Το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Τήνου- Νάξου της Καθολικής Εκκλησίας και τοποτηρητή Λέσβου, Χίου & Σάμου Ιωσήφ Πρίντεζη

«Να μην ξεχνάμε την ανθρωπιά μας, να μην σκληραίνουμε τις καρδιές μας» [Vid]

15/10/2021 - 11:30 Ενημερώθηκε 18/10/2021 - 11:14

Μία συνέντευξη καρδιάς, παραχώρησε στο «Ε» ο Αρχιεπίσκοπος Τήνου- Νάξου της Καθολικής Εκκλησίας και τοποτηρητής Λέσβου, Χίου & Σάμου Ιωσήφ Πρίντεζης. Η άφιξη του σεβασμιότατου συνέπεσε με την άφιξη στο νησί αντιπροσωπείας από το Βατικανό που ήρθε για να εξετάσει τις συνθήκες για μία επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο, ο οποίος είχε ξαναέρθει το 2016. Ο νέος Αρχιεπίσκοπος στην συνέντευξή του στο «Ε» τόνισε την ανάγκη να διατηρήσουμε την ανθρωπιά μας ειδικά όταν ο συνάνθρωπός μας βρίσκεται σε ανάγκη.

Ο Ιωσήφ Πρίντεζης γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 6 Φεβρουάριου 1970. Είναι γιος του Αντωνίου και της Μαρίας. Έχει 4 αδέλφια, την Άννα, τον Νικόλαο, τον Ανάργυρο και τη Φλώρα. Έζησε στον Βήσσα και στην Ποσειδωνία όπου έβγαλε το Δημοτικό Σχολείο. Φοίτησε στο Α’ Γυμνάσιο και στο Α’ Λύκειο Σύρου. Σε ηλικία 17 ετών έφυγε για σπουδές στην Ιερατική Σχολή του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστή στην Βοστόνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο νησί μας, μιλήσαμε με τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος μας είπε: 

Η επίσκεψή σας σχετίζεται με την έλευση του Πάπα;

«Τον Μάιο χειροτονήθηκα Αρχιεπίσκοπος Τήνου- Νάξου και τοποτηρητής Λέσβου, Χίου & Σάμου της Καθολικής Εκκλησίας. Ήθελα να έρθω να γνωρίσω τους τοπικούς άρχοντες, τους μητροπολίτες και το ποίμνιο.

Εγώ θα ερχόμουν στη Μυτιλήνη έτσι κι αλλιώς ,απλά έτυχε η συγκυρία να έρθει και η αντιπροσωπεία από το Βατικανό για να εξετάσουν τις συνθήκες για μία επικείμενη επίσκεψη του Πάπα». 

Ο επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας είχε έρθει το 2016. Υπάρχει ιδιαίτερος λόγος που επαναλαμβάνει την επίσκεψη αυτή;

«Ο Πάπας είχε ξανάρθει στη Λέσβο το 2016 και τώρα επιθυμεί  να δει τι έχει γίνει. Βέβαια δεν περιμένει να δει τα ίδια πρόσωπα γιατί ευτυχώς θα έχουν προχωρήσει στην Ευρώπη -ελπίζουμε.  Εκείνος ενδιαφέρεται και για τους πρόσφυγες αλλά του άρεσε το νησί της Λέσβου.  Θεωρούμε πραγματικά ότι οι Μυτιληνιοί τους καλωσόρισαν τους πρόσφυγες, τους πρόσφεραν πάρα πολλά και έδειξαν μία ιδιαίτερη ανθρωπιά και για αυτό το λόγο θέλει να ξανάρθει.

Επίσης η έλευση του Πάπα έχει να κάνει και με τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Έχει δεχθεί ιδιαίτερη πρόσκληση από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για αυτό. Εκτός των άλλων φέτος γιορτάσαμε τα 450 χρόνια από την Ναυμαχία της Ναυπάκτου όταν η Δύση κατάφερε να ενωθεί με τη βοήθεια της Ελλάδος για να αντιμετωπίσουν τον οθωμανικό στόλο, έξω από τη Ναύπακτο, και με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να σωθεί η Ευρώπη από την οθωμανική επέλαση. Πάντως η φετινή επέτειος των 200 χρόνων ήταν και ένα κίνητρο για τον Πάπα να έρθει στην Ελλάδα».

Πως διαμορφώνεται η καθολική κοινότητα της Λέσβου;

«Η καθολική κοινότητα της Μυτιλήνης είναι μία μικρή κοινότητα, που αποτελείται από κάποιους Έλληνες, από κάποιους ξένους οι οποίοι μένουν πάρα πολλά χρόνια στο νησί, έχουνε παντρευτεί Έλληνες και τώρα τελευταία από κάποιους μετανάστες που έχουν έρθει κυρίως από την Αφρική που είναι οι καθολικοί. Έχουμε έναν ιερέα ο οποίος έχει υπό τη σκέπη του Χίο και Μυτιλήνη, όπου είναι εφημέριος. Στην Μυτιλήνη υπάρχει ένας μοναστηριακός ναός των Πατέρων Φραγκισκανών ο οποίος φιλοξενούσε τα οστά του Αγίου Βαλεντίνου πολλά χρόνια. Κάποια στιγμή μεταφέρθηκαν στην Αθήνα και ο προηγούμενος Αρχιεπίσκοπος θέλησε να τα επαναφέρει εδώ. Από την εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στην Αθήνα ξαναγύρισε τμήμα των οστών στη βάση του στη Λέσβο».

Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλετε να μεταφέρετε σε μια εποχή κρίσεων των αξιών;

«Πράγματι τα τελευταία 10 χρόνια η Ελλάδα και όλος ο κόσμος  έχουν υποφέρει από πολλές κρίσεις. Μία οικονομική, μία υγειονομική, μία προσφυγική. Και πραγματικά η Ελλάδα ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή και υπέφερε πάρα πολύ από αυτές τις καταστάσεις. Ευτυχώς φαίνεται ότι μπορούμε και τις αντιμετωπίζουμε και αυτό που θα ήθελα να πω ως μήνυμα είναι να μην ξεχνάμε την ανθρωπιά μας να μην σκληραίνουμε με τις καρδιές μας. Να σκεφτόμαστε ότι σε αυτό είμαστε όλοι μαζί και το περνάμε.  Να μην είμαστε σκληροί απέναντι στους άλλους. Ακόμα και την προσφυγιά και εμείς την έχουμε ζήσει. Ιδιαίτερα η Μυτιλήνη δέχτηκε πολλούς Μικρασιάτες. Ακόμα και η Σύρος έχει δεχθεί Χιώτες πρόσφυγες.  Έλληνες πήγαν στο εξωτερικό πρόσφυγες και μετανάστες. Ξέρουμε τον πόνο της προσφυγιάς και δεν χρειάζεται να είμαστε σκληροί. Εγώ μπορώ να πω για τη Σύρο, για το νησί μου ότι η προσφυγιά έκανε καλό στο νησί μου. Αυτή η οικονομική ανάπτυξη που ήρθε με τους πρόσφυγες ίσως δεν ερχόταν ποτέ από τους ντόπιους. Διότι οι πρόσφυγες είχαν κατασταλάξει στις ασχολίες τους και στην καθημερινότητά τους. Σίγουρα υπάρχουν προβλήματα αλλά μας δίνονται και ευκαιρίες και θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί στο συνάνθρωπό μας ιδιαίτερα στην ανάγκη του».

 

 

 

 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey