«Τσουκάλι Άνοιξε»

Λουκουμάδες με μέλι [Vid]

15/02/2022 - 15:36 Ενημερώθηκε 15/02/2022 - 15:36

Στο ζαχαροπλαστείο «Βιενέζα» στο Ακρωτήρι Μυτιλήνης παρέα με τον Παναγιώτη Χαραλαμπή φτιάξαμε το γλύκισμα εκείνο που σημάδεψε τα παιδικά μας χρόνια, γενέθλια, γιορτές & σκόλες.

Το γλύκισμα που θυμίζει την θαλπωρή εκείνη των παππούδων που σε πείσμα των γονιών θέλουν να κακομάθουν το εγγόνι. Κι εκείνο χωρίς να έχει υπομονή αρπάζει μέσα από το πιάτο το μικρό καυτό γεμάτο μέλι μπαλάκι για να το φάει γεμάτο λαχτάρα με ανοιχτό το στόμα προσπαθώντας να πάρει αέρα στην αίσθηση του καυτού λουκουμά. Ένας λουκουμάς που απογειώθηκε όταν επάνω του προσγειώθηκε το μέλι του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου!

 Υλικά

  • Μισό κιλό σκληρό αλεύρι
  • 2 φλιτζάνες χλιαρό νερό
  • 1 κουταλάκι μέλι ή 2 κουταλιές ζάχαρη
  • 2 κουταλάκια αλάτι
  • 25γρ. μαγιά
  • Μέλι για το σερβίρισμα

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Ρίχνουμε σε μία βαθιά κούπα το αλεύρι μας. Προσθέτουμε την μαγιά, το αλάτι, τη ζάχαρη ή το μέλι. Αφού έχουμε ρίξει όλα τα στερεά υλικά ξεκινάμε να προσθέτουμε το νερό ανακατεύοντας παράλληλα έως ότου το ζυμάρι μας είναι εύπλαστο.

Το αφήνουμε 40΄ σε ζεστό σημείο και όταν φουσκώσει αρχίζουμε να «κόβουμε» τους λουκουμάδες.

Σε τηγάνι προσθέτουμε ελαιόλαδο και το αφήνουμε να ζεσταθεί. Σε μία κούπα έχουμε χλιαρό νερό  και βουτάμε σε τακτικά διαστήματα το κουτάλι με το οποίο θα κόψουμε τους λουκουμάδες. Παίρνουμε με την χούφτα μας ζύμη και την σπρώχνουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανιστεί η πρώτη μπάλα μέσα από τον κύκλο που σχηματίζουν δείκτης και αντίχειρας. Την κόβουμε με το κουτάλι και την ρίχνουμε στο ζεστό λάδι. Όταν οι λουκουμάδες πάρουν χρώμα τους βγάζουμε από το τηγάνι τους τοποθετούμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε μέλι.

«ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ» του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Λέσβου

Το γενικής ανθοφορίας  μέλι προέρχεται αποκλειστικά από ανθοφορίες της Λεσβιακής υπαίθρου (κυρίως λυγαριά, άγρια λεβάντα, θυμάρι, ρίγανη, φασκόμηλο και διάφορά άλλα αγριολούλουδα). Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι στο νησί δεν υπάρχουν εντατικές καλλιέργειές γεγονός που σημαίνει ότι ελαχιστοποιείται η πιθανότητα παρουσίας επιβλαβών φυτοπροστατευτικών ουσιών στο μέλι.

Ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου ιδρύθηκε το 1982 και έκτοτε έχει διαρκή παρουσία και δράση καθώς έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του καταναλωτικού κοινού. Εδρεύει στα Αλυφαντά Μυτιλήνης, αποτελείται από 110 μικρούς και μεσαίους μελισσοκόμους απo όλο το νησί της Λέσβου ενώ τυποποιεί και διανέμει αποκλειστικά και μόνο μέλι και προϊόντα μέλισσας των συνεταίρων. Από την ένταξή μας στο πρόγραμμά LEADER plus (1998) και έπειτα παρουσιάζουμε διαρκή ανάπτυξη και σε οικονομικό επίπεδο είμαστε από τους ελάχιστους υγιείς συνεταιρισμούς ως απόρροια της καλής οργάνωσης και διοίκησης της επιχείρησης. Στόχος μας είναι να φτάσει αδιαμεσολάβητα ένα ασφαλές και ποιοτικά ανώτερο προϊόν στο καταναλωτή αφήνοντας παράλληλα ένα δίκαιο κέρδος στο μελισσοκόμο.

Χορηγοί επικοινωνίας

Τα γυρίσματα έγιναν στο Ζαχαροπλαστείο Βιενέζα στο Ακρωτήρι και χορηγός επικοινωνίας της εκπομπής είναι ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός Λέσβου.

Όλες τις συνταγές του «Τσουκάλι Άνοιξε» μπορείτε να τις δείτε στο site του ΕΜΠΡΟΣ, στο κανάλι στο YOUTUBE, καθώς και στις σελίδες που διατηρεί σε facebook & instagram.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey