Στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την προσεχή Τρίτη (6/12) θα αποφασιστεί η επικύρωση του διαγωνισμού

Οι αντιπαραθέσεις για την αξιοποίηση των θερμοπηγών Πολιχνίτου «καλά κρατούν»! [Vid]

03/12/2022 - 12:00

Η τελική Απόφαση για την επικύρωση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου θα τεθεί στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2022.  

Οι ιαματικές πηγές του Πολιχνίτου έχουν γίνει αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης, μεταξύ της δημοτικής αρχής και της αντιπολίτευσης στον Δήμο Δυτικής Λέσβου. 

Μάλιστα την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2022, μετά από αίτημα 14 Δημοτικών Συμβούλων της αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε ειδική συνεδρίαση για την ενημέρωση στο σώμα, παρουσία δημοτών.  

Της έκτακτης συνεδρίασης, προηγήθηκε ένα μπαράζ ανακοινώσεων τόσο από την Δημοτική Αρχή όσο και από επικεφαλής των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων μετά την ανακοίνωση της πραγματοποίησης της έκτακτης συνεδρίασης.  

Ο πόλεμος των ανακοινώσεων 

Στην ανακοίνωσή της η Δημοτική Αρχή αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Από εκεί και έπειτα, επειδή οι καιροί είναι πονηροί και έχουμε γίνει πολλάκις τόσο εμείς ως δημοτική αρχή όσο και οι δημότες μας, μάρτυρες των γινατιών της… συντεταγμένης αντιπολίτευσής μας, ξεκαθαρίζουμε προς πάσα κατεύθυνση πως δεν πρόκειται να επιτρέψουμε μία τόσο σοβαρή απόφαση για το μέλλον του Πολιχνίτου, να μετατραπεί σε πεδίο έκφρασης των εμμονών κάποιων. Εξάλλου έχει αποδειχθεί στο παρελθόν, ότι οι εμμονές ορισμένων εκ της αντιπολίτευσης, παλαιής και νέας, στο όνομα δήθεν της «διαφάνειας» ή της «νομιμότητας» πως είναι ικανές να βλάψουν τον Δήμο και τους δημότες και όχι τη δημοτική αρχή» και σε υστερόγραφό της σημειώνει απευθυνόμενη προφανώς στην παράταξη του κ. Χήρα: «Οι τρεις δημοτικοί σύμβουλοι που πρόσκεινται στην παράταξη της ΝΔ και συνυπογράφουν τον προβληματισμό για την επένδυση στον Πολιχνίτο, έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι ακριβώς τους προβληματίζει έναντι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Είναι επικίνδυνο να περπατάς σε αριστερά μονοπάτια με δύο δεξιά παπούτσια, θα πέσεις».  

Ο επικεφαλής της παράταξης ΞΕΚΙΝΑΜΕ, Νικόλας Χήρας στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ως απάντηση στην ανακοίνωση της δημοτικής αρχής, σημειώνει ότι το κοινοποιεί ως αντίλογο στην προσπάθεια, όπως αναφέρει, παραπληροφόρησης, που επιχειρείται σε ότι έχει να κάνει με την Αξιοποίηση των Ιαματικών Πηγών Πολιχνίτου. Στο δελτίο Τύπου τονίζεται ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης ΞΕΚΙΝΑΜΕ είναι υπέρ της αξιοποίησης μάλιστα επικαλούνται σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Λέσβου που έχει προηγηθεί. 

Στην απόφαση 9106/2022) Συνεδρίασης [υπ. Αριθμ. 15/ 09-06-2022] του Δημοτικού Συμβουλίου σημειώνεται η ομόφωνη απόφαση (20 εκ των 33 μελών) για την αξιοποίηση του ιαματικού φυσικού πόρου των πηγών Πολιχνίτου του Δήμου Δυτικής Λέσβου και των εγκαταστάσεων που συνέχονται με αυτόν, η αναγνώριση του οποίου έχει γίνει με το ΦΕΚ 1291/Β/ 02-04-2021. Σύμφωνα με το πρακτικό τα 20 μέλη που συναίνεσαν με την θετική τους ψήφο καθιστώντας την απόφαση ομόφωνη ήταν οι Γεώργιος Αλάνης, Ανδρέας Αξής, Απόστολος Βαρελτζής, Ευστράτιος Γελαγώτης, Ασανούλα Γιαννή - Κοκκινέλλη, Ιορδάνης Ιορδάνου, Ζαχαρώ Ιωακείμ, Μαρία Κατανάκη, Νίκος Περιβολάρης, Κωνσταντίνος Πάππος, Μιχάλης Ρούσσης, Στέφανος Αποστόλου, Νικόλαος Χήρας, Γεώργιος Καραθανάσης, Ελευθέριος Κοτζαμάνης, Χρυσόστομος Χατζηκυριαζής, Δημήτρης Βελούτσος, Μαριάνθη Τσάκου και Χρυσούλα Ζωγράφου. Σύμφωνα με το απόσπασμα των πρακτικών απόντα μέλη ήταν οι Αφροδίτη Βατή, Στρατής Αλεξίου, Ελένη Μόλβαλη, Δημήτρης Ζαγκούλης, Λουκάς Κόβρας, Σαράντος Δερεδίνης, Ιωάννης Συκάς, Σταύρος Βαξεβάνης, Χαράλαμπος Μαργαρίτης, Αντώνης Πανταχός, Θεμιστοκλής Κλιομιδιώτης, Γιώργος Σαλταμάρας, Ιωάννα Πίτσα. Ο κ. Στρατής Ζαφείρης αποχώρισε όπως σημειώνεται ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην αντιδήμαρχος προγραμματισμού Στρατής Ζαφείρης. 

Επανερχόμενοι στο δελτίο Τύπου της παράταξης ΞΕΚΙΝΑΜΕ για τις Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου επισημαίνουν ότι δεν είναι κατά της αξιοποίησης ωστόσο σημειώνουν ότι αυτό προϋποθέτει προγραμματισμό και διαφάνεια.  

Η απάντηση της Δημοτικής Αρχής  

Στην απάντησή της η Δημοτική Αρχή σημειώνει ότι οι Ιαματικές Πηγές Πολιχνίτου χρησιμοποιούνται προκειμένου κάποιοι να βγάλουν τα απωθημένα τους. 

Ειδικότερα σημειώνει μεταξύ άλλων: «Δεν μπορεί η μία τάση να αποδοκιμάζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, η άλλη να την επιδοκιμάζει, τα «συνάδελφά» τους μέλη της Επιτροπής διαγωνισμού να απορρίπτουν την επένδυση ζητώντας επαναπροκήρυξη και όλοι μαζί μετά να βαυκαλίζονται ότι υπερασπίζονται το συμφέρον των πηγών και των δημοτών του Πολιχνίτου».  

Καταλήγοντας η Δημοτική Αρχή αναφέρει: «Ας παπαγαλίσουν λοιπόν σωστά όλες οι τάσεις της συντεταγμένης Αντιπολίτευσης το ζητούμενό τους και ας έλθουν να το πουν. Όχι σε εμάς, αλλά στους δημότες. Έρχεται δυστυχώς κάποτε και η στιγμή όπου και οι κρίνοντες κρίνονται».  

Η έκτακτη συνεδρίαση  

Η έκτακτη συνεδρίαση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα ως προς την πορεία των εργασιών που έγιναν έως την φάση του διαγωνισμού ενώ οι επικεφαλής παρατάξεων διατύπωσαν τους προβληματισμούς τους.  

Ο επικεφαλής της Δημοτικής Παράταξης «Ξενικάμε», Νικόλαος Χήρας κατά την τοποθέτησή του δεν έκρυψε την δυσαρέσκειά του για το γεγονός, ότι λοιδορήθηκε επειδή ζήτησε μαζί με άλλους 13 συμβούλους ενημέρωση για τον διαγωνισμό.  

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δυτικής Λέσβου Γιάννης Συκάς έκανε αναφορά στο νομικό πλαίσιο το οποίο λειτούργησε ως τροχοπέδη στην αξιοποίηση των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου. Παράλληλα αυτό που επισήμανε είναι ότι στο μέσον του οικοπέδου των ιαματικών πηγών Πολιχνίτου διέρχεται ο χείμαρρος που φέρει τα λύματα του Πολιχνίτου. «Αν δεν λυθεί αυτό το πρόβλημα δεν μπορείς να κάνεις αξιοποίηση», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Και γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο όταν ήμασταν Δημοτική Αρχή τρέξαμε όσο μπορούσαμε παραπάνω για να ολοκληρώσουμε τον βιολογικό (…) Ακόμη ο βιολογικός δεν έχει ολοκληρωθεί», ενώ πρόσθεσε ότι βάσει αυτής της μελέτης του βιολογικού έγιναν μετέπειτα εργασίες του χωριού (πλακόστρωτα, αποχετεύσεις κλπ). Εξήγησε ότι η παράταξή του δεν είναι αντίθετη ως προς την αξιοποίηση των ιαματικών πηγών, ωστόσο επισήμανε ότι για να γίνει αυτό θα πρέπει προηγουμένως να λυθεί το πρόβλημα των λυμάτων, ενώ απέδωσε την μικρή συμμετοχή (μόλις ένας επιχειρηματίας) στον διαγωνισμό ως απόρροια της ύπαρξης του χειμάρρου με τα λύματα. Η πρόταση του κ. Συκά ήταν να γίνει μια σοβαρή οικονομοτεχνική μελέτη και κατόπιν να ολοκληρωθεί με ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και το Δημοτικό Ακίνητο να ενοικιαστεί για να έχει σοβαρά εισοδήματα. Ενώ δεν παρέλειψε να κάνει αναφορά στην χαμηλή βαθμολογία που πήρε η πρόταση του επενδυτή από πλευράς του Δημάρχου, γεγονός που δημιούργησε και αυτό προβληματισμούς και ερωτηματικά.  

Στην έκτακτη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο επενδυτής κ. Κούσκος ο οποίος κατάγεται από την περιοχή, κατά την τοποθέτησή του τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο είναι τόσο αυστηρό που δρα ως ανασταλτικός παράγοντας ως προς τις επενδύσεις αποδίδοντας εκεί την μικρή εκδήλωση ενδιαφέροντος για τον διαγωνισμό. Αναφέρθηκε σε δυσκολίες όπως μηδενικές επιδοτήσεις ως προς τις ιαματικές πηγές, μηδενικό πελατολόγιο που θα πρέπει να χτιστεί. Τόνισε δε ότι εφαλτήριο της δικής του επένδυσης, παρά τις δυσκολίες, είναι το ενδιαφέρον οικονομικής ανάπτυξης του τόπου καταγωγής του.  

Δήλωση Βέρρου 

«Η προοπτική αξιοποίησης των ιαματικών του Πολιχνίτου μετά από δεκαετίες, είναι ένα κερδισμένο μας στοίχημα και δεν πρόκειται οι Πολιχνιάτες να περιμένουν ούτε μία ημέρα παραπάνω. Εκτός αυτού, η ολοκλήρωση των διαδικασιών για τις πηγές του Πολιχνίτου με επιτυχία, αποτελεί για εμάς ένα καθοριστικό πρόκριμα για την αξιοποίηση στη συνέχεια και των πηγών της Εφταλούς και του Λισβορίου», δήλωσε ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχης Βέρρος με δελτίο Τύπου την επομένη της συνεδρίασης. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey