Η αγάπη για το Σίγρι και το περιβάλλον εμπνευστές δημιουργίας του "Sigri olive mill"

Ο Αντώνης Τιρπιντήρης, η ζωντανή απόδειξη ενός οραματικού Λέσβιου [Vid]

04/07/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 08/07/2021 - 14:57

Λακωνικός, σεμνός και ετοιμόλογος, ένας άνθρωπος των έργων και όχι των λόγων, που αγαπάει τον τόπο του και το δείχνει έμπρακτα. Έχοντας περιβαλλοντικές ευαισθησίες που δεν συναντάμε εύκολα σε επιχειρηματία. Αυτός είναι ο Αντώνιος Τιρπιντήρης, ο ιδιοκτήτης του «Sigri olive mill» που εγκαινιάστηκε προ ημερών δίπλα σε 40.000 ελαιόδεντρα, δημιουργώντας ένα μοναδικό πράσινο αποτύπωμα στο ανατολικό άκρο της Ευρώπης. Σε μια εποχή όπου η κλιματική αλλαγή έχει κάνει την εμφάνισή της εκείνος έβαλε στοίχημα ότι ο άνθρωπος όταν θέλει μπορεί να σώσει τον πλανήτη.

Το δημιούργημά του, δεν αποτελεί γι’ αυτόν επένδυση, αλλά έμπρακτη αγάπη προς το περιβάλλον και το χωριό του, το Σίγρι, στο οποίο θέλει να αφιερωθεί τώρα που έδωσε τα ηνία των επιχειρήσεών του στα παιδιά του.

Το «Sigri olive mill» αποτελεί μια ιδιωτική πρωτοβουλία, που όμοιά της δεν συναντάμε όχι μόνο στην Λέσβο αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη όπως τονίστηκε στην εκδήλωση εγκαινίων του ελαιοτριβείου. Ο ελαιώνας έρχεται να θυμίσει σε όλους ότι ο σεβασμός προς το περιβάλλον και τη φύση αποτελεί το κλειδί για την ύπαρξή μας και το μέλλον των παιδιών, αντίληψη που πρέπει να ενστερνιστούν οι άνθρωποι και να στηρίξει με έργα η πολιτεία.

Ο Αντώνης Τιρπιντήρης μιλά στο «Ε»

Θέλετε να μας πείτε για αυτή τη ξεχωριστή επένδυση που επιλέξατε να κάνετε;

Καταρχήν θα πρέπει να ξεκαθαρίσω ότι δεν ξεκίνησε ως επένδυση, ξεκίνησε από την αγάπη μου στο χωριό και στο περιβάλλον. Ξεκίνησα πριν 15 χρόνια να προσπαθήσω να κάνω αυτό το περιβάλλον να είναι βιώσιμο, από κει που ήταν ερημοποιημένο , όπως βλέπετε γύρω σας.

Πόσες ελιές έχετε φυτέψει και τι συναντάμε σε αυτήν εδώ την μονάδα;

Οι ελιές που έχουμε φυτέψει είναι γύρω στις 40.000 και θα ολοκληρώσω φυτεύοντας άλλες 10.000 καθώς έχω στο πλάνο γύρω στις 50.000 ελιές. Αλλά δεν είναι μόνο ελιές. Οι ελιές είναι το κυρίαρχο είδος, επειδή με ενδιαφέρει η βιοποικιλότητα - είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που αφορά τον πλανήτη μας γενικότερα-  έχω φυτέψει διάφορα καρποφόρα δέντρα, όπως συκιές, αμυγδαλιές, ροδιές  καθώς και καλλωπιστικά, όπως είναι έλατα, κυπαρίσσια.

Το ελαιοτριβείο «Sigri olive mill» έχει την δυνατότητα να αλέθει 3 τόνους ελιές  την ώρα. Στο κτίριο φιλοξενείται  εκτός από το ελαιοτριβείο, το εμφιαλωτήριο, ένα σύγχρονο και αυτόματο τυποποιητήριο ενώ υπάρχει ένας μεγάλος αποθηκευτικός χώρος και φυσικά η αποθήκη των προϊόντων.

Τι περιλαμβάνει η σημερινή εκδήλωση;

Η σημερινή εκδήλωση είναι μία οργάνωση του Συλλόγου «Ελαία Νήσος Λέσβος» και στόχο έχει να αναδείξει το νησί, να αναδείξει τον πλούτο του νησιού που είναι το ελαιόλαδο . Έχουν έρθει διάφοροι καθηγητές από το ΕΚΠΑ, από το εξωτερικό από την Αμερική, να μιλήσουν για το ελαιόλαδο , ώστε να γνωρίσουμε όχι μόνο το ελαιόλαδο που ξέρουμε αλλά να γνωρίσουμε και το ελαιόλαδο το οποίο προσφέρει στην υγεία επειδή περιέχει διάφορα αντιοξειδωτικά, πολυφαινόλες που είναι πολύ σημαντικές για αυτήν.

Ποιο ήταν το όνειρό σας ξεκινώντας να διαμορφώνεται αυτό το περιβάλλον;

Το όνειρό μου είναι να κάνω ένα μικρό οικοσύστημα, το οποίο θα είναι πρότυπο σε όλο τον πλανήτη για να αποδείξουμε ότι ο άνθρωπος αν θέλει μπορεί έστω και την τελευταία στιγμή -όπως είναι τώρα γιατί βρισκόμαστε σε μία σημαντική καμπή- να αποδείξουμε ότι μπορούμε να σώσουμε τον πλανήτη, ο οποίος είναι το σπίτι μας.

Η πολιτεία θεωρείτε ότι στηρίζει το ελαιόλαδο;

Η πολιτεία όσον αφορά στο λάδι πρέπει να προσπαθήσει λίγο περισσότερο. Η πρώτη που έρχεται είναι η Ισπανία, η μεγαλύτερη παραγωγός ελαιολάδου στην Ευρώπη και στον κόσμο, όπου εκεί (βλέπε Ισπανία) υπάρχει τεράστια υποστήριξη των παραγωγών και γενικότερα του κόσμου του ελαιολάδου.

Εσείς ξεκινώντας αυτή τη προσπάθεια συναντήσατε κάποιες δυσκολίες;

Δυσκολίες δεν συνάντησα και μάλιστα στην εκδήλωση αυτή υπάρχουν άνθρωποι όπως από την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, που βοήθησαν και είναι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης αυτής.

Ποιος είναι ο Αντώνης Τιρπιντήρης;

Ο Αντώνης Τιρπιντήρης είναι ένας επιχειρηματίας, ο οποίος είναι πια μεγάλος έχει τα παιδιά του που συνεχίζουν τις δουλειές του και τις επιχειρήσεις μου και ‘γω έχω αφιερώσει τον εαυτό μου στο να μπορέσω να προσφέρω αυτά που ήδη έχω ξεκινήσει - και έχω και φυσικά και άλλα μελλοντικά σχέδια για το χωριό μου.

Πως θα θέλατε να δείτε το Σίγρι;-

Όταν ήμουν παιδί, το σχολείο μας ήταν διθέσιο, είχαμε 50 περίπου παιδιά. Σήμερα, δυστυχώς, υπάρχουν ελάχιστα παιδιά, νομίζω λιγότερα από δέκα και τα περισσότερα για Γυμνάσιο πηγαίνουν στην Άντισσα, ίσως και για σχολείο - δεν γνωρίζω. Το όνειρό μου είναι να δω το Σίγρι να αναπτύσσεται, να έρθουν περισσότεροι κάτοικοι, να πάρει ζωή και όχι να ερημοποιηθεί, όπως  ερημοποιούνται τα περισσότερα χωριά στην Ελλάδα, με τον κόσμο να μεταφέρεται στις πόλεις.

 

 


Εμβολιασμός 2021

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey