Βάγια Αλατερού: «Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν»

Μια ΚΥΨΕΛΗ αγάπης και φροντίδας [Vid]

30/12/2021 - 09:00 Ενημερώθηκε 31/12/2021 - 11:46

Είναι μία ΚΥΨΕΛΗ μοναδική στη Λέσβο. Σε αυτήν οι «εργάτριες» φροντίζουν ανθρώπους που έχουν προβλήματα να τα αντιμετωπίσουν -αν όχι να τα λύσουν- και να ζήσουν μια ζωή με λιγότερα εμπόδια. Λόγος γίνεται για το μικτό κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για ΑΜΕΑ, ΚΥΨΕΛΗ.  

Η ΚΥΨΕΛΗ φέρει ειδική πιστοποίηση σαν φορέας παροχής υπηρεσιών κοινωνικής δευτεροβάθμιας φροντίδας. Σημειώνεται ότι μέχρι και πριν λίγους μήνες είχε πιστοποίηση για Πρωτοβάθμια παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας. «Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό» τόνισε η πρόεδρος του Κέντρου Βάγια Αλατερού & εξηγεί: «Η ΚΥΨΕΛΗ είναι η μόνη οργανωμένη δομή με εξειδικευμένο προσωπικό στη Λέσβο. Δηλαδή όλα τα άτομα που τελειώνουν το ειδικό σχολείο & το ΕΕΕΕΚ δεν υπάρχει κάτι άλλο να πάνε. Εδώ οφείλω να πω ότι χάρη σε ένα πρόγραμμα του ΕΣΠΑ μπορούμε και έχουμε αυτό το προσωπικό».  

«Δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν» 

«Παρόλο που στο πρόγραμμα έχουμε πρόβλεψη για 15 ωφελούμενους εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στο κέντρο παροχής υπηρεσιών σε 37 άτομα όχι μόνο από την πόλη της Μυτιλήνης αλλά και από την περιφέρεια» είπε η κα Αλατερού και πρόσθεσε ότι με πούλμαν της ΚΥΨΕΛΗΣ συνοδός και οδηγός παραλαμβάνουν από το χώρο τους τα παιδιά τα οδηγούν στο Κέντρο και εν συνεχεία θα μεταφέρουν και πάλι στο χώρο τους. «Σε αντίστοιχα κέντρα διημέρευσης που υπάρχουν στην χώρα όσα άτομα είναι οι ωφελούμενοι στο πρόγραμμα τόσα άτομα φιλοξενούνται. Εμάς η διαφορά μας είναι ότι δεν κλείνουμε την πόρτα σε κανέναν άνθρωπο. Έχουμε πολύ περισσότερα άτομα από όσα προβλέπονται και προσφέρουμε σε όλους ότι θα προσφέραμε και στους 15 ωφελούμενους». 

Ακόμη σημειώνεται ότι είναι ανοιχτό σε διαστήματα που είναι κλειστά τα σχολεία, όπως Χριστούγεννα Πάσχα και θερινή περίοδο.  

Οι ωφελούμενοι  

Η ΚΥΨΕΛΗ είναι μικτό κέντρο διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας για ΑΜΕΑ, αυτό σημαίνει ότι φιλοξενούνται όλα τα άτομα με αναπηρίες είτε είναι κινητικές, σωματικές, νοητικές, γνωστικές ή αισθητηριακές και περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 18 έως και 67 ετών.  

Η δομή είναι πλήρως στελεχωμένη με γιατρό που είναι υπεύθυνος του κέντρου, με ψυχολόγο, με κοινωνική λειτουργό, με λογοθεραπευτή, με φυσικοθεραπευτή, με ειδικό παιδαγωγό, με μεταφορέα αρρένων, με συνοδό, με οδηγό & με γυμνάστρια.  

Οι στόχοι του Κέντρου 

Οι στόχοι του κέντρου είναι η οργάνωση των ΑΜΕΑ, η μελέτη, η προβολή και η επίλυση των θεμάτων που τους απασχολούν. Περιλαμβάνεται ακόμη η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου υποδοχής και εμπιστοσύνης αυτών των ατόμων, η ενίσχυση και η ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους, η κοινωνική τους ένταξη και η σύνδεσή τους με την κοινότητα. Επιπλέον συμπεριλαμβάνεται η παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών που προσφέρεται στην οικογένεια των ατόμων με αναπηρία, η αξιολόγηση των δυνατοτήτων τους, η εφαρμογή ανάλογων προγραμμάτων που να ενισχύουν τις δυνατότητές και ικανότητες τους.  

Οι κατασκευές  

Τις κατασκευές της ΚΥΨΕΛΗΣ που δίνονται προς ενίσχυση του Κέντρου μπορεί να τις βρει κανείς στο κτίριο της οδού Δικελί από τις 8:00 το πρωί έως τις 4:00 το απόγευμα.  

Το χρονικό  

Η ΚΥΨΕΛΗ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 1997 με την επωνυμία «Νομαρχιακός Σύλλογος Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Νομού Λέσβου». Τότε στεγάζονταν σε τρεις ανεξάρτητους χώρους στο Μακρύ Γιαλο, ωστόσο οι αυξημένες ανάγκες του κέντρου καθώς και το όραμα των ανθρώπων που είχαν τις τύχες του συλλόγου στα χέρια τους, όπως και η αναγνώριση του έργου που προσέφερε το κέντρο οδήγησαν από τους τοπικούς φορείς τη μετεγκατάσταση του στο νέο χώρο στην οδό Δεκελί 4. Στην μετακόμιση αυτή βοήθησαν σημαντικά, όπως λέει η κα Αλατερού, η Ειρήνη Χωριατέλλη που παραχώρησε το οικόπεδο και ο τηλεμαραθώνιος που έγινε το 2007 από τον Γιάννη Σινάνη 

 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey