Ο Παναγιώτης Παπαρίσβας μιλά στο «Ε» για τα δέκα χρόνια στο τιμόνι του Εμπορικού Συλλόγου

Κάθε τέλος και μια νέα αρχή [Vid]

16/09/2021 - 10:00 Ενημερώθηκε 03/01/2022 - 10:22

Μετά από δέκα χρόνια στο τιμόνι του Εμπορικού Συλλόγου Μυτιλήνης, κατά τη διάρκεια των οποίων η τοπική αγορά ήρθε αντιμέτωπη με οικονομική κρίση, μεταναστευτικό, αλλαγές στους χαμηλούς συντελεστές ΦΠΑ και πανδημία, ο πρόεδρος Παναγιώτης Παπαρίσβας, αποφάσισε να παραδώσει την σκυτάλη στους επόμενους, εν όψει και της συνταξιοδότησής του, συνεχίζοντας όμως να δηλώνει ενεργός πολίτης.

-     Μια δεκαετία στον Εμπορικό Σύλλογο, ποιες οι στιγμές που τον σημάδεψαν;

«Ήταν μία δύσκολη δεκαετία, μια δεκαετία κατάρρευσης για την ελληνική οικονομία. Μια δεκαετία που στιγματίστηκε από τις πολύ μεγάλες αλλαγές που έγιναν στο εμπόριο. Μια δεκαετία που το νησί μας και η πόλη μας σημαδεύτηκε από την έξαρση του μεταναστευτικού αλλά και από τον αγώνα που κάναμε ενάντια στην κατάργηση των χαμηλών συντελεστών ΦΠΑ, που θεωρώ ότι ήταν μια από τις κορυφαίες στιγμές στην διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου μιας και μαζί με το Επιμελητήριο και άλλους 33 φορείς είχαμε πάρει ουσιαστικά όλη την ευθύνη στην πλάτη μας και διοργανώσαμε ένα μεγαλειώδες συλλαλητήριο, την στιγμή που διοργανώνονταν κάποια αναπτυξιακά συνέδρια, όπου μεταξύ των άλλων μιλούσαν για την επικείμενη μείωση του ΦΠΑ. Πράγματα που όποιος τα σκεφτεί εκ των υστέρων βλέπει πόσο ασύμμετρα και ασυμβίβαστα ήταν. 

Θεωρούμε ότι το κύρος του Εμπορικού Συλλόγου έχει αναβαθμιστεί σημαντικά όντας από τους συνομιλητές με την επίσημη πολιτεία (...). Μας καλούν θεωρώντας ότι προφανώς ο εμπορικός κόσμος, έχει ιδιαίτερα βαρύνουσα άποψη για τα πράγματα της πόλης μας, όχι μόνο τα καθαρά εμπορικά, αλλά τα ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά.

Η πορεία της αγοράς αυτά τα δέκα χρόνια είχε πολύ μεγάλη πτώση μέχρι το 2017  και από το χρόνο αυτό έως τώρα μία άνοδο η οποία βέβαια το 2020 ήταν πάλι πτωτική λόγο της πανδημίας. Φέτος δείχνει να ανακάμπτει από το lock down των πρώτων μηνών του πρώτου τριμήνου. Ουσιαστικά δείχνει να ανακάμπτει και να καλύπτει το χαμένο έδαφος».

-     Πως θα χαρακτηρίζατε την πορεία της τοπικής οικονομίας;

«Η τοπική αγορά για να τονωθεί χρειάζεται ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στον τόπο. Και ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη στον τόπο χωρίς ανάπτυξη του τουρισμού δεν γίνεται να υπάρξει. Ο τουρισμός δυστυχώς χτυπήθηκε πάρα πολύ άσχημα και από την πανδημία και από εξ αυτής προερχόμενη στάσης - έλευσης τουριστών από την Τουρκία. Βεβαίως αν δούμε το ισοζύγιο με την Τουρκία, δηλαδή πόσα χρήματα φεύγουν και πόσα χρήματα έρχονται αυτό είναι ένα ζητούμενο. Παρ’ όλα αυτά πιστεύουμε ότι δημιουργείται μία ζωντάνια με αυτές τις συνθήκες. Περιμένουμε να προσπαθήσει ο τουρισμός να αναπτυχθεί και να σταματήσει εδώ το πρόβλημα με την πανδημία για να μπορέσει ο τουρισμός και το εμπόριο να προχωρήσουν προς τα εμπρός. Υπάρχουν ανασταλτικοί παράγοντες, υπάρχει το ενδιαφέρον το εκδηλωμένο είτε όχι από μεγάλες αλυσίδες. Δυστυχώς ο νόμος των 500 τετραγωνικών δεν ισχύει στην πράξη, οπότε υπάρχουν σε εξέλιξη εργασίες μεγάλων πολυκαταστημάτων τα οποία θα χτυπήσουν την ντόπια οικονομία και αυτό είναι κάτι που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν. Δυστυχώς δεν ζούμε κάτω από καθεστώς ελεύθερης οικονομίας, αλλά κάτω από καθεστώς ασύδοτης οικονομίας. Η ελεύθερη οικονομία έχει κανόνες, όταν οι κανόνες αυτοί δεν τηρούνται και βρίσκονται «παραθυράκια» τότε η οικονομία γίνεται ασύδοτη και όταν γίνεται ασύδοτη, εισβάλουν ξένες αλυσίδες. Στις νησιωτικές οικονομίες που είναι κλειστές το χρήμα ανακυκλώνεται αφήνοντας κέρδη στους ντόπιους. Όταν αυτή η οικονομία πάψει να είναι κλειστή και ανοίγει προς τα έξω, προφανώς η προστιθέμενη αξία των ειδών που εμπορεύονται φεύγουν προς τα έξω και έτσι η οικονομία η ντόπια αποδυναμώνεται. Αυτό είναι κάτι που είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμο και μας προβληματίζει έντονα».

-     Να περιμένουμε ότι θα σας δούμε και πάλι ενεργό μέσα από κάποια άλλη ιδιότητα;

«Δηλώνω «παρών», αγαπώ τον τόπο μου. Έχω αποδείξει μέχρι τώρα ότι κατάφερα να κάνω κάποια πράγματα για τον κλάδο μου» είπε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ασχοληθεί με την πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση δεδομένου ότι και στο παρελθόν του είχε γίνει πρόταση.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey