«Επέλεξα να κάνω ιντερνετικά τις κατηχητικές συνάξεις, εν μέσω πανδημίας, γιατί δεν ήθελα να εκθέσω τα παιδιά σε κίνδυνο»

Παπά - Θανάσης Γιουσμάς: πρωτοπόρος, ευθύς & ειλικρινής [Vid]

21/11/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 24/11/2021 - 13:27

Χαρακτηριστικά του η ευθύτητα & η ειλικρίνεια και αρχή του να συμπεριφέρεται στους άλλους όπως και εκείνος θα ήθελε να του φέρονται. «Αν εφαρμόζαμε αυτόν τον κανόνα ούτε ψέματα θα λέγαμε, ούτε θα σκοτώναμε, ούτε θα κλέβαμε», μας είπε σε αποκλειστική συνέντευξή του στο «Ε» ο Εφημέριος του Ιερού Ναού του Αγίου Θεράποντα, Αθανάσιος Γιουσμάς. Θελήσαμε να μιλήσουμε μαζί του γιατί εκτός από προσιτός φαίνεται να είναι αληθινός & ανθρώπινος, χαρακτηριστικά που δεν τα συναντάς συχνά στον κλήρο.  

Ήθελε να γίνει παπάς από πεντέμισι χρόνων. «Όταν με ρώτησε η δασκάλα εδώ στο 2o Δημοτικό «Τι θα γίνεις όταν θα μεγαλώσεις», εγώ είπα θέλω να γίνω παπάς. Παραξενεύτηκε και ο πατέρας μου ακόμα, γιατί δεν είχαμε κάποιον στην οικογένεια ιερέα. Αλλά είχαμε το παπά του χωριού μας τον παπά-Κλεόπα που ήταν ένα πρότυπο για μένα και ένας άνθρωπος που μετρούσε πολύ» και τελικά τα κατάφερε, όπως καταφέρνει χρησιμοποιώντας σύγχρονα μέσα και έχοντας ανοιχτό πνεύμα να φέρνει την εκκλησία πιο κοντά στο ποίμνιο & πιο κοντά στους νέους.  

Επέλεξε τον καιρό της πανδημίας να χρησιμοποιήσει τον κυβερνοχώρο & τα social για να συνεχίσει τις κατηχητικές συνάξεις και αυτό πριν έρθει σχετική ενημέρωση από την Ιερά Σύνοδο. Αποφάσισε να προχωρήσει σε αυτή τη κίνηση όχι από φόβο μην αρρωστήσει & πάθει κάτι εκείνος, αλλά γιατί φοβάται μη, κατά την διάρκεια αυτών, κάποιο παιδί κολλήσει ή αρρωστήσει.  

Γεννήθηκε στα Μιστεγνά, αυτό είναι το χωριό του. Μετακόμισε το 1957 με την οικογένειά του στη Μυτιλήνη, γιατί ο πατέρας του δούλευε εκεί. Πήγαινε στο 2ο δημοτικό, μετά όταν πάντρεψε ο πατέρας την αδερφή του επέστρεψαν πάλι στα Μιστεγνά. Εκεί τέλειωσε το δημοτικό έχοντας όπως λέει εξαιρετικούς δασκάλους, τους οποίους αγαπάει και μνημονεύει. Μετά πήγε δύο χρόνια στο Γυμνάσιο Παμφίλων και μετά πέντε χρόνια στην Ιερατική Σχολή Τήνου.  

Μετά τη σχολή της Τήνου για ένα χρόνο φοίτησε σε μία Ανωτέρα Ιερατική Σχολή της Θεσσαλονίκης, μετά τελείωσε την Παιδαγωγική Ακαδημία Μυτιλήνης ως δάσκαλος, συνέχισε τις σπουδές στη Θεολογική Σχολή Αθηνών και όταν τέλειωσε από κει δούλεψε ως καθηγητής Θεολόγος και πήρε σύνταξη από το Γυμνάσιο Παμφίλων το 2011. Έπειτα ήταν εφημέριος αρχικά στην ενορία της Χρυσομαλλούσας -όταν χειροτονήθηκε - και από το 1989 είναι στον Άγιο Θεράποντα.  

 

Ένα βήμα μπροστά  

- Με πρόσφατη ανακοίνωσή σας κάνετε γνωστό ότι οι κατηχητικές συνάξεις θα γίνονται & φέτος διαδικτυακά. Δεν είναι και τόσο σύνηθες να γίνεται κάτι τέτοιο. Εσείς πως το αποφασίσατε;  

«Ο Ναός του Αγίου Θεράποντα από το 1989 έχει παρουσιάσει μία πολύ καλή κατηχητική δραστηριότητα πρωτοποριακή και πρωτόγνωρη.  

Ο Ναός μας λοιπόν έχει να παρουσιάσει και είχε να παρουσιάσει για να ακριβολογώ πριν την Πανδημία μία έντονη κατηχητική δραστηριότητα. Δηλαδή κάθε Σάββατο συγκεντρώνονταν 120 παιδιά -είναι όσα σε ένα δημοτικό σχολείο της πόλης μας- αυτά τα παιδιά ήταν τα παιδιά του κατηχητικού μας, πολύ ζωντανά με τραγούδια με βίντεο, με οπτικοακουστικά μέσα, με εκδρομές.  

Αυτό το λέω και αυτό ας μείνει, ήταν πολύ πρωτοποριακή κατηχητική μας εργασία, με έκδοση περιοδικού, με συνάξεις νέων, με συνάξεις συζύγων, με συνάξεις ζευγαριών, με συναντήσεις ενοριτών.  

Ήρθε η Πανδημία και λίγο μας έδεσε τα χέρια και φταίω και εγώ. Εγώ φταίω γιατί φοβάμαι. Δεν θέλω να πούνε ότι και στον Άγιο Θεράποντα κόλλησε ένας άνθρωπος. Γι’ αυτό και πάντα κάνω χρήση της μάσκας και εφαρμογή των μέτρων και διέκοψα από την πρώτη στιγμή - πριν μας έρθει Εγκύκλιος από την Ιερά Σύνοδο - που ορίζει διακοπή των κατηχητικών σχολείων. Με την έναρξη της πανδημίας εμείς είχαμε διακόψει την κατηχητική δραστηριότητα γι’ αυτούς τους λόγους, γιατί φοβόμουν -όχι εγώ μην πάθω τίποτα- αλλά μη τυχόν κάποιο παιδί κατά τη διάρκεια αυτής της κατηχητικής σύναξης αρρωστήσει ή κολλήσει.  

Δεν μείναμε όμως αυτά τα δύο χρόνια άπραγοι, κάναμε χρήση του καναλιού μας που έχουμε στο YouTube Πατήρ Αθανάσιος Γιουσμάς. Έχουμε μία σύναξη, Κοινή Διαδικτυακή, τη λέμε, κάθε Παρασκευή στις 5:30 μ.μ. και κάθε Σάββατο στις 10:30 π.μ. για τα παιδιά του δημοτικού. Προσπαθούμε, συνεχίζουμε και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να πάρει πάλι ζωή η αίθουσα κατήχησης του Ναού μας & στο κτίριο της Αγίας Θωμαΐδος, μέρη όπου γινόταν οι κατηχητικές συνάξεις».  

 

- Δεν είναι η μοναδική όμως καινοτομία, αν θα μπορούσαμε, να χρησιμοποιήσουμε την λέξη, που συναντάμε στον Ναό του Αγίου Θεράποντα. Θα θέλατε να κάνετε αναφορά στις υπόλοιπες; 

«Ο Άγιος Θεράποντας ήταν ο πρώτος πανελλαδικά που είχε ιστοσελίδα τη στιγμή κατά την οποία δεν είχε ούτε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε η Αρχιεπισκοπή Αθηνών.  

Δεν το λέω αυτό από εγωισμό. Εγωισμός είναι ότι η θερμοκρασία στο ανθρώπινο σώμα. Όλοι πρέπει να είμαστε εγωιστές. Αν δεν ήταν ο Αϊνστάιν εγωιστής εντός εισαγωγικών, αν δεν ήμασταν εγωιστές δεν θα φτάναμε ούτε στο φεγγάριΕγωισμός κακός είναι εκείνος κατά τον οποίον εξουθενώνεις τον άλλον και προβάλλεις τον εαυτό σου. Δεν εξουθενώνει κανέναν αυτό που λέω, απλώς λέω την ιστορία και την αλήθεια.  

Μάλιστα το περιοδικό που κυκλοφορούμε «Αποστολή» είναι η πρώτη ονομασία και μετά έχουμε τη γνωστή «Αποστολή» της Αρχιεπισκοπής Αθηνών με άλλους βέβαια τομείς δράσης. Φυλλομέτρησα σε σχεδόν όλες τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου για να βρω αυτή την ονομασία. Χαίρομαι γιατί υπάρχει και αλλού. Δεν διεκδικώ το μονοπώλιο.  

Ο Άγιος Θεράποντας επίσης είχε προβολικό σε εποχές που δεν είχαν τα εκπαιδευτήρια της πόλης και το λέω αυτό υπογράφοντας το. Γιατί δίδαξα και στα κεντρικά λύκεια ως εκπαιδευτικός και στη Μέση εκπαίδευση. Του Αγίου Θεράποντα δανείζονταν το προβολικό». 

 

Χρυσός Κανόνας: ‘Όσα θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι αυτό να κάνετε και σε εκείνους’ 

 

- Αν μια λέξη σας χαρακτήριζε ποια θα ήταν αυτή; 

«Ήμουν πάντοτε ειλικρινής και ευθύς. Αυτή την ευθύτητα την «κληρονόμησα» από τον πατέρα μου. Ο πατέρας μου ότι ήθελε να σου πει σου το έλεγε ευθέως. Πάντοτε ειλικρινής, αυτή την ειλικρίνεια την ευθύτητα κληρονόμησα τον πατέρα μου. 

Εγώ έμοιασα στον πατέρα μου, είμαι ευθύς κάτι που περιγράφεται και στον πεντηκοστό ψαλμό του Δαβίδ «καὶ πνεῦμα εὐθὲς ἐγκαίνισον ἐν τοῖς ἐγκάτοις μου» και που δεν το έχουν οι άνθρωποι σήμερα. Οι άνθρωποι έχουν μάθει σήμερα να φορούν προσωπεία να κοροϊδεύει ο ένας τον άλλον. Ο Δαβίδ λέει πνεύμα ευθύτητας, δηλαδή ειλικρίνειας, βάλε μέσα στα έγκατά σου. Αυτό είναι το κύριο μου χαρακτηριστικό και γι’ αυτό και όπως σας είπα δεν είμαι και τόσο αγαπητός σε όλους. Τους αγαπάω όμως όλους. Δεν σημαίνει ότι λέγοντας την αλήθεια έχω το χέρι στη σκανδάλη γι’ αυτό τον άνθρωπο απεναντίας. Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι ο παπα - Θανάσης αγαπάει, και όταν αγαπά, αγαπά. Η αγάπη του παπα- Θανάση δεν είναι οινόπνευμα για να εξατμίζεται, έστω και αν πληγώνεται και ακόμη και από αυτούς που έχει πληγωθεί ή πληγώθηκε συνεχίζει να τους αγαπά».  

- Αν θέλατε να μεταφέρετε ένα μήνυμα στον κόσμο ποιο θα ήταν; 

«Θεωρώ αυτό που λέει η εκκλησία μας χρυσό κανόνα ‘όσα θέλετε να σας κάνουν οι άνθρωποι αυτό να κάνετε και σε εκείνους’. Αποδέχομαι εκείνον τον άνθρωπο που θα μου μιλήσει ευθέως, θέλω όπως εγώ λέω ευθέως κάτι να έρχεται και ο άλλος να μου το λέει ευθέως. Τα πίσω λόγια δεν μου αρέσουν. Αν αυτό το εφαρμόζαμε ούτε ψέματα λέγαμε, ούτε θα σκοτώναμε, ούτε θα κλέβαμε».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey