Με τον «Αδέσμευτο» να αποχωρεί και να διευκολύνει τον δήμαρχο, πέρασε ο ανασχηματισμός του δημάρχου αφήνοντας Πνακά και Αλεξίου εκτός, δίνοντας θέση στους Ψαρρόπουλο και Ταμβακέλλη

Πύρρειος νίκη Γαληνού[vid]

06/06/2018 - 12:54 Ενημερώθηκε 06/06/2018 - 14:21

Τα έφερε από εδώ, τα πήγε από εκεί και τελικώς κατάφερε να πάρει πύρρεια την πρώτη του νίκη στο δημοτικό συμβούλιο, με τα νέα δεδομένα της… μειοψηφικής του πλέον πραγματικότητας στο σώμα. Ο Σπύρος Γαληνός, στην προσπάθειά του να ολοκληρώσει το πρώτο σκέλος του ανασχηματισμού του ΝΠΔΔ και της ΑΔΕΛ και να καθαρίσει με τους «ασταθείς» συνεργάτες του, έλαβε ανέλπιστη (;) σανίδα σωτηρίας από τη μείζονα αντιπολίτευση, η οποία με αρχηγική απόφαση του Στρατή Κυρατζή κατάφερε -για πρώτη φορά ίσως στα χρονικά της παρουσίας της- να αποδείξει ότι είναι ενιαία παράταξη. Αφού αποχώρησε κατά τη διαδικασία της ψηφοφορίας αποδοχής των αντικαταστάσεων των Δημήτρη Αλεξίου και Ταξιαρχούλας Πνακά, από τους Σταύρο Ψαρρόπουλο και Μιχάλη Ταμβακέλλη αντίστοιχα. Η απόφαση αυτή του «Αδέσμευτου» ουσιαστικά προδίκασε την θετική έκβαση της πρόθεσης του δημάρχου να επιβάλει τον ανασχηματισμό του, αφού έβγαλε από την εξίσωση όλες τις αδιευκρίνιστες ψήφους των μελών της «ερμαφρόδιτης» παράταξης της αντιπολίτευσης, που θα μπορούσαν να γείρουν την πλάστιγγα και προς την άλλη μεριά. Κατά την διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του θέματος των μελών του ΝΠΔΔ και της ΑΔΕΛ, αξίζει να σημειωθεί η αντίσταση των «καρατομημένων» κ.κ. Αλεξίου και Πνακά, αλλά και η οριστική (;) ενδεχομένως αποχώρηση ουσιαστικά των Ταξιάρχη Βέρρου και Μιχάλη Ρούσση από την παράταξη, καταψηφίζοντας τις εισηγήσεις του δημάρχου.

Το βασικό ζήτημα που αναδείχθηκε στην ηλεκτρισμένη (έκτακτη) προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το πρώτο σκέλος του ανασχηματισμού του Σπύρου Γαληνού, εκφράστηκε υπό το «δημοκρατικό» πρίσμα των αποφάσεων του δημάρχου: ο Στρατής Τζιμής, ανεξάρτητος εδώ και καιρό δημοτικός σύμβουλος, σχολίασε με παρέμβασή του, πως οι αλλαγές που επιχειρεί ο δήμαρχος, παραβιάζουν τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας.

«Είναι δημοκρατικές οι καρατομήσεις ή όχι»;

Για να προκαλέσει τη συντονισμένη αντίδραση των ηγετικών στελεχών της δημοτικής αρχής (σ.σ. Γ. Ψάνης, Α. Αντωνέλλη, Μ. Αρμενάκας, Κ. Κατσαρός), που υπεραμύνθηκαν των επιλογών του δημάρχου, λέγοντας μέσες άκρες, πως «ο κόσμος ψηφίζει τους εκπροσώπους του, ο δήμαρχος δίνει τα αξιώματα». Με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Ψάνη μάλιστα, να λέει χαρακτηριστικά ότι, είναι «πρωτόγνωρο να σε αντικαθιστά από το αξίωμά σου ένα σώμα και εσύ να μην το δέχεσαι και να στυλώνεις τα πόδια σου». Εξάλλου, ανεξάρτητα από την παρέμβαση του κ. Τζιμή, είχαν προηγηθεί οι αρνήσεις των κ.κ. Πνακά και Αλεξίου να συμμορφωθούν στην απόφαση εξοστρακισμού τους, εγείροντας (και) νομικά ζητήματα στην υλοποίηση αυτής της απόφασης. Ο δήμαρχος τώρα, κλείνοντας τη συζήτηση κι αφού εξαπέλυσε (αντ)επίθεση κατά του πρώην συνεργάτη του Στρατή Τζιμή, επιχειρώντας να διαχωρίσει την δική του περίπτωση αποχώρησης από τη δημοτική αρχή, από τις επίμαχες, έστειλε το γενικό μήνυμα, ότι οι αλλαγές γίνονται για το συμφέρον των δημοτών και του τόπου: «Οι πολίτες ουδόλως ενδιαφέρονται για τα προσωπικά μας και υπεύθυνος για την διαχείριση μιας δημοτικής αρχής, είμαι εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

Η ψηφοφορία για Αλεξίου, Ψαρρόπουλο και Πνακά

Κατά την διαδικασία ωστόσο της μυστικής ψηφοφορίας όμως, η όποια αγωνία μπορεί να υπήρχε για την έκβαση της ψηφοφορίας, κάμφθηκε τελικά, λόγω της αποχώρησης από τη διαδικασία του «Αδέσμευτου Συνδυασμού». Κι αυτό γιατί η αποχώρηση, δεν συνιστά αρνητική ψήφο, όπως συνέβη με τις περιπτώσεις των παρατάξεων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», του «Άλλου Δρόμου» και των «Ενεργών Πολιτών» που παρέστησαν, αλλά δεν ψήφισαν. Μ’ αυτά και με εκείνα, προέκυψε ο μαγικός αριθμός των «18», που θα μας απασχολεί για το υπόλοιπο διάστημα της θητείας της σημερινής δημοτικής αρχής. Καθώς αυτοί οι 18, εκφράζουν στο εξής την «πλειοψηφία» και η ψήφος τους αρκούσε κατά τη διαδικασία αποδοχής της (υποχρεωτικής) παραίτησης Αλεξίου, έναντι των επτά που είπαν «όχι». Και εδώ έχει αξία να καταγραφούν όσοι εναντιώθηκαν στις επιλογές του δημάρχου: Ταξιάρχης Βέρρος, Μιχάλης Ρούσσης, Δημήτρης Αλεξίου, Ταξιαρχούλα Πνακά, Στρατής Τζιμής, Παναγιώτης Αλβανόπουλος, Ιγνάτης Χατζηχρήστου, όλοι τους εκλεγμένοι με την παράταξη του δημάρχου στο δημοτικό συμβούλιο. Για την ανάδειξη τώρα του Σταύρου Ψαρρόπουλου σε μέλος της διοίκησης του Ν. Π. με προοπτική να είναι ο νέος πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παιδείας, Αθλητισμού και Πολιτισμού 17 τάχθηκαν υπέρ, ένας κατά, ένα άκυρο και απείχε ο Βαγγέλης Παυλής. Η ίδια διαδικασία έγινε και για την περίπτωση της ΑΔΕΛ, με κάποιες άνευ σημασίας διαφοροποιήσεις στις ψήφους. Με το Μιχάλη Ταμβακέλλη να μπαίνει στο εννεαμελές συμβούλιο της εταιρίας, ενώ για την ιστορία καταγράφεται και η αναβάθμιση του Κυριάκου Πετρέλλη σε πρόεδρο πια του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λέσβου, στη θέση του Σπύρου Γαληνού, με τη σχετική νομιμοποίηση του δημοτικού συμβουλίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey