Γιαννάκας: «Καταρρέει ο κλάδος μας»

Κλείνουν το ένα μετά το άλλο καταστήματα εστίασης στη Λέσβο [Vid]

12/01/2022 - 14:40 Ενημερώθηκε 15/01/2022 - 11:26

Χωρίς μέλλον είναι η φράση που αναδεικνύει το πρόβλημα των καταστημάτων εστίασης Λέσβου με τα αρκετά από αυτά το τελευταίο διάστημα να έχουν βάλει λουκέτο, είτε προσωρινό, είτε μόνιμο.  

Άλλοι επιχειρηματίες πουλάνε τις επιχειρήσεις, άλλοι τις έχουν βάλει στο ρελαντί, ενώ οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας. 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Καταστημάτων Εστίασης και Ψυχαγωγίας «ΑΣΠΙΔΑ», Νίκο Γιαννάκα, ο κλάδος καταρρέει με την πολιτεία να νίπτει τας χείρας της και τους επιχειρηματίες να είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις 

Το πρώτο χτύπημα, όπως είπε σε δήλωσή του ο κ. Γιαννάκας ήρθε με κάποιες ακυρώσεις εν μέσω των γιορτών μετά την ανακοίνωση των πρώτων μέτρων. Ακολούθησαν τα μέτρα για χωρίς μουσική, αποστάσεις παρά το γεγονός ότι στα καταστήματα εξυπηρετούνταν περιορισμένος αριθμός ατόμων που ανήκε στην κατηγορία των εμβολιασμένων.  

«Τότε εκτός του ότι υπήρξε ένα τεράστιο κύμα ακυρώσεων, ήταν ηλίου φαεινότερο ότι πλέον είχε γίνει ασύμφορο σε πάρα πολλές επιχειρήσεις να λειτουργήσουν» τόνισε ο κ. Γιαννάκας και πρόσθεσε: « Ήδη μας έχουν αποκλείσει ένα 40% να μπει μέσα στο μαγαζί μας που αντιστοιχεί στο ποσοστό των ανεμβολίαστων. Από τους από τους εμβολιασμένους που έμπαιναν μας έχει περιορίσει πόσα άτομα θα είναι στη παρέα, δεν μπορεί να μπει κάποιος όρθιος, μας έχουν βάλει το ωράριο και εκεί είναι καταστροφή. Δεν προλάβαμε να δουλέψουμε τις γιορτές για να μπορέσουμε να βγάλουμε τα έξοδα που είχαμε. Ήταν μία τεράστια ζημιά».  

Μάλιστα τόνισε ότι δεδομένης της συγκυρίας η μόνη λύση ήταν να κλείσουν οι επιχειρήσεις γιατί δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά και είναι ασύμφορο να παραμένουν ανοιχτές. Παράλληλα πρόσθεσε ότι η πολιτεία δεν έχει δώσει κάποιο σημάδι ελπίδας για την στήριξη των καταστημάτων εστίασης. 

Ακόμη επισήμανε ότι πολύ μικρό ποσοστό επιχειρήσεων έχει την δυνατότητα να βγάλει σε αναστολή τους υπαλλήλους της, τους οποίους όπως είπε ο κ. Γιαννάκας το κράτος άφησε κρεμασμένους με τα νέα μέτρα εν μέσω εορτών. «Οι 9 στις 10 επιχειρήσεις δεν μπορούσα να βγάλουν κανένα σε αναστολή, οπότε πάρα πολλοί υπάλληλοι που χάσανε τα μεροκάματά τους, δεν μπορούν να μπουν καν σε αναστολή και βεβαίως οι επιχειρήσεις ταυτόχρονα πληρώνουν τις εισφορές των υπαλλήλων χωρίς να δουλεύουν οπότε είναι διπλή ζημιά εκεί και για τον υπάλληλο που έχασε όλο το μεροκάματο και για τον επιχειρηματία ο οποίος πληρώνει τις εισφορές ενός υπαλλήλου που δεν δουλεύει» είπε σε δήλωσή του στο «Ε». 

Στο σφυρί..

Αυτή τη στιγμή στη Μυτιλήνη έχουν κλείσει τελείως πέντε επιχειρήσεις εστίασης, πάνω από 15 επιχειρήσεις έκλεισαν μη γνωρίζοντας ακόμη το πότε θα επαναλειτουργήσουν, ενώ πάνω από 30 επιχειρήσεις τουλάχιστον πωλούνται αυτή τη στιγμή. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η περιοχή Λαδάδικα, όπου οι μισές επιχειρήσεις είναι κλειστές.  

«Ο κλάδος μας καταρρέει, το φωνάζουμε καιρό τώρα. Δεν καταλαβαίνουν δεν μας βοηθάνε, πλέον θα μας βρουν μπροστά τους» δήλωσε ο κ. Γιαννάκας αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων δεδομένου ότι οι επιχειρηματίες σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο είναι σε διαρκή επικοινωνία. Στις κινητοποιήσεις πρόσθεσε ότι αναμένεται να συμμετέχουν και υπάλληλοι των καταστημάτων που είναι αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.  

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey