«Είναι τρία διαφορετικά μαγαζιά, ο καθένας κοιτά το μαγαζί του και γι’ αυτό ποτέ δεν θα φτάσουμε το επίπεδο των νησιών του Νοτίου Αιγαίου»

Πυρά Μπαρούτη κατά αυτοδιοικητικών και πολιτικών με φόντο το Εξοικονομώ - Αυτονομώ [Vid]

21/01/2021 - 17:02 Ενημερώθηκε 22/01/2021 - 16:04

Δεν σταματά να εγείρει αντιδράσεις το πρόγραμμα « Εξοικονομώ – Αυτονομώ» καθώς, όπως φαίνεται, τα προβλήματα που παρουσιάζει δεν είναι λίγα. Αυτή τη φορά, ο Πρόεδρος 13ου Π.Τ. Ανατολικού Αιγαίου Οικονομικού Επιμελητηρίου, Παναγιώτης Μπαρούτης, με επιστολή του προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωνσταντίνο Σκρέκα, αναφέρει για πολλοστή φορά τα κενά που σημειώνονται στο πρόγραμμα.

Ο κ. Μπαρούτης με την επιστολή του ζητά τη δίκαιη κατανομή των κονδυλίων του Προγράμματος γιατί δεν μπορεί να γίνει εύκολα κατανοητό με πιο κριτήριο η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου χρηματοδοτείται με 13.910.000 ευρώ και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με το σχεδόν διπλάσιο ποσό των 24.460.000 ευρώ.

Πυρά κατά αυτοδιοικητικών

Δεν παραλείπει ωστόσο να επισημάνει στις δηλώσεις του στο emprosnet.gr ότι και οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης αλλά και οι πολιτικοί φορείς έχουν μερίδιο ευθύνης για το γεγονός ότι η Περιφέρεια και η Λέσβος δεν διεκδικούν κι δεν έχουν αυτά που τους αναλογούν και θα έπρεπε να έχουν. Ακόμη αναφέρει ότι η ασυνεννοησία των αυτοδιοικητικών σε πολλά θέματα έχει αντίκτυπο στη ζωή των Λέσβιων.  Όπως είπε χαρακτηριστικά «Είναι τρία διαφορετικά μαγαζιά, ο καθένας κοιτά το μαγαζί του και γι’ αυτό ποτέ δεν θα φτάσουμε μπροστά» και πρόσθεσε ότι η ασυνεννοησία αυτή είναι η αιτία που δεν θα φτάσουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου το επίπεδο των νησιών του Νοτίου, τα οποία βρίσκονται σε χέρια ανθρώπων με όραμα και ανώτερο επίπεδο.

Να γίνει αντικειμενικό το πρόγραμμα

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η αντικειμενοποίηση του συστήματος θα πρέπει να ακολουθηθεί από την υποδοχή, βαθμολόγηση και κατάταξη όλων των αιτήσεων που πληρούν τις προδιαγραφές η δε υπαγωγή θα γίνεται αυτομάτως από το σύστημα με βάση τη σειρά κατάταξης τους. Η εισαγωγή των αιτήσεων στην σχετική πλατφόρμα εννοείται ότι θα γίνεται σε καθορισμένο χρονικό διάστημα.

 Ακόμη προτείνεται:

  • Δειγματοληπτικός έλεγχος, με τυχαία επιλογή, σε ποσοστό αιτήσεων, για την ορθή ενεργειακή κατάταξη των κτιρίων.
  • Διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας σε όλα τα στάδια επεξεργασίας των αιτήσεων υπαγωγής
  • Η διεύρυνση των προτεινόμενων παρεμβάσεων ώστε να συμπεριληφθούν εργασίες αντισεισμικής θωράκισης και κτιριακές ενισχύσεις όπως προτείνει και το ΤΕΕ στην πρόσφατη ηχηρή παρέμβασή του για το ίδιο θέμα.

Επαναξιολόγηση του προγράμματος

Αναφέρεται ότι δεδομένης της σημαντικότητας του Προγράμματος και ύστερα από τη γενική διαπίστωση των ανεπαρκειών στην εφαρμογή του είναι φανερό ότι απαιτείται μια συνολική επαναξιολόγηση του και η εφαρμογή αντικειμενικών περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων στην επιλογή των δικαιούχων. Τα κριτήρια αυτά σημειώνεται ότι πρέπει  να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση πράγμα που θα συντελέσει τόσο στην ανάδειξη χρήσιμων υποδείξεων όσο και στην γενικότερη αποδοχή τους,

Ακόμη τα κριτήρια θα πρέπει να ενισχύουν τις πιθανότητες επιλογής των οικονομικά ασθενέστερων αλλά και να δίνουν προτεραιότητα στα χαμηλότερης ποιότητας κτίρια πράγμα εξάλλου που είναι και το κύριο ζητούμενο του Προγράμματος.

Άδικο το πρόγραμμα με το υπάρχον καθεστώς

« Το Π.Τ. Αν. Αιγαίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου θεωρεί υποχρέωσή του να καταθέσει τις απόψεις του στο πλαίσιο των έντονων αντιδράσεων που έχουν προκαλέσει οι κραυγαλέες αστοχίες του δημοφιλούς Προγράμματος «Εξοικονομώ –Αυτονομώ».

 Παρά την τεχνική φύση του Προγράμματος θεωρούμε ότι η μεγάλη οικονομική του σημασία τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τη χώρα συνολικά αλλά και η συμμετοχή μεγάλου αριθμού επαγγελματιών-μελών του Επιμελητηρίου μας στη διαχείριση των αιτήσεων υπαγωγής δικαιολογεί την διατύπωση των προβληματισμών και των προτάσεων μας» αναφέρεται στην επιστολή προς τον υπουργό και προστίθεται ακολούθως:  «Δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει την μεγάλη χρησιμότητα του Προγράμματος αφού η σωστή εφαρμογή του μπορεί με ασφαλή τρόπο να οδηγήσει τόσο σε εξοικονόμηση εθνικών πόρων όσο και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του πληθυσμού. Δυστυχώς με το υπάρχον εδώ και μια δεκαετία σύστημα υποδοχής των αιτήσεων υπαγωγής αντί να προκρίνονται οι οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά αποτελεσματικότερες προτάσεις επιβραβεύονται όσοι επικρατήσουν σε ένα εξοντωτικό αγώνα ταχύτητας πληκτρολόγησης με νικητή αυτόν που θα κάνει τα περισσότερα κλικ στο ίδιο χρονικό διάστημα. Παρενθετικά μπορεί να διερωτηθεί κανείς αν μια δημόσια κλήρωση των δικαιούχων δεν θα ήταν απείρως δικαιότερη.

 Προφανώς το ζητούμενο δεν θα έπρεπε να είναι η ταχύτητα υποβολής των αιτήσεων αλλά η εξυπηρέτηση των πολιτών και η άμεση ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey