Η ομορφιά και η ιστορία του Πλωμαρίου μέσα από τα μάτια του Συλλόγου «Το Πόλιον»

Μυρσίνη Βαρτή - Ματαράγκα : «Κοιτάζουμε το μέλλον αλλά δεν αφήνουμε το παρελθόν» [Vid]

02/07/2021 - 18:00 Ενημερώθηκε 05/07/2021 - 15:14

Το 1999 γεννήθηκε στο Πλωμάρι της Λέσβου «Το Πόλιον» ένας πολιτιστικός Σύλλογος που σκοπό έχει να  συμβάλει μέσα από τις δράσεις του στην ανάδειξη, προστασία και προβολή του φυσικού, δομημένου και ιστορικού περιβάλλοντος της περιοχής καθώς και στην ευαισθητοποίηση των κατοίκων της και στη δια βίου εκπαίδευση, κυρίως ενηλίκων, αλλά και παιδιών, με στόχο την προώθηση της ανάπτυξης της περιοχής. Αυτό, γιατί όπως είπε στο «Ε» η πρόεδρος του Συλλόγου Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα  «Πρέπει να κοιτάζουμε το μέλλον αλλά δεν πρέπει να αφήνουμε το παρελθόν».

Η για χρόνια γεωλόγος στο ΙΓΜΕ και τώρα πλέον πρόεδρος του Συλλόγου «Το Πόλιον», Μυρσίνη Βαρτή Ματαράγκα, είναι μία γυναίκα μορφωμένη, με αντίληψη για την αξία της φυσικής ομορφιάς του Πλωμαρίου και με άσβεστη αγάπη και πάθος για τον τόπο της, κάτι που διαπιστώνει κανείς από τον όγκο των γνώσεων και πληροφοριών που κουβαλάει μαζί της, για κάθε γωνιά της περιοχής, γνώσεις με τις οποίες προσπαθεί να γαλουχήσει και τους συνομιλητές της.

«Το Πλωμάρι είναι γνωστό ως τα πέρατα της γης για το ούζο του, αλλά δεν είναι το ούζο μόνο που το κάνει ξεχωριστό , είναι η φυσική ομορφιά της ευρύτερης περιοχής του Νοτίου τμήματος της Λέσβου το οποίο είναι εντελώς διαφορετικό γεωλογικά από το υπόλοιπο» είπε η κ. Βαρτή και πρόσθεσε πως σε αυτή την ομορφιά έρχονται να προστεθούν και κτίρια μιας άλλης εποχής μάρτυρες της ιστορίας του Πλωμαρίου.


Οι εκδόσεις

«Πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» είναι ένα από τα έντυπα του Συλλόγου που σκοπό έχει να προσεγγίσει επισκέπτες ψαγμένους που θα εκτιμήσουν αυτόν τον πλούτο της περιοχής. Στο έντυπο αυτό τονίζονται τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Πλωμαρίου, που είναι η ιστορία του, το φυσικό του περιβάλλον και τα κτίρια μοναδικής αρχιτεκτονικής.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο Σύλλογος έχει «γεννήσει» και άλλα βιβλία όπως «Ιστορία και Παράδοση του Ούζου», «Πλωμάρι & Θάλασσα- Ταρσανάδες & Καΐκια» και στα Αγγλικά, «Πλωμάρι Αρμενίζοντας στο χρόνο», «Κτήρια της βιομηχανικής κληρονομιάς στο Πλωμάρι». Ακόμη έχει μια σειρά από ντοκιμαντέρ όπως «Ξυλοναυπηγική και καραβομαραγκοί στο Πλωμάρι», «Πολιτιστικές και Περιβαλλοντικές διαδρομές στο Πλωμάρι» και «Αρμενίζοντας στο φως της αυγουστιάτικης πανσελήνου με πηδαλιούχο τον Οδυσσέα Ελύτη». Αυτά και άλλα πολλά, όπως σεμινάρια και ημερίδες, αποτελούν μέρος της προσπάθειας για ευαισθητοποίηση αλλά και εκπαίδευση των κατοίκων - και όχι μόνο -σε σχέση με την ιστορία του Πλωμαρίου.

Η πανδημία δεν στάθηκε εμπόδιο στην πρόεδρο του Συλλόγου που μαζί με τα υπόλοιπα μέλη κατάφερε να διοργανώσει διαδικτυακές εκδηλώσεις με τίτλο «Διαδρομές στην ιστορία του Πλωμαρίου με έμφαση στο 1821», που είχαν την ευχέρεια να παρακολουθήσουν Λέσβιοι σε όλον τον κόσμο. Η εκδήλωση είχε ομιλητές τον δρ.  Στρατή Αναγνώστου, Ιστορικό - Φιλόλογο, τον δρ. Κώστα Καμπουρίδη, Ιστορικό και Φιλόλογο και την λυκειάρχη και Ιστορικό Αμφιτρίτη Καζάζη.

Τα αχαρακτήριστα κτίρια του Πλωμαρίου

Ο ποταμός του Πλωμαρίου είναι μοναδικός στην Λέσβο και μοναδικός στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει η κα Βαρτή. Αξίζει να αναφέρουμε ότι προ τριών ετών σεισμό όταν έφθασαν αρμόδια στελέχη των Υπουργείων Πολιτισμού, Περιβάλλοντος τους έκανε εντύπωση πως κτίρια του Πλωμαρίου δεν έχουν χαρακτηριστεί ακόμη διατηρητέα προκειμένου να προστατευτούν «Για τον σκοπό αυτό ξεκινήσαμε έναν αγώνα και δεν θα σταματήσουμε, προκειμένου τα κτήρια αυτά να είναι διατηρητέα και να προστατεύονται. Μέχρι στιγμής υπάρχουν κάποια διατηρητέα σπίτια» τόνισε η κα Βαρτή- Ματαράγκα.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey