Δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης

Η πολιτιστική κυψέλη της οδού Τυρταίου [Vid]

25/05/2022 - 09:00 Ενημερώθηκε 25/05/2022 - 11:14

Στο Κέντρο της Μυτιλήνης, εκεί που χτυπά η καρδιά της, στην αγορά δημιουργήθηκε το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης. Το κτίριο στο στενό της Τυρταίου θα γίνει το σημείο συνάντησης της Φιλαρμονικής, του Χορευτικού, της Χορωδίας και της νεοσύστατης Ορχήστρας του Δήμου.  

Τις αίθουσες στολίζουν κορνιζομένες αφίσες από εκδηλώσεις στις οποίες συμμετείχαν κατά το παρελθόν τα τμήματα αλλά και πίνακες του Σ. Χουτζαίου. Στο ισόγειό της υπάρχει η αίθουσα εκδηλώσεων με την βιβλιοθήκη, τα ράφια της οποίας ντύνουν βιβλία τοπικού ενδιαφέροντος.  

Στον πρώτο όροφο βρήκαμε το βεστιάριο με ρούχα από τα χορευτικά συγκροτήματα και τα όργανα της φιλαρμονικής ενώ στην διπλανή μεγάλη αίθουσα γίνεται η προετοιμασία των παραδοσιακών χορών. Εκείνο που μας μάγεψε ήταν η σοφίτα, όπου η φιλαρμονική θα γεμίζει το χώρο με τις νότες της για να ξεχύνονται μελωδικά στην αγορά.  

Το κτίριο αυτό θα μισθώνεται για 6 χρόνια από τον Δήμο, ωστόσο επιδίωξη του Αντιδημάρχου Πολιτισμού του Δήμου Μυτιλήνης, Παναγιώτη Τσακύρη, είναι ο Δήμος να αποκτήσει δικό του ιδιόκτητο Πολιτιστικό Κέντρο.  

«Μετά το Δημοτικό Θέατρο, το Θέατρο του Κάστρου, την τακτοποίηση των συντηρημένων πινάκων του Μουσείου Θεόφιλου, την αναβάθμιση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Ευγενία Κλειδαρά», την αναβάθμιση και ανακαίνιση της Δημοτικής Πινακοθήκης, ακόμη ένα ζητούμενο και αίτημα πολλών χρόνων των ανθρώπων των καλλιτεχνικών σχημάτων του Δήμου έγινε πράξη με δουλειά, κόπο και μεράκι. Δημιουργήθηκε, επιτέλους, το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Μυτιλήνης, επί της οδού Τυρταίου 4 στην αγορά, συνολικού εμβαδού περίπου 500 τ.μ.» ανέφερε ο κ. Τσακύρης στις δηλώσεις του και πρόσθεσε: «Επί 20 και πλέον έτη, τα σχήματα του Δήμου Μυτιλήνης και οι καλλιτέχνες ζητούσαν ένα χώρο, όπου θα μπορούσαν να στεγαστούν με ανθρώπινες συνθήκες, να συγκεντρωθεί και να νοικοκυρευτεί η περιουσία και η ιστορία τους, που είναι περιουσία και ιστορία του Δήμου και των δημοτών του. Επί όλα αυτά τα έτη, η Φιλαρμονική, το Χορευτικό, η Χορωδία του Δήμου, περιφέρονταν είτε μέσα σε σχολεία, είτε σε λυόμενα του γηπέδου είτε σε μια αποθήκη επί της οδού Ζωοδόχου Πηγής. Τα δε πάγια βρίσκονταν διασκορπισμένα εδώ κι εκεί. Επίσης, το Δημοτικό Θέατρο ήταν ο μόνος τόπος αναφοράς για κάποιες συναντήσεις και υποτυπώδεις εκδηλώσεις φορέων». 

Ξεναγώντας στο κτίριο ο κ. Τσακύρης είπε: «Το νέο Κέντρο περιλαμβάνει αίθουσα για τη Χορωδία, η οποία λειτουργεί και ως αίθουσα εκδηλώσεων μικρής κλίμακας, αίθουσα για το Χορευτικό και αίθουσα για τη Φιλαρμονική. Συγκεντρώθηκαν σε ντουλάπες όλα τα όργανα της Φιλαρμονικής και δημιουργήθηκε βεστιάριο για το Χορευτικό. Επίσης, συντηρηθήκαν 30 πίνακες σε μουσαμά με φωτογραφίες του Σ. Χουτζαίου με θέμα την Απελευθέρωση της Μυτιλήνης, οι οποίοι είχαν φτιαχτεί το 2012 για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την Απελευθέρωση του νησιού και βρίσκονταν σε αχρηστία. Δημιουργήσαμε έτσι μια μόνιμη Έκθεση Φωτογραφίας». 

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι υπεύθυνος για τη λειτουργία του Κέντρου αλλά και του Χορευτικού είναι ο κ. Κώστας Αγκοπιάν, της Φιλαρμονικής ο κ. Μηνάς Παπανικολάου, υπεύθυνη της χορωδίας «Νίκος Μυρογιάννης» είναι η κα. Λία Κεφαλά και υπεύθυνη της νεοσύστατης και πάλι Ορχήστρας του Δήμου Μυτιλήνης η κα. Ειρήνη Στεφανοπούλου. 

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey