Σύσκεψη στη Μυτιλήνη ακτοπλόων και τουριστικών πρακτόρων από την Ελλάδα και την Τουρκία

Να σταματήσει η λογική του παραλόγου [Vid]

04/09/2018 - 16:40 Ενημερώθηκε 12/09/2018 - 11:26

Αντιμέτωπες με τον παραλογισμό του Ελληνικού Δημοσίου βρίσκονται δεκάδες ελληνικές και τουρκικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, που συνδέουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου με τα απέναντι παράλια. Μετά από πρόστιμα, που βεβαίωσε εις βάρος τους η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, τα οποία επηρεάζουν  ακόμα και την ίδια τους την ύπαρξη.

Τι έχει συμβεί; Σημείο αναφοράς αποτελεί η ελληνική νομοθεσία και η επιβολή προστίμων που προβλέπονται για τις ναυτιλιακές εταιρείες που μεταφέρουν από την Τουρκία επιβάτες στα ελληνικά νησιά, δίχως βίζα. Ως τέτοιες περιπτώσεις θεωρούνται επί παραδείγματι οι Τούρκοι πολίτες, που κάποια στιγμή επισκέφθηκαν το ψευδοκράτος στην κατεχόμενη βόρεια Κύπρο. Οι ελληνικές αρχές αντί να σφραγίζουν πάνω στο διαβατήριο -αφού το ψευδοκράτος δεν αναγνωρίζεται από την Ελλάδα- το πράττουν πάνω σε λευκό χαρτί και κάπου εκεί ξεκινά η γραφειοκρατική παράνοια. Κι αυτό γιατί οι κρατικές υπηρεσίες επιβάλουν πρόστιμο στις ακτοπλοϊκές εταιρείες και τους τουριστικούς πράκτορες, επειδή θεωρούν ότι θα έπρεπε οι ίδιες να έχουν ελέγξει τα απαραίτητα έγγραφα, τη στιγμή ωστόσο που ο διαβατηριακός έλεγχος γίνεται από την Αστυνομία στο τελωνείο. Μια άλλη περίπτωση αφορά Ρώσο ταξιδιώτη που δεν είχε στην κατοχή του το νέο βιομετρικό διαβατήριο.

Παρότι οι συγκεκριμένες παραβάσεις αφορούν τη χρονική περίοδο από το 2011 μέχρι και σήμερα, ουδέποτε στο παρελθόν η Αποκεντρωμένη Διοίκηση βεβαίωσε πρόστιμα, σε αντίθεση με τη φετινή χρονιά. Αρκετές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των μεταφορών επιβατών και προϊόντων από και προς τα τουρκικά παράλια καλούνται να πληρώσουν υψηλά πρόστιμα ύψους €50.000 έως και €150.000 ευρώ, σε τρεις δόσεις, με την 1η να καταβάλλεται στα μέσα Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα συνολικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί ξεπερνούν συνολικά το 1,2 εκ ευρώ, για εταιρείες στην Ελλάδα αλλά και την Τουρκία.

Σύσκεψη στη Μυτιλήνη

Μην έχοντας άλλο τρόπο αντίδρασης εκπρόσωποι των ακτοπλοϊκών εταιρειών από τις δύο χώρες αποφάσισαν να συσκεφθούν το πρωί της Δευτέρας στη Μυτιλήνη, προκειμένου να συντονίσουν τις δράσεις τους, αλλά και να ενημερώσουν τα Επιμελητήρια της περιοχής και τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Λέσβου, στην Προκυμαία, παρόντες ήταν τουριστικοί πράκτορες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, εκπρόσωποι ακτοπλοϊκών εταιρειών της Τουρκίας, τοπικοί παράγοντες από τα Επιμελητήρια και εκπρόσωποι του διαβατηριακού ελέγχου της Αστυνομίας. Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Βουλευτής Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Β. Αιγαίου Γιώργος Καμπούρης, Ο Γενικός Διευθυντής της Γ.Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Παύλος Μιχαλακέλλης και ο Αντιδήμαρχος Λέσβου Κώστας Αστυρακάκης.

Αφού συζήτησαν το υφιστάμενο καθεστώς, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς συμφώνησαν πως πρέπει να αντιδράσουν μαζικά και οργανωμένα, ώστε να πάψουν να χρεώνονται οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι τουριστικοί πράκτορες με βαριά πρόστιμα, για αρμοδιότητες και παραλείψεις που δεν είναι στη δικαιοδοσία τους. Όπως αποφασίστηκε, θα επιδιωχθεί τις επόμενες ημέρες μια συνάντηση με τον αν. υπουργό Ναυτιλίας, Νεκτάριο Σαντορινιό, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις των εμπλεκομένων φορέων για την εξομάλυνση της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί.

Συγκεκριμένα, εκείνο που αποτελεί πρώτιστο μέλημα των φορέων που πλήττονται από την ελληνική νομοθεσία είναι να μη βεβαιωθούν τα συγκεκριμένα πρόστιμα. Ακολούθως να βρεθεί ο τρόπος που θα εξασφαλίσει τη μη επιβολή νέων προστίμων και τέλος να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο εδάφιο του νόμου, ώστε να πάψει η «καταδίωξη» τουριστικών πρακτόρων και ακτοπλοϊκών εταιρειών για θέματα που δεν άπτονται της αρμοδιότητάς τους.

Β. Μυρσινιάς: «Αισιοδοξία, ότι θα βρεθεί λύση»

Μιλώντας στο «Ε», ο πρόεδρος του Επιμελητήριο Λέσβου Βαγγέλης Μυρσινιάς εμφανίστηκε αισιόδοξος και καθησυχαστικός: «Η ευρεία συμμετοχή στη σύσκεψη αυτή μας καθιστά αισιόδοξους ότι θα βρεθεί τελικά μια λύση. Μετά από διεξοδικές συζητήσεις μεταξύ των φορέων, καταλήξαμε σε μια δέσμη ενεργειών που θα ακολουθήσουμε. Αρχικά θα επιδιώξουμε μια συνάντηση με τον  κ. Σαντορινιό και εν συνεχεία θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας. Το πνεύμα του νόμου είναι σωστό, αφού προσπαθεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά για παράτυπη είσοδο στη χώρα μας. Ωστόσο δεν είναι δυνατόν τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να υποκαθιστούν τις κρατικές υπηρεσίες. Ο νόμος χρειάζεται βελτίωση. Αν κριθεί από τον διαβατηριακό έλεγχο πως ένας ταξιδιώτης δεν διαθέτει τα απαραίτητα έγγραφα εισόδου στη χώρα, ας μην του επιτρέπεται και ας επιστρέφει πίσω. Όχι να επιβάλλονται πρόστιμα στους πράκτορες και τους ακτοπλόους, οι οποίοι κανέναν λόγο δεν έχουν να ασκούν έλεγχο.»

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey