Γιαννάκας: «Πρέπει να καταβάλλονται Συγγενικά & Πνευματικά Δικαιώματα, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζοντας κανόνες»

Να θεσπιστούν μέτρα για τα πνευματικά δικαιώματα ζητούν οι επαγγελματίες της εστίασης [Audio]

22/09/2021 - 12:50 Ενημερώθηκε 23/09/2021 - 13:51

Τους τελευταίους μήνες παρατηρείται μια συνεχόμενη πίεση σε επιχειρηματίες της εστίασης για την είσπραξη αμοιβής των Συγγενικών-Πνευματικών δικαιωμάτων.
«Η estiasigreece ως ένας φορέας διαλόγου βγαίνει μπροστά και παίρνει ξεκάθαρη και σαφή θέση για τα δικαιώματα των εταιριών» αναφέρει σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Μυτιλήνης «Ασπίδα», Νίκος Γιαννάκας.

Ο κ. Γιαννάκας εξηγεί στο «Ε» ότι το πρόβλημα που έχει προκύψει εστιάζεται στο ότι κανείς δεν γνωρίζει που καταλήγουν τα λεφτά που καταβάλλονται για τα πνευματικά δικαιώματα καθώς και πως γίνεται η όλη διαχείριση. Αυτό που ζητούν είναι να οριστεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τόσο τους επαγγελματίες της εστίασης όσο και αυτούς που πρέπει να αποδέχονται τα χρήματα των πνευματικών δικαιωμάτων .

Μάλιστα σε ανακοίνωση του δευτεροβάθμιου οργάνου αναφέρεται:
«Όπως και στο παρελθόν σταθερό αίτημα μας είναι η ύπαρξη ενός Οργανισμού-Εταιρείας Συλλογικής Διαχείρισης στην οποία θα καταβάλουν τα καταστήματα την αναλογική αμοιβή και αυτός με την σειρά του να κάνει την σωστή κατανομή στις εταιρείες, όπως γίνεται και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να συμβαδίζει με τις τρέχουσες τεχνολογικές εξελίξεις παρέχοντας προστασία τόσο στους δικαιούχους όσο και στις επιχειρήσεις εστίασης.
Δεν γίνεται καθημερινά να επικοινωνούν εταιρείες και να απαιτούν αμοιβές χωρίς σωστή τιμολογιακή πολιτική, να απειλούν ότι θα κινηθούν νομικά και να μην αποστέλλουν τον πλήρη κατάλογο με το ποια τραγούδια εκπροσωπούν.
Έτσι η εστίαση γίνεται έρμαιο των εταιρειών, χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα από το κράτος για το ποια πρέπει να πληρώσουμε, αφού πολλές από αυτές έχουν δικαστικές διαμάχες για την νομιμότητα τους ή με τους ίδιους τους δημιουργούς ή και ακόμα μεταξύ τους ζητώντας την ανάκληση αδειών εκατέρωθεν. Σίγουρα αυτό από μόνο του μας δημιουργεί απορίες και δυσπιστία, διότι όπου υπάρχει καπνός, υπάρχει και φωτιά.
Η estiasigreece δέχεται ότι πρέπει να καταβάλλονται Συγγενικά & Πνευματικά Δικαιώματα, αλλά πρέπει να εκσυγχρονιστεί το νομοθετικό πλαίσιο θεσπίζοντας κανόνες. Το πρόβλημα των πνευματικών δικαιωμάτων είναι μεγάλο και χρόνιο για την εστίαση, τους τελευταίους 18 μήνες όμως έγινε τεράστιο λόγο των παρατεταμένων lockdown.
Η άποψη μας λοιπόν είναι σαφή και ξεκάθαρη :

  • Δημοσίευση άμεσα των ρεπερτορίων όλων των εταιριών για να είναι ξεκάθαρο ποιος εκπροσωπεί ποιον. (Δεν γίνεται όλες οι εταιρίες να απαιτούν το 100% του καταλόγου τους χωρίς να ξέρουμε ακριβώς ποια εκπροσωπούν).
  • Δημοσίευση των τιμοκαταλόγων. Δεν μπορεί να γίνετε τιμολόγηση κατά το δοκούν.
  • Όταν υπάρχει τιμολόγηση από δύο και πλέον εταιρίες δεν μπορεί να απαιτείται καταβολή ολόκληρου κατάλογου και από τις δύο ή τρεις εταιρείες. Ανάλογα το ρεπερτόριο της επιχείρησης θα πρέπει να γίνει ποσοστιαία κατανομή. (Π.χ. 60% του τιμοκαταλόγου στην μία εταιρεία, το 40% στην άλλη).
  • Λόγω των έκτακτων συνθηκών και των επιπτώσεων από τα ληφθέντα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του COVID -19 με την υποχρεωτική αναστολή της λειτουργίας καταστημάτων βάσει σχετικών ΚΥΑ, κατά τους μήνες από Μάρτιο 2020 έως Μάιο 2020, καθώς και από Νοέμβριο 2020 έως Μάιο 2021, για τον υπολογισμό της αναλογούσας συνολικής αμοιβής των ετών 2020 και 2021 δεν θα να προσμετράτε για τα εν λόγω καταστήματα το αντίστοιχο χρονικό διάστημα κατά το οποίο παρέμειναν κλειστά, βάσει των ανωτέρω. Το αυτό θα ισχύσει και σε περίπτωση που εκδοθούν τυχόν νέες ΚΥΑ οι οποίες θα προβλέπουν νέα αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων, για το χρονικό διάστημα μεταξύ των μηνών από Ιούνιος 2021 έως Δεκέμβριο 2021.
  • Για τους μήνες που υπολειτουργήσαμε είτε με μόνο καθήμενους, είτε με αποστάσεις, είτε μόνο σε εξωτερικούς χώρους, το τίμημα δεν μπορεί να ξεπερνάει το 50% του τιμοκαταλόγου στην χαμηλή κλίμακα αφού οι υγειονομικοί περιορισμοί δεν επέτρεπαν να λειτουργήσει ο χώρος με τα κριτήρια της άκρως απαραίτητης.
  • Προτείνουμε το αίτημα μας να γίνει αποδεκτό από το σύνολο των επιμέρους τοπικών Συλλόγων εστίασης και να μην υπάρξει καμία σύμβαση χωρίς να ληφθεί υπόψη η περίοδος της πανδημίας.
  • Αναλαμβάνουμε την υποχρέωση για όλους τους Συλλόγους της χώρας και ξεκινάμε επαφές με μεγάλο Δικηγορικό γραφείο για να διασφαλίσουμε όλα τα μέλη μας.
  • Ζητάμε επίσημα από την Κυβέρνηση να πάρει θέση και να ξεκαθαρίσει την θέση της σε αυτό το χρόνιο πρόβλημα, όπως άλλωστε έχει δηλώσει ότι  επιθυμεί και η ίδια.

Το θέμα είναι και πολιτικό. Η ηθική δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τη νομιμότητα».

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey