Έκθεση Γραμματοσήμων & Τεκμηρίων Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής 1919-1922

«Μνήμη Μικρασίας» από την Φιλοτελική [Vid]

07/10/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 08/10/2022 - 10:00

Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή διοργανώνει μαζί με τον Δήμο Μυτιλήνης έκθεση Γραμματοσήμων και Τεκμηρίων από την Κυριακή 9 Οκτωβρίου έως και την Κυριακή 16 Οκτωβρίου στην Δημοτική Πινακοθήκη. Η έκθεση Γραμματοσήμων & Τεκμηρίων Μικρασιατικής Εκστρατείας και Καταστροφής 1919-2022 έχει τίτλο «Μνήμη Μικρασίας 2022».

Η έκθεση αφορά την περίοδο πριν την Μικρασιατική Εκστρατεία μέχρι και την καταστροφή [1919-1922] και θα περιλαμβάνει κομμάτια από τις συλλογές των μελών της Φιλοτελικής Λέσβου και όχι μόνο.

Ενδιαφέρον μεγάλο, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, Μιχάλη Βαΐτη θα έχουν δύο συλλογές που θα εκτεθούν και αφορούν ταχυδρομημένα αντικείμενα, κυρίως φάκελους αλληλογραφίας που έχουν σφραγιστεί από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που λειτουργούσαν στην περιοχή της Μικράς Ασίας εκείνα τα χρόνια.

Ο πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Λέσβου, Μιχάλης Βαΐτης

Ακόμα θα υπάρχουν αρκετά καρτ ποστάλ από την περιοχή της Σμύρνης από τις αρχές του 20ου αιώνα που απεικονίζουν την ελληνική ζωή της Σμύρνης καθώς και καρτ ποστάλ από άλλες περιοχές. Παράλληλα από την Σμύρνη μέσα από επιστολόχαρτα θα αναδειχθεί η ελληνική επιχειρηματικότητα της περιοχής.

Επιπλέον θα υπάρχει έκθεμα που αφορά το αναγκαστικό δάνειο του 1922, με διχοτόμηση του χαρτονομίσματος, βάσει της απόφασης που πήρε η τότε ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της Μικρασιατικής Εκστρατείας στις αρχές του 1922. Αξίζει να αναφέρουμε ότι το δάνειο αυτό αποτέλεσε παγκόσμια πρωτοτυπία.

Εκτός από προσωπικές συλλογές θα εκτεθούν και αντικείμενα των Γενικών Αρχείων του Κράτους πάντα σε σχέση με το προσφυγικό που ακολούθησε με την μικρασιατική καταστροφή, θα υπάρχουν πρωτοσέλιδα Εφημερίδων της Εποχής από την Δημόσια Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης που σχολιάζουν την επικαιρότητα της εποχής. Επιπλέον θα υπάρχουν και αρκετές φωτογραφίες τόσο από συλλέκτες όσο και από το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο, που αφορούν τόσο την εκστρατεία όσο και το προσφυγικό.

Ο κ. Βαΐτης δεν παρέλειψε να επισημάνει την σημασία των προσωπικών συλλογών που πλέον αποτελούν τεκμήρια ιστορικής σημασίας.

Σφραγίδα και γραμματόσημο συλλεκτικής αξίας

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην έκθεση συμμετέχουν και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. Μάλιστα την ημέρα των εγκαινίων θα έχουν ανοιχτό το Ταχυδρομικό Κατάστημα της Μυτιλήνης προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι φιλοτελιστές να σφραγίσουν γραμματόσημα ή άλλα αντικείμενα με την αναμνηστική σφραγίδα που τα ΕΛΤΑ φτιάχνουν αποκλειστικά για εκείνη την ημέρα με αφορμή την έκθεση.

Η Φιλοτελική Εταιρεία με αφορμή την έκθεση αυτή θα εκδώσει ένα ειδικό γραμματόσημο το οποίο στη δεξιά του πλευρά θα έχει ένα ζωγραφικό έργο που θα απεικονίζει στιγμές του προσφυγικού με την παραχώρηση χρήσης πίνακα που επιμελήθηκε ο Διευθυντής του Μουσείο Τεριάντ Κώστας Μανιατόπουλος.

Ο κ. Βαΐτης δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παναγιώτη Τσακύρη που στάθηκε αρωγός και υποστηρικτής για την πραγματοποίηση της έκθεσης αυτής.

Τα εγκαίνια της Έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στις 11:00 π.μ.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό Δευτέρα - Τετάρτη από τις 9:00 - 13:00 και απόγευμα 18:00 -20:00, Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή 9:00 -13:00 και Σάββατο και Κυριακή πρωί 10:00 -13:00.

Η είσοδος στην έκθεση θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey