Ο Πάνος Ρήγας μιλά στο «Ε» για τον πόλεμο στην Ουκρανία ασκώντας έντονη κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης

«Με τις επιλογές Μητσοτάκη δεν προστατεύονται τα συμφέροντα της Ελλάδας» [Vid]

15/03/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 15/03/2022 - 14:53

Τη Λέσβο επισκέφθηκε ο Πάνος Ρήγας μέλος της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ρήγας που διατηρεί δεσμούς με την Λέσβο ήταν ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή του Κόμματος ενόψει του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.  

Χαρακτηρίζοντας επικίνδυνη την πολιτική της κυβερνήσεως Μητσοτάκη για τον πόλεμο στην Ουκρανία, σε συνέντευξή του στο «Ε», κάνει λόγο για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον πόλεμο αυτό, ενώ επισημαίνει τις ενδεχόμενες επιπτώσεις της επιλογής Μητσοτάκη για αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία, καθιστώντας έτσι την Ελλάδα μέρος του προβλήματος και ενδεχομένως βλάψει και τους ομογενείς που βρίσκονται στην Ουκρανία.  

Δεν παραλείπει όμως να σχολιάσει και την θέση της γείτονος χώρας, η οποία επιλέγει να φέρει στο τραπέζι του διαλόγου τα δύο αντίπαλα στρατόπεδα θέλοντας, όπως τονίζει ο κ. Ρήγας, να παίξει τον ρόλο μιας σημαντικής περιφερειακής δύναμης.  

Ποια είναι η προσωπική σας άποψη για την στάση της χώρας μας σε ότι αφορά στον πόλεμο στην Ουκρανία;  

«Πριν σας πω για την στάση της Ελλάδας θα ήθελα να επιμένω στη στάση της Ευρώπης. Η Ευρώπη σε έναν πολυπολικό κόσμο όπου δεν είναι μόνο οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά είναι η Ρωσία, η Κίνα, δεν έχει παίξει το ρόλο τον οποίο πρέπει να παίξει ώστε να είναι και αυτή η δύναμη η οποία θα μπορεί στο νέο καταμερισμό να παίξει αυτό το ρόλο που της αρμόζει. Δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια -και σήμερα φαίνεται και με το θέμα της Ουκρανίας- ακολουθεί τις πολιτικές και τα πολιτικά και γεωστρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι λάθος γιατί το σύνολο των κρατών της Ευρώπης τελικά θα πληγούν και στο κομμάτι της οικονομίας. Δεν έχει αποκτήσει ενιαία πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, εξωτερική πολιτική και δεν έχει ταυτόχρονα διαμορφώσει εμβάθυνση στα ζητήματα της οικονομίας. Εννοώ ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές αυτή τη στιγμή και μεταξύ κρατών και εντός των κρατών οι ανισότητες είναι πολύ μεγάλες. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρώπη δεν έχει αυτή τη στιγμή καμία στρατηγική για την επόμενη μέρα.  

Και έρχομαι στο θέμα της πατρίδας μας και τη στάση του κυρίου Μητσοτάκη. Η στάση αυτή είναι έξω από το δόγμα που ακολουθούσαμε όλα τα χρόνια σε ότι είχαμε εμείς ως αντίληψη, γιατί είμαστε σε μία περιοχή με πολλαπλές κρίσεις. Ήταν ότι - και αυτό ακολουθήθηκε και από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή και τον Ανδρέα Παπανδρέου όλα τα προηγούμενα χρόνια- παραμένουμε πυλώνας ειρήνης, γέφυρα των λαών και ταυτόχρονα διαμορφώνουμε τις σχέσεις μας ώστε άξιοι εμπιστοσύνης να επιλύουμε προβλήματα μεταξύ των διαφόρων εμπλεκομένων. Εδώ τώρα παίρνουμε μία καθαρή θέση με αυτό που έκανε ο κ. Μητσοτάκης & η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στέλνει οπλικά συστήματα. Σημειώνεται ότι ούτε Ισπανία, ούτε η Ιταλία, κράτη δηλαδή τα οποία δεν βρίσκονται στην περιοχή και που αντιμετωπίζουν αυτά τα θέματα έπραξαν κάτι τέτοιο. Παράλληλα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι έχουμε μία γείτονα χώρα με τη δική της στάση. Είναι μία επιλογή που στην κρίση που υπάρχει προφανώς μας φέρνει σε αντιπαράθεση και μας καθιστά μέρος του ίδιου του προβλήματος της πολεμικής αντιπαράθεσης. Αυτό που θα έπρεπε να κάνουμε πέρα από την καταδίκη - που είναι δεδομένη- της Ρωσίας που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες και ανοίγει ο ασκός του Αιόλου για αναθεωριτισμούς, θα έπρεπε να επιμείνουμε για την ειρηνική επίλυση του προβλήματος και ταυτόχρονα στήριξη των ομογενών μας & του ουκρανικού λαού με ανθρωπιστική βοήθεια και επιμονή στη διπλωματική οδό και επίσης σε βαθιές κυρώσεις απέναντι στη Ρωσία.  

Κάνουν λάθος ανάγνωση και στο επίπεδο της Τουρκίας και θα το συνδυάσω και με τη Ρωσία. Η Τουρκία δεν είναι απομονωμένη. Αυτή ήταν η ανάγνωση του κ. Μητσοτάκη, ότι έχει απομονωθεί. Δεν είναι απομονωμένη, διαμορφώνει ξανά τις σχέσεις της και με κράτη που υπήρξαν ρήξεις την προηγούμενη περίοδο. Παίζει αυτή τη στιγμή και με την Ουκρανία και με τη Ρωσία. Θέλει να είναι περιφερειακή δύναμη και να έχει αυτό το ρόλο, αλλά περιφερειακή δύναμη -όχι για επίλυση προβλημάτων- αλλά για επιδιώξεις οι οποίες έχουν να κάνουν, θα έλεγα, στην επεκτατικότητα της με μία ιμπεριαλιστική αντίληψη των πραγμάτων.  

Αυτό το λέω γιατί το ΝΑΤΟ και οι υπόλοιπες δυνάμεις που είναι σύμμαχοί μας δεν υπάρχει διαχρονικά ένδειξη να μας βοηθήσουν. Όλες πάντα οι προτροπές ήταν «βρείτε τα με την Τουρκία». Άρα μην περιμένει κανένας ότι κάποιος θα στηρίξει εμάς σε οτιδήποτε πρόβλημα υπάρξει ή θα υπάρχει. Άρα γι’ αυτό επιμένουμε εμείς στην επίλυσή του. Και βεβαίως βλέπετε τη στάση της Τουρκίας, ότι στη Ατάλλεια παίζοντας ένα ρολό φέρνει τις δύο εμπλεκόμενες ομάδες να συζητήσουν.  

Η κατάσταση αυτή θα επηρεάσει και την οικονομία της Ευρώπης αλλά και την δική μας. Εμείς κάναμε δραματικές επιλογές. Και με τα θέματα ενέργειας εμείς είχαμε προβλέψει -όχι τον πόλεμο- είχαμε προβλέψει ότι αυτός ο τρόπος θα δημιουργήσει προβλήματα μεγάλα χωρίς εναλλακτικές πηγές, ή να έχουμε εναλλακτικές πηγές οι οποίες δεν θα είναι μονομερείς όπως συμβαίνει σήμερα με το φυσικό αέριο. Ταυτόχρονα η εξάρτηση από το φυσικό αέριο είναι τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία όταν αυτή τη στιγμή βλέπετε την αλματώδη αύξηση στις τιμές. Η κρίση η οποία περνάμε νομίζω ότι επιδεινώνεται και είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με αυτές τις επιλογές. (..)Ο κ. Μητσοτάκης δεν προστατεύει ούτε τα συμφέροντα της Ελλάδας ούτε των ομογενών που και αυτό αποτελεί κρίσιμο θέμα». 

Ποια είναι τα θέματα εκείνα που βρίσκονται στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ με βάσει τις τελευταίες εξελίξεις; 

«Είναι τα εθνικά και δεύτερον είναι τα ζητήματα της οικονομίας. Αυτό γιατί επηρεάζει όλη αυτή η κρίση και την τιμή της ενέργειας η οποία προϋπήρχε και για μας αυτό έχει πολλαπλές επιπτώσεις στην Ελληνική οικονομία. Επιπτώσεις στην πρωτογενή τομέα, στο καλάθι της νοικοκυράς, στις επιχειρήσεις και επιδεινώνεται ήδη η επιβαρυμένη κατάσταση από την πανδημία και τις επιλογές που έχει κάνει ο κ. Μητσοτάκης. Έχει κλείσει ουσιαστικά - ότι και να λέει ο κ. Μητσοτάκης- η στρόφιγγα η αναπτυξιακή, η στήριξη της οικονομίας της χώρας μας και οδηγείται σε διάλυση.  

Εμείς έχουμε προτείνει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού, να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη και ταυτόχρονα να πέσει χρήμα στην αγορά. Δεύτερον έχουμε επιμείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό να υπάρξει μείωση του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου όπως και το ΦΠΑ στα βασικά είδη ανάγκης. Τρίτον να υπάρξει από την μεριά της κυβέρνησης μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης - γιατί την έκανε στον ιδιωτικό τομέα αλλά δεν την έκανε για το δημόσιο τομέα και για τους συνταξιούχους - που θα έδινε τη δυνατότητα να αυξηθεί η αγοραστική δύναμη».  

Κεφάλαιο εσωκομματικές διαδικασίες: Αλλάζει ο τρόπος ανάδειξης αρχηγού και κεντρικής επιτροπής αυτό το γεγονός έχει προκαλέσει κάποιες ενστάσεις στο εσωτερικό σας. Η δική σας άποψη ποια είναι;  

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως συνηθίζω να λέω, είναι ένα παράδοξο της πολιτικής ζωής του τόπου αλλά και της Ευρώπης και είναι ένα κόμμα το οποίο βρίσκεται εν κινήσει. Έχει αλλαγές και είναι καλό αυτό γιατί παρακολουθεί τα γεγονότα και τις εποχές. Από ένα κόμμα του 3% με συσπείρωση ευρύτερων δυνάμεων της αριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας έγινε κυβέρνηση (…) Άρα αλλάζουν οι συνθήκες και εκ του αποτελέσματος για το που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα αλλά και εξαιτίας των συνθηκών που υπάρχουν πια στην κοινωνική ζωή. Η αριστερά οφείλει να συσπειρώσει έναν κόσμο και να του διαμορφώσει την προοπτική ώστε να παρέμβει και να μην μας υπερβεί ο καπιταλισμός. Οι προτάσεις του προέδρου του κόμματος Αλέξη Τσίπρα και ενισχύουν αυτό που εγώ επιμένω να λέω που ήταν ζητούμενο εδώ και πολλά χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι κόμμα των μελών. Αυτό σημαίνει ότι τα μέλη του κόμματος -όχι δια αντιπροσώπων- αλλά δια της αμεσότητας θα επιλεγούν και τις πολιτικές και την ηγεσία».  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey