κατσαρού επικαλέστηκε την Δήλωση Στατικής Επάρκειας που κοινοποιήθηκε στην εκπαιδευτική κοινότητα από τον Δήμο Μυτιλήνης την 01-04-2021 και συγκεκριμένα σε αυτή αναφέρεται ότι «δεν εντοπίστηκαν ρηγματόσεις ούτε σημεία παραμορφώσεων ή άλλων βλαβών στον φέροντα οργανισμό ή στον οργανισμό πλήρωσης. Συνεπώς από τον μακροσκοπικό έλεγχο τεκμαίρεται ότι δεν συντρέχουν λόγοι απομείωσης της στατικής φέρουσας ικανότητας του κτιρίου και επομένως δύναται να λειτουργήσει σε αυτό το Μουσικό Σχολείο Μυτιλήνης», θέτοντας ζητήματα ως προς την ποιότητα του ελέγχου. Στο ίδιο πλαίσιο αναφέρθηκε ότι ο Δήμος και με ανακοίνωσή του τον Απρίλιο του 2021 έκανε γνωστό ότι το κτήριο καθίσταται κατάλληλο και πληροί τις προδιαγραφές που τέθηκαν από την Επιτροπή Καταλληλότητας του Υπουργείου Παιδείας. 

Το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Ευστράτιος Μουφλουζέλλης, έθιξε το ζήτημα «διαβίωσης» του Μουσικού Σχολείου Μυτιλήνης, αυτό γιατί ο προγραμματισμός που θέλει τη δημιουργία του Μουσικού Σχολείου στην Μόρια έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης περί τα 4-5 έτη. Μέχρι τότε είναι αμφίβολο αν οι γονείς θα θέλουν να εγγράφουν τα παιδιά τους στο Μουσικό Σχολείο με έδρα την Παναγιούδα, κάτω από τις υπάρχουσες συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ύπαρξη του εν λόγω σχολείου 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey