Συναντήθηκε με τον Δήμαρχο Λέσβου και συζήτησαν για το προσφυγικό και τα ελληνοτουρκικά

Ο Σταύρος Θεοδωράκης στη Λέσβο

16/04/2018 - 12:56 Ενημερώθηκε 24/04/2018 - 01:36

Επίσκεψη στη Μυτιλήνη πραγματοποίησε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, συνοδευόμενος από τον Ευρωβουλευτή του Ποταμιού Μίλτο Κύρκο. Στη συνάντηση που είχαν με τον Δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νησί, κυρίως λόγω των αυξημένων προσφυγικών ροών.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρθηκε στις καθυστερήσεις που παρατηρούνται από την κεντρική διοίκηση στη λήψη μέτρων, ενώ, όπως είπε, και τα υπουργεία θα έπρεπε να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τα ευρωπαϊκά κονδύλια που στόχο έχουν να διευκολύνουν τη ζωή τόσο των κατοίκων, όσο και των προσφύγων που καταφθάνουν στο νησί. Επιδοκίμασε, μάλιστα, τη στάση των νησιωτών του Β. Αιγαίου, προσδοκώντας σε διατήρηση του τουριστικού ρεύματος από τα μικρασιατικά παράλια.

Ακολούθως, ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφτηκε την υπηρεσία ασύλου και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης της Μόριας, ενώ το απόγευμα πραγματοποίησε επίσκεψη στη δομή της «Ηλιακτίδας» για τα ασυνόδευτα παιδιά.

 

Σπ. Γαληνός: «Εποικοδομητική συνάντηση»

Από την πλευρά του, ο κ. Γαληνός εξήρε το γεγονός ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης του παρουσίασε δέσμη συγκεκριμένων μέτρων και θέσεις για την ανακούφιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το νησί.  Κατά τη διάρκεια της  συνάντησης, ανέλυσε περιγραφικά βασικά ζητήματα που αφορούν το νησί μας, ενώ αναφέρθηκε σε θέματα, ενέργειες, στόχους και δυνατότητες του Δήμου Λέσβου. Εξέθεσε τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη ληφθεί, ζητώντας τη στήριξη του Δήμου και της τοπικής κοινωνίας σε όλα τα επίπεδα και την θετική παρέμβασή του κ. Θεοδωράκη. «Θέλω να καλωσορίσω και να ευχαριστήσω τον κ. Θεοδωράκη και τον κ. Κύρκο για τη σημερινή επίσκεψη και για τη συζήτηση που είχαμε, η οποία ήταν πάρα πολύ εποικοδομητική. Σας ευχαριστώ για την πρωτοβουλία σας να βοηθήσετε, ώστε να λυθούν τα προβλήματα και κεντρικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Λέσβου.

Στ. Θεοδωράκης: «Δεδομένη η συμπαράστασή μας»

Ο Σταύρος Θεοδωράκης χαρακτήρισε «δεδομένη και συνεχή τη συμπαράσταση στην προσπάθεια των Λέσβιων», επισημαίνοντας πιο αναλυτικά: «Δεν είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στο νησί. Έχουμε ξαναέρθει, έχουμε υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις. Δεν είναι ώρα για αντιπολίτευση, αλλά είναι ώρα να πω ότι συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του κεντρικού κράτους. Θα πρέπει τα υπουργεία να είναι πιο υπεύθυνα, πιο αποτελεσματικά. Υπάρχουν αρκετά χρήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει αυτά να έρχονται εδώ, ώστε να ελαφρύνουν τη ζωή, τόσο των ανθρώπων που αναζητούν καταφύγιο στη χώρα μας, όσο και των πολιτών της Μυτιλήνης. Θα πρέπει λοιπόν να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση και βεβαίως θα πρέπει να αποκτήσει το νησί και δημοτική αστυνομία- είναι κάτι που θα προσπαθήσουμε να το υπερασπιστούμε όσο είναι δυνατόν».

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Ποταμιού πρόσθεσε: «Θα πρέπει να πούμε στους πολίτες της Αθήνας ότι αυτά τα νησιά είναι “γέφυρες φιλίας” με τους “απέναντι”. Υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι από την Τουρκία που επισκέπτονται αυτά τα νησιά τα καλοκαίρια και αυτή η καλή σχέση θα πρέπει να επαναληφθεί και φέτος. Άρα, να είμαστε όλοι συνετοί, να μην ανεβάζουμε ανεπίτρεπτα τους τόνους. Άλλο η σύγκρουσή μας με το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας και άλλο με τον λαό. Με τον λαό δεν έχουμε κάτι να χωρίσουμε. Συνυπάρχουμε - συνυπάρχετε τόσα χρόνια και ζείτε μαζί και θέλω να σας συγχαρώ γιατί έχετε κάνει μια μεγάλη προσπάθεια -και με τους δημάρχους από την απέναντι πλευρά- να είναι το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, συνύπαρξης και φιλίας.

Μ. Κύρκος: «Να αποσυμφορηθεί το νησί»

Ο  Ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος επεσήμανε στις δηλώσεις του πως, έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποσυμφόρηση του νησιού μέσα από την υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, καθώς προβλέπει τη λύση για να ελαττωθεί η πίεση προς το νησί. Συγκεκριμένα τόνισε: «Έχει πολύ μεγάλη σημασία η αποσυμφόρηση του νησιού, που μπορεί να έρθει μέσα από την ολοκληρωμένη υλοποίηση της συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας, με απόλυτο σεβασμό του νόμου. Πρέπει η συμφωνία να λειτουργήσει, γιατί προβλέπει το δρόμο από όπου θα ελαττωθεί η πίεση στο νησί. Αποσυμφόρηση, λοιπόν, ακολουθώντας αυτά που έχουμε υπογράψει. Οι ανεπίτρεπτες καθυστερήσεις πρέπει να τελειώσουν.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey