Πνέει μεσοτοπίτικος αέρας στο βουλευτικό ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας

Προαναγγελία πιθανής υποψηφιότητας Πιπίνη στη Λέσβο [Vid]

16/06/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 17/06/2022 - 11:19

Στόχος του να αποκτήσει η Λέσβος την αίγλη που της αξίζει, αυτό είναι το στοίχημα που θέλει να κερδίσει ο Ιάσονας Πιπίνης ο Ελληνο-περουβιανός ειδικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής που «φλερτάρει» με την προοπτική να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές με τη Νέα Δημοκρατία στο Ν. Λέσβου.

Αναμφισβήτητα το τελευταίο διάστημα έχει κάνει έντονη την παρουσία του με παρεμβάσεις που έχουν στόχο την αναπτυξιακή πορεία της Λέσβου. Ο μεσοτοπίτης ανιψιός του Χουάν Βελάσκο Αλβαράδο, πρώην προέδρου του Περού και συμμάχου του Φιντέλ Κάστρο, υποστήριξε σε συνέντευξή του στο «Ε» ότι το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στην οικονομική & τουριστική άνθηση της Λέσβου, κάτι για το οποίο πάλευε και θα παλεύει απ’ όποιο μετερίζι και αν βρίσκεται.

Ο Ιάσων Πιπίνης είναι Ελληνο-περουβιανός δημοσιογράφος και έχει καταγωγή από τον Μεσότοπο της Λέσβου. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στις Σύγχρονες Λατινοαμερικάνικες Σπουδές του πανεπιστημίου Complutense της Ισπανίας και πτυχιούχος ισπανικής Φιλολογίας του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου. Είναι συγγραφέας τριών βιβλίων για την πολιτική ιστορία της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ των οποίων το «Βενεζουέλα. Από τον Τσάβες στον Μαδούρο», που κυκλοφορούν όλα από τις εκδόσεις Κέδρος, ενώ έχει σκηνοθετήσει και τρία ντοκιμαντέρ για τη Λατινική Αμερική. Έχει συνεργαστεί ως ανταποκριτής με μεγάλα ισπανόφωνα μέσα ενημέρωσης. Έχει πραγματοποιήσει δημοσιογραφικές αποστολές σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως Βενεζουέλα Κολομβία, Περού, Κούβα, Παναμά, Κόστα Ρίκα και Βολιβία. Έχει πάρει συνεντεύξεις από λατινοαμερικανούς ηγέτες, όπως ο Ούγο Τσάβες και ο Έβο Μοράλες.

Η συνέντευξη που μας παραχώρησε

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία έντονη ενασχόληση από την πλευράς σας σε ότι έχει να κάνει με ζητήματα που αφορούν την Λέσβο. Αυτό αποτελεί προάγγελο δικής σας υποψηφιότητας;

«Νομίζω ότι είναι αρκετά νωρίς για να μιλήσει κάποιος για πιθανά ψηφοδέλτια στη Λέσβο. Οπότε και για μένα είναι αρκετά νωρίς να πω αν θα είμαι υποψήφιος. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποφασίσει και θα το ανακοινώσει ο πρωθυπουργός. Σε κάθε περίπτωση είναι μία πιθανότητα να εμπλακώ στη διαδικασία αυτή.

Εγώ βέβαια πάντα προσπαθούσα και τα προηγούμενα χρόνια -ίσως περισσότερο διακριτικά - να ασχολούμαι και να προωθώ τα θέματα της Λέσβου ακόμη και με την ιδιότητα του δημοσιογράφου. Προσπαθούσα πάντα να προβάλλω και τα θετικά στοιχεία, διότι δυστυχώς τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ασχοληθεί αρκετά με το ζήτημα του μεταναστευτικού και θεωρώ -και σήμερα ειδικά- ότι πρέπει να προβάλουμε τα δυνατά σημεία της Λέσβου πόσο μάλλον σήμερα που το προσφυγικό αποτελεί παρελθόν -τουλάχιστον στην εκδοχή που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη.

Στο βαθμό που μπορώ ΝΑΙ θέλω να συμβάλλω στην επίλυση προβλημάτων και στην προώθηση του νησιού με οποιοδήποτε τρόπο.

Χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει -και θα ήθελα να το ξεκαθαρίσω αυτό- ότι υποκαθιστώ θεσμικούς φορείς, όπως ο κυβερνητικός βουλευτής, η Περιφέρεια ή οι Δήμοι. Σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστώ κανέναν φορέα- είναι διακριτοί οι ρόλοι άλλωστε- εγώ προσπαθώ στο βαθμό που μπορώ να συμβάλλω προς όφελος του νησιού».

Ποια είναι η σχέση σας με την Λέσβο και τι παρεμβάσεις έχετε κάνει μέχρι τώρα γι’ αυτήν;

«Εγώ γεννήθηκα στην Αθήνα αλλά κατάγομαι από το Μεσότοπο και όλα μου τα καλοκαίρια τα πέρασα στο Ταβάρι και έρχομαι τακτικά στο νησί.

Ήδη έχω κάνει κάποιες προτάσεις που αφορούν το άνοιγμα του τουρισμού , ωστόσο θα πρέπει να γίνουν πολλές παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς. Αναγνωρίζω ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί πολλούς επαγγελματίες του νησιού και έχει να κάνει με τις επιπτώσεις της μεταναστευτικής κρίσης. Σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να γίνει μία χαρτογράφηση του προβλήματος δηλαδή να δούμε τις πραγματικές επιπτώσεις, τις περιοχές, τους τομείς, τους επαγγελματίες και το ποσοστό στο οποίο επλήγησαν. Αυτό θα μας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν γεννηθεί και που είναι το πιο σημαντικό.

Πρέπει να σας πω είναι ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Λέσβο. Αυτό το βρίσκω αναμφισβήτητα θετικό οποιοσδήποτε και αν ήταν πρωθυπουργός. Ήδη έχουν γίνει πάρα πολλά από πλευράς της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση αυτή και αξιοσημείωτο είναι ότι προχωράνε πάρα πολλά έργα. Αυτό που οφείλουμε όλοι να αναγνωρίσουμε είναι ότι έχει αποσυμφορηθεί η Λέσβος και αυτό είναι το κλειδί που μπορεί να μας βοηθήσει για την περαιτέρω ανάπτυξή της».

Ποιος ο ρόλος του Ειδικού Συνεργάτη του Πρωθυπουργού σε θέματα Λατινικής Αμερικής;

«Ως σύμβουλος του Πρωθυπουργού στα ζητήματα Λατινικής Αμερικής έχουμε κάνει αρκετές ενέργειες από τις οποίες πολλές συνδέονται και με τη Λέσβο.

Ουσιαστικά δουλεύουμε σε τρεις τομείς με επίκεντρο εκείνον της πολιτικής με στόχο την αναβάθμιση των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική που αποτελεί πολύτιμο σύμμαχο. Αυτό γιατί έχουμε πολλές διαφορές με την Τουρκία και επειδή υπάρχουν πολλά θέματα οδηγούνται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μας ενδιαφέρει η ισότιμη ψήφος των λατινοαμερικάνων. Μέχρι τώρα καμία κυβέρνηση δεν είχε δουλέψει το κομμάτι της Λατινικής Αμερικής και ήταν -κακώς- μία άγνωστη περιοχή για μας. Ο πρωθυπουργός έχει πει ότι είναι μία προτεραιότητα της Ελλάδας η αναβάθμιση των σχέσεων με τη Λατινική Αμερική.

Ο δεύτερος τομέας έχει να κάνει με το εμπόριο και την προώθηση των προϊόντων που παράγουμε στην αγορά των χωρών της Λατινικής Αμερικής. Πρέπει να αναφέρουμε ότι υπάρχουν προϊόντα που δεν είναι ευπαθή και τα οποία μπορούν να προωθηθούν σε μεγαλύτερες ποσότητες, όπως για παράδειγμα το ελαιόλαδο.

Ο τρίτος τομέας ανάπτυξης των σχέσεων συνδέεται με τον τουρισμό που αποτελεί ένα μεγαλόπνοο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο. Στόχος είναι να προσελκύσουμε περισσότερους τουρίστες από τη Λατινική Αμερική και να εντάξουμε και τη Λέσβο σε αυτό το «παιχνίδι». Πρέπει να πούμε ότι πριν την πανδημία,σύμφωνα με τα στοιχεία η Ελλάδα είχε περίπου 200.000 τουρίστες από τη Λατινική Αμερική [κυρίως από την Αργεντινή και Βραζιλία ]. Αυτό τον αριθμό θέλουμε να τον διπλασιάσουμε. Προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει ενισχυθεί και η αεροπορική σύνδεση από πέρυσι & άνοιξε στη Μαδρίτη γραφείο ΕΟΤ με στόχο την αγορά της Λατινικής Αμερικής. Από την Μαδρίτη μπορούμε να «δουλέψουμε» αρκετές χώρες».

Σε πρόσφατο δελτίο Τύπου, με αφορμή την συνάντησή σας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Αμυρά, επισημαίνεται την ανάγκη ένταξης της Λέσβου στο πρόγραμμα δημιουργία εθνικού δικτύου μονοπατιών. Θα θέλατε να κάνετε μία ιδιαίτερη αναφορά;

«Νομίζω ότι η Λέσβος έχει ένα θησαυρό που ονομάζεται ΓΕΩΠΑΡΚΟ. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να επισημάνω ότι η αναμόρφωση της Λέσβου συνδέεται άρρηκτα με εκείνη του τουρισμού και εκτιμώ ότι η ανάδειξη του γεωπάρκου ακόμη περισσότερο θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση.

Πριν από έναν χρόνο με δική μου πρωτοβουλία είχε πραγματοποιηθεί επίσκεψη στη Λέσβο της Υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη και του Υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Αμυρά. Στο επίκεντρο εκείνης της επίσκεψης μας βρέθηκε το Γεωπάρκο της Λέσβου. Όλο αυτό το διάστημα, από την πλευρά μου, προωθώ το ζήτημα της ανάδειξης του, καθώς αυτό αναμφισβήτητα θα συμβάλει και στην ανάπτυξη του τουρισμού στο νησί. Έχουμε πια σημαντικά αποτελέσματα. Ανάμεσα στις παρεμβάσεις που έχουν υλοποιηθεί είναι η χρηματοδότηση με 120.000 ευρώ μέσω του ΟΦΥΠΕΚΑ του Γεωπάρκου Λέσβου.

Στην συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζήτησα να ενταχθεί η Λέσβος στο πρόγραμμα που αναμένεται να χρηματοδοτήσει το Υπουργείο για τη δημιουργία και αναβάθμιση του εθνικού δικτύου μονοπατιών, διαδρομών πεζοπορίας και ποδηλασίας, σε πολλούς Δήμους σε όλη την Ελλάδα. Η Λέσβος να ενταχθεί στο πρόγραμμα δημιουργίας εθνικού δικτύου μονοπατιών, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι. Στο επίκεντρο αυτών των μονοπατιών είναι απαραίτητο να βρίσκεται το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου. Θα περιλαμβάνει επίσης ορνιθοπαρατήρια ποδηλατικές διαδρομές, αλλά και μονοπάτια με πρόσβαση σε ΑμεΑ. Ζήτησα από τον κ. Υφυπουργό να υπάρξει μέριμνα ώστε η Λέσβος να βρίσκεται σε αυτόν τον σχεδιασμό και να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση. Το Γεωπάρκο είναι ένας θησαυρός που πρέπει να τον αναδείξουμε και να τον διαδώσουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Ένα πρόβλημα που απασχολεί και συνδέεται με τον τουρισμό είναι εκείνο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων. Υπάρχουν προτάσεις για την ενίσχυσή τους;

«Προ ημερών είχα συνάντηση με τον Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Πλακιωτάκη για το συγκεκριμένο ζήτημα και για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, η οποία διακόπτεται το καλοκαίρι. Είναι ένα σύνθετο θέμα εκείνο των ακτοπλοϊκών συνδέσεων το οποίο θα πρέπει θα δούμε. Πιθανότερα παλαιότερα να μην έχουνε γίνει όλες οι σωστές κινήσεις προς την επίλυση του προβλήματος αυτού. Νομίζω όμως ότι είναι καιρός να επικεντρωθούμε σε αυτό. Το Υπουργείο Ναυτιλίας παρακολουθεί το ζήτημα αυτό, ωστόσο η κατάσταση αυτή δεν είναι εύκολο να αλλάξει ξαφνικά».

Σε πολλές αναφορές σας επικεντρώνεστε στο ζήτημα της ανάπτυξης της Λέσβου. Που θεωρείται ότι υστερεί η Λέσβος και ποιες θα είναι οι δικές σας προτάσεις που θα υποβάλλεται στον πρωθυπουργό για αντιστροφή του κλίματος αυτού;

«Ένα μεγάλο ζήτημα -και επανέρχομαι σε αυτό- είναι ο τουρισμός. Πρέπει να γίνει απαραιτήτως ένας επανασχεδιασμός της τουριστικής προβολής του νησιού. Πρέπει να επανασυστήσουμε τη Λέσβο στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Δυστυχώς το μεταναστευτικό συνεχίζει να έχει αντίκτυπο στον τουρισμό και σε αυτό το κομμάτι θα πρέπει να εργαστούμε ακόμη περισσότερο. Μία πρόταση που πρόκειται να εισηγηθώ στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό είναι να υπάρξει μία ενιαία προβολή Ι καμπάνια του νησιού. Σήμερα όλοι οι συναρμόδιοι φορείς [ Δήμοι, Περιφέρεια, Κυβέρνηση, ΕΟΤ κά] παρόλο που καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, έχουν μία ξεχωριστή πολιτική προβολής του νησιού. Αυτό κατά τη γνώμη μου πρέπει να γίνει ενιαία. Δεν μπορεί βέβαια να το επιβάλει αυτό κάποιος, όμως προφανώς μπορεί να υπάρξει ένας συντονισμός και μία συνεργασία ανάμεσα στους φορείς έτσι ώστε σε βάθος δεκαετίας να γίνει η προβολή της Λέσβου με ένα συγκεκριμένο σλόγκαν που θα αναδεικνύει και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του. Στόχος είναι το εγχείρημα αυτό να γίνεται μεθοδευμένα και να αποφεύγεται η σπατάλη χρημάτων. Η Λέσβος έχει απίστευτες δυνατότητες στον τουριστικό τομέα και επειδή έχει το προνόμιο των εναλλακτικών μορφών τουρισμού πρέπει αυτόν τον πυλώνα οικονομίας να τον δουλέψουμε ακόμη περισσότερο».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey