Η καρδιολογία, ο θάνατος του πατέρα του και η πολιτική

Ο Παναγιώτης Τσιράκης «ανοίγει» την καρδιά του [Vid]

12/07/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 14/07/2021 - 13:00

Μια καρδιά που δεν πρόλαβε να μετρήσει πολλές στιγμές ήταν η αιτία για έναν άνθρωπο να πάρει στα χέρια του άλλες και να τις γιατρέψει. Η απώλεια ενός πατέρα και ο όρκος που δόθηκε στο προσκέφαλό του, χάρισαν σε μας έναν λαμπρό επιστήμονα. Ο λόγος για τον γνωστό σε όλους καρδιολόγο, Παναγιώτη Τσιράκη, που μετά από χρόνια καριέρας, ετοιμάζεται να αποσυρθεί, αφήνοντας πίσω του ένα λαμπρό κεφάλαιο και ανοίγοντας ένα άλλο, εκείνο της συγγραφής επιστημονικού βιβλίου με επίκεντρο την καρδιολογία.

Σε μια εκ βαθέων εξομολόγηση, μίλησε στο «Ε», για όλα εκείνα που τον σημάδεψαν και ταυτόχρονα τον έκαναν πιο δυνατό. Τα παιδικά του χρόνια, οι σπουδές του στη Θεσσαλονίκη, η πολιτική του δράση, η συγγραφή επιστημονικών έργων, η πανδημία, αλλά και η σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Στη βιβλιοθήκη του γραφείου του, από την αριστερή πλευρά, η ματιά μας σταμάτησε στις οικογενειακές φωτογραφίες και ιδιαίτερα σε εκείνες του πατέρα του. Ακριβώς από πάνω ένα ποίημα γραμμένο από ασθενή αφιερωμένο στο πρόσωπό του, αποτελώντας βαθειά έκφραση ευγνωμοσύνης. Θα ήταν παράλειψή μας να μην κάνουμε μία αναφορά σε αυτό, αφού σε λίγες γραμμές αποτυπώνει τα πάντα για τον εξαίρετο επιστήμονα και κυρίως άνθρωπο: «Είσαι από τους λίγους τους γιατρούς που έχω συναντήσει, δίνεις στους ασθενείς ζωή προτού η καρδιά ραϊσει, είσαι μεγάλη κορυφή και όλοι σε θαυμάζουν, γιατρεύεις όλες τις καρδιές και όλοι σε δοξάζου. Δίνεις ζωή στον άνθρωπο, με τα καλά σου λόγια και με την εμπειρία σου που έχεις τόσα χρόνια. Γιατρός για να είσαι στη ζωή πρέπει να το πιστέψεις, τον ασθενή που έρχεται καλά να τον γιατρέψεις. Με εκτίμηση και αγάπη Κική Βελούτσου»

Που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε και τι ήταν εκείνο που σημάδεψε την παιδική σας ηλικία;

Κατ αρχήν επιθυμώ να ευχαριστήσω το διευθυντή και εκδότη της εφημερίδας «Εμπρός» όσο και εσάς προσωπικά για την τιμή που μου κάνατε, τιμή που ανάγεται σε όλο τον ιατρικό κόσμο του νησιού μας.

Γεννήθηκα στη Μυτιλήνη το 1954. Οι γονείς μου ήταν από διαφορετικά χωριά. Ο πατέρας μου πτυχιούχος της Ανωτάτης Εμπορικής από τη Φίλια και η μητέρα μου από την Ανεμότια. Έζησα τα παιδικά και γυμνασιακά μου χρόνια στο χωριό του πατέρα μου τη Φίλια.

Το γεγονός που σημάδεψε την παιδική μου ηλικία ήταν η πρόωρη απώλεια του πατέρα μου που «έφυγε» νεότατος μόλις 53 ετών.

Η απώλεια του πατέρα μου είχε καθοριστική θα έλεγα έως και ανατρεπτική επίδραση στην μετέπειτα ζωή μου. Εντελώς ξαφνικά έχασα την παιδική μου υπόσταση και μετατράπηκα σε ένα νεαρό ενήλικα με στόχους και ιδανικά. Κατά την περίοδο αυτή αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ ήταν ο διαρκής μέχρις αυταπαρνήσεως αγώνας της μητέρας μου να μου εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πετύχω τους στόχους μου.

Που σπουδάσατε, γιατί επιλέξατε την ιατρική και γιατί ειδικευτήκατε στην καρδιολογία;

Μαθήτευσα στο δημοτικό σχολείο Φίλιας. Αμέσως μετά στο γυμνάσιο Καλλονής και στη συνέχεια στο πρακτικό λύκειο Καλλονής.

Με ρωτάτε γιατί ιατρική και γιατί καρδιολογία. Αυτή είναι για μένα η πιο σημαντική ερώτηση που μου θέσατε μέχρι τώρα γιατί η απόφαση να σπουδάσω γιατρός δεν ήταν μια απλή απόφαση αλλά όρκος πραγματοποίησης της επιθυμίας του πατέρα μου ο οποίος από το κρεβάτι του πόνου πάσχοντας ο ίδιος από σοβαρή καρδιακή νόσο με προέτρεψε να γίνω γιατρός καρδιολόγος.

Πόσο εύκολο ήταν, για εκείνα τα χρόνια, ένα παιδί να περάσει στην ιατρική και να σπουδάσει μακριά από το σπίτι του;

Το να περάσει κανείς στην ιατρική σχολή εκείνα τα χρόνια (εγώ πέρασα στην ιατρική σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) ήταν πολύ δύσκολο για πολλούς λόγους, αντικειμενικούς όπως ο περιορισμένος αριθμός εισακτέων -200 στην ιατρική Αθήνας και 150 στην ιατρική Θεσσαλονίκης– και η απουσία εξεταστέας ύλης, αλλά και υποκειμενικούς όπως η εγγενής αδυναμία για παρακολούθηση φροντιστηριακών μαθημάτων που απαιτούσε αρκετά χρήματα που δεν υπήρχαν. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να επισημάνω την μεγάλη βοήθεια που μας προσέφεραν οι καθηγητές μας την οποία εγώ εκτός από επιστημονική θα τη χαρακτήριζα και ανθρωπιστική.

Η φοιτητική ζωή εκείνη την εποχή ήταν αρκετά δύσκολη και για εμένα ακόμη δυσκολότερη μιας και τα χρήματα που είχα στη διάθεσή μου ήταν μετρημένα. Η κατάσταση βελτιώθηκε από το 2ο έτος και μετά όταν και άρχισα να εισπράττω τα χρήματα της υποτροφίας από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (ΙΚΥ) ως αριστούχος υπότροφος.

Πόσα χρόνια εξασκείται το επάγγελμα και πως αισθάνεστε που σε λίγο καιρό θα το εγκαταλείψετε;

Την ιατρική την εξασκώ επί 42 χρόνια (35 ως καρδιολόγος). Δεν μετάνιωσα που έγινα γιατρός. Κατά την 42χρονη πορεία μου η άσκηση της ιατρικής και ειδικότερα της καρδιολογίας μου προσέφερε άπειρες συγκινήσεις. Για το αν πέτυχα ή όχι έχω να πω ότι για να πετύχεις σαν γιατρός δεν φθάνει να είσαι καλός επιστήμονας αλλά απαιτείται να αγαπάς και αυτόν που ονομάζουμε άνθρωπο. Και εγώ τον αγάπησα και τον αγαπώ πολύ. Για την επιστημονική μου επάρκεια θα πούνε άλλοι, ο κόσμος και κυρίως οι συνάδελφοί μου. Είναι λοιπόν φανερό ότι αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση βλέποντας ότι πλησιάζει η μέρα της αποχώρισης την οποία αναβάλω συνεχώς και ειλικρινά δεν ξέρω να σας πω για πόσο ακόμα. Δεν μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς την ιατρική. Παρ' όλα αυτά θα το αντιμετωπίσω…

Πότε και πως ξεκίνησε η ενασχόλησή σας με την πολιτική; Γιατί επιλέξατε να ακολουθήσετε το ΠΑΣΟΚ;

Από μικρό παιδί ήμουν έντονα πολιτικοποιημένος εξ’ αιτίας της πολιτικής δραστηριότητας του πατέρα μου. Μεγάλωσα και γαλουχήθηκα, αλλά ποτέ δεν φανατίστηκα, με τα ιδανικά και τα οράματα της Δημοκρατικής παράταξης. Στο ΠΑΣΟΚ του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος εντάχθηκα γιατί θεώρησα ότι αποτελούσε την συνέχεια της Δ.Π. Δυστυχώς στο ίδιο κόμμα εντάχθηκαν και πολλοί άλλοι για άλλους λόγους με τα γνωστά αποτελέσματα.

Πως καταφέρατε να κλείσετε τα αυτιά σας στις φωνές εκείνες που σας παρότρυναν να μπείτε στον πολιτικό στίβο και τι ήταν εκείνο που σας συγκράτησε;

Παροτρύνσεις να ασχοληθώ με την πολιτική είχα και έχω πράγματι πολλές ποτέ όμως δεν μου έγινε επίσημη πρόταση να συμμετάσχω σε ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ εκτός οφείλω να ομολογήσω τις τελευταίες εκλογές που μου έγινε μια ανεπίσημη πρόταση από κάποιο βουλευτή του κινήματος. Αντίθετα έτυχα επίσημης πρότασης από την Ν.Δ να συμπεριληφθώ στο ψηφοδέλτιό της. Δεν παραπονούμαι ούτε εκφράζω καμία πικρία, γιατί στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκα για να προσφέρω και όχι για να έχω οποιοδήποτε όφελος.. Εξ’ άλλου γνώριζα ότι η ενασχόλησή μου με την πολιτική θα ερχόταν σε ευθεία αντιπαράθεση με την άσκηση του ιατρικού μου λειτουργήματος. Μεταξύ σοβαρού και αστείου μερικοί φίλοι, μου λένε ότι καιρός είναι να ασχοληθώ και με την πολιτική όταν και όποτε δεν θα υπάρχει στη μέση η ιατρική. Χρειάζεται όμως να έχεις γερό «στομάχι» και εγώ νομίζω πως δεν διαθέτω. Θα μου πείτε υπάρχουν φάρμακα για το σκοπό αυτό…

Πως χαρακτηρίζεται την σημερινή εικόνα της αυτοδιοίκησης;

Για την σημερινή τοπική αυτοδιοίκηση σε τοπικό επίπεδο έχω να πω ότι νοσεί και μάλιστα σοβαρά. Αντί σαν θεσμός να ενώνει τους δημοτικούς συμβούλους μπροστά στον κοινό σκοπό που είναι η ανάπτυξη του τόπου και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών, αντιθέτως τους χωρίζει και τώρα τελευταία χωρίζει μέχρι και εκείνους που ανήκουν στην ίδια δημοτική παράταξη. Θεωρώ ότι όλοι όσοι ασχολούνται με αυτήν αγαπούν τον τόπο τους στον ίδιο βαθμό και ότι όλοι επιδιώκουν την ανάπτυξη και την ευημερία του. Αλλά εκείνο που τους διακρίνει μεταξύ τους είναι ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ικανότητες, οπότε επιτακτική προβάλλει η ανάγκη να ενώσουν όλοι τις δυνάμεις τους συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον για να προκόψει αυτός ο τόπος. Θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η λογική και θα εκλείψει η λυπηρή αυτή κατάσταση.

Ποια η άποψή σας για την πανδημία;

Για την πανδημία τι να πρωτοπώ. Είναι η μεγαλύτερη συμφορά που έζησε και ζει η ανθρωπότητα επί των ημερών μου. Κάνω έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία.

Ο ιός προσβάλλει την καρδιά προκαλώντας μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα που είναι σοβαρές επιπλοκές και δεν έχουν σχέση με την ηλικία…

Είναι αλήθεια ότι αυτό το διάστημα ασχολείστε με τη συγγραφή βιβλίου;

Με ρωτάτε αν γράφω βιβλίο. Ναι έχω ήδη γράψει κλινική καρδιολογία και αυτή τη στιγμή είμαι στη φάση της επικαιροποίησης και της διόρθωσης. Σχεδιάζω να την εκδώσω σταδιακά σε τέσσερις τόμους.

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey