Συνέντευξη με τον «Στυψανό» πλέον ποδηλάτη με διεθνείς διακρίσεις, Στέφεν Στράιχ

Μια ζωή ...ποδήλατο! [Vid]

11/07/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 11/07/2022 - 20:39

ο όνομά του φιγουράρει και στο WIKIPEDIA, όπου σημειώνεται ότι είναι Ελληνογερμανός ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων, ο οποίος ζει μόνιμα στην Ελλάδα, αγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες με τα ελληνικά χρώματα, το 2015 κέρδισε το διεθνή ποδηλατικό αγώνα Trans Afrika και το 2016 ήταν δεύτερος στον ποδηλατικό αγώνα TransAmerica.

Επί της ουσίας όμως, ήταν αυτός που ήρθε στη Λέσβο, επέλεξε να μείνει στην Στύψη και είναι εκείνος που έδειξε ότι το ποδήλατο έχει άλλη αξία. Προφανώς δεν είναι τυχαίο ότι εναρκτήριος σταθμός μιας σειράς Αγώνων Ορεινής Ποδηλασίας είναι η Στύψη. Αγώνες που θα πρέπει να πούμε ότι υποστηρίζουν ο Ποδηλατικός Σύλλογος Λέσβου, το Lesvosride και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου.

Ο ελληνογερμανός ποδηλάτης μεγάλων αποστάσεων Στέφεν Στράιχ

Ο Στέφεν Στράιχ είναι εκείνος που έδειξε ότι το ποδήλατο μπορεί να γίνει αφορμή για την γένεση μίας εναλλακτικής μορφής τουρισμού στη Λέσβο.

Παρότι κάποτε στην Γερμανία εργάστηκε ως πωλητής στις αυτοκινητοβιομηχανίες Ford και BMW εκείνος επιλέγει το ποδήλατο στις καθημερινές του μετακινήσεις του εντός και εκτός Στύψης.

Γεννημένος στο Βερολίνο το 1969 με πατέρα αγρότη και μητέρα δασκάλα. Στη Λέσβο θα έρθει για πρώτη φορά το 1999 για διακοπές, έχοντας επισκεφθεί πολλά ελληνικά νησιά.

Για το ιστορικό θα πρέπει να πούμε ότι η σύζυγός του είχε συγγενείς στην Ελλάδα και ένας εξ αυτών είχε έρθει για να υπηρετήσει ως στρατιώτης στον Πολιχνίτο, εκείνος παντρεύτηκε μια ντόπια και ο γάμος ήταν η αιτία για να έρθει η σύζυγος του Στέφεν πρώτη φορά στη Λέσβο, κάπως έτσι ξεκίνησε το δέσιμο. Όταν αποφάσισαν να φύγουν από την Γερμανία και να μείνουν στην Λέσβο για να αλλάξουν τρόπο ζωής, γύριζαν όλο το νησί και επέλεξαν την περιοχή γύρω από Μόλυβο - Πέτρα για να ζήσουν. Αυτό γιατί ως πιο τουριστική θα μπορούσε να τους προσφέρει μία δουλειά στην οποία εκείνοι θα μπορούσαν να ανταποκριθούν. Οι τιμές στα ακίνητα στην περιοχή Πέτρα - Μόλυβος τότε ήταν αρκετά υψηλές. Κατά την διερεύνηση εντοπίστηκε το σπίτι στην Στύψη και από το 2003 και τούδε ζει με την οικογένειά του μόνιμα εκεί, όπου όπως είπε στο «Ε» τους αγκάλιασαν.

Αρχικά, εργάστηκε ως εργάτης γης και στη συνέχεια ήταν υπεύθυνος για την ενοικίαση τουριστικών δωματίων. Σήμερα έχει τη δική του επιχείρηση στη Λέσβο και δραστηριοποιείται στα κοινά. Είχε μάλιστα εκλεγεί και δημοτικός σύμβουλος στο νεοσύστατο δήμο Δυτικής Λέσβου, από τη Δ.Ε. Πέτρας, αλλά τελικά αντικαταστάθηκε από συνυποψήφιο μετά από ένσταση και επανακαταμέτρηση που έγινε.

Η σχέση με το ποδήλατο

Αιτία για να ξεκινήσει το ποδήλατο ήταν το σχόλιο ενός γείτονά του όταν ήταν μικρός στην Γερμανία. Στις πρώτες του επαφές έπεφτε κάτω ο γείτονας παρατηρώντας τον του είπε ότι δεν θα τα καταφέρει ποτέ να κάνει ποδήλατο. Τότε αποφασισμένος να τον διαψεύσει κατάφερε να διανύσει μία μεγάλη απόσταση και έτσι έγινε η αρχή. Στα χρόνια που θα ακολουθήσουν θα πάρει μέρος σε πάρα πολλούς αγώνες, τοπικούς, εθνικούς και διεθνείς και έχει διακριθεί.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 συμμετείχε στο Παρίσι -Βρέστη- Παρίσι και το 2013 στο Λονδίνο-Εδιμβούργο- Λονδίνο. Από το 2014, συμμετέχει σε αγώνες σε μεγάλες διαδρομές χωρίς υποστήριξη. Έχει συμμετάσχει στην Transcontinetal Race, τη TransAfrika, τη TransAmerika, τον Indian Pacific Wheel Race, και τον ποδηλατικό γύρο NordkapTarifa.

Το 2015 κέρδισε τον Trans Afrika Bicycle Race από το Μπέιτμπριτζ στο Κέιπ Τάουν με χρόνο 8 ημερών 19 ωρών και 28 λεπτών, δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ για το συγκεκριμένο αγώνα.

Τερμάτισε δεύτερος στο διεθνή ποδηλατικό αγώνα TransAmerica το 2016, διανύοντας με το ποδήλατό του 7.000 χιλιόμετρα σε 18 μέρες, δύο ώρες και 20 λεπτά.

Το ποδήλατο στη Λέσβο

Το 2004 και ενώ έχει μετακομίσει στην Λέσβο θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες που θα του επιτρέψουν να παρέχει υπηρεσίες σε ό,τι έχει να κάνει με την οργάνωση ποδηλατικών διαδρομών, όπου τουρίστες και όχι μόνο θα μετακινούνται με έναν άλλο τρόπο στο νησί για να το γνωρίσουν. Ωστόσο η αγορά δεν ήταν ακόμη έτοιμη να δεχθεί κάτι τέτοιο.

Με υπομονή και επιμονή λίγα χρόνια αργότερα θα καταφέρει να μεταδώσει και σε άλλους ανθρώπους αυτή την αγάπη του για το ποδήλατο. Σιγά - σιγά πολλαπλασιάζονται οι κοινωνοί αυτού του αθλήματος, όπως άλλωστε και οι αγώνες στο νησί, που φέρνουν αθλητές από άλλα μέρη της Ελλάδος αλλά και από το εξωτερικό. Δεν θεωρείται τυχαίο ότι αρωγός σε αυτούς τους αγώνες είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και ο Διευθυντής Νικόλας Ζούρος που αφήνει το αποτύπωμά του σε ότι έχει να κάνει με τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού στη Λέσβο.

 

Ευχαριστούμε τον πρόεδρο της Στύψης, Νικόλα Δρακούλα για την παραχώρηση της αίθουσας του Πολιτιστικού Συλλόγου Στύψης για τις ανάγκες της συνέντευξης.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey